Sanat dünyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sanat dünyası, güzel sanatların üretim, sipariş, sunum, koruma, tanıtım, arşivleme, eleştiri, alım ve satım süreçlerinin tümünde rol alan herkesi kapsayan bir terimdir. Bazen çoğul olarak, farklı yerlerde veya farklı görüşlere dayalı sanat dünyalarından bahsedildiği durumlar olsa da, genellikle tekil olarak küresel boyuttaki elit görsel sanatlar dünyasını tarif etmek için kullanılır.

Sanat felsefesindeki kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Sanat kuramı atmosferi" olarak anlamı, sanat kuramcısı Arthur Danto'nun 1964'te ortaya atılmış, daha sonraki yıllarda George Dickie tarafından da kullanılmıştır.[1] Kurumsal sanat teorisine göre bu üretim, eleştiri, tanıtım, koruma, arşivleme ve pazarlama ağının dışında sanat var olamaz. Sanat dünyasının işlevi, moda sistemine benzer bir sistem içinde, sanat olan ve olmayan arasındaki ikililiği sürekli yenileyerek yeniden tanımlamak olarak görülebilir.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adajian, Thomas. "The Definition of Art". Stanford Encyclopedia of Philosophy. 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Danto, Arthur (1964). "The Artworld". The Journal of Philosophy. 61 (19): 571-84. doi:10.2307/2022937. JSTOR 2022937.