Sanal sınıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sanal sınıflar, uzaktan eğitim sisteminde oluşturulan sınıf ya da gruplar. Sanal sınıfları oluşturmak için gerekli teknolojik altyapı bir uzaktan eğitim sisteminden diğerine değişiklik arzetse de benzer pek çok yönlere sahiptir. Sanal sınıflara ilişkin pek çok uygulama mevcuttur.

Pek çok uygulamada, aynı kurs içinde farklı gruplar oluşturulmakta ve her farklı gruba fiziksel olarak sınıfta veya internet üzerinden farklı parolalar verilmektedir. Kendisine verilen parolayı kullanan öğrenci otomatik olarak önceden oluşturulan belli sanal gruba atanmaktadır.

Konuya ilişkin bir örnek uygulamada Moodle açık kaynak kodlu uzaktan eğitim sistemi kullanılmaktadır. Bu uygulama mühendislik yönetimi dersinde gerçekleştirilmiştir. Kurs herkes tarafından erişilebilmektedir. İlgili kursa kendinizi "observers" anahtarıyla kaydettiğinizde sizi ayrı bir gruba atamaktadır. Senkron fiziksel sınıflardaki gruplar ise ayrı gruplarda yer almaktadır.

Uygulamada tüm sanal sınıflar birbirlerini forumlarda görebilir ve tartışabilirler. Sistem, bu sanal sınıfların biribirinden tamamen izole edilmesine de izin vermektedir.

Bilgi yarışmaları şeklinde düzenlenen ikinci uygulamada ise sanal gruplar şehirlerden oluşmaktadır. Kayıt anahtarı olarak il adı verilmektedir. Kayıt anahtarına göre kullanıcı şehrine ait sanal gruba otomatik dahil edilmektedir. Bu uygulamada bazı forumlarda kullanıcılar sadece kendi şehrindekileri görmekte bazılarında ise tüm sanal gruplar etkinliklerde birbirlerini görmektedirler.

Farklı bir uygulamada Anadolu Üniversitesinde 2004 yılından itibaren Breeze ve sonra da Adobe Connect yazılımları üzerinden WebCT ve Blackboard öğrenme yönetim sistemleriyle bütünleşik sanal sınıf uygulamaları kullanılmaktadır. Sakarya Üniversitesi de 2008 yılından bu yana Türkiye'de geliştirilen Perculus Sanal Sınıf yazılımını ve açık kaynak kodlu AkademikLMS uzaktan eğitim platformunu kullanarak uzaktan eğitim ve sanal sınıf uygulamaktadır.

İlgili bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Egsis Uzaktan Eğitim Sistemleri - Sanal Sınıf Uygulamaları16 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.