San Francisco Federal Binası

Koordinatlar: 37°46′45″K 122°24′43″B / 37.77917°K 122.41194°B / 37.77917; -122.41194
Vikipedi, özgür ansiklopedi
San Francisco Federal Binası

San Francisco Federal Binası (İngilizcesi: San Francisco Federal Building) mimarlık firması Morphosis tarafından San Francisco şehrinde tasarlanmış bir binadır. Şehrin South of Market denen bölgesinde Mission Caddesi ile 7. Cadde’nin kesiştiği noktada yer almaktadır.

Yapı Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi bir mimar olan Thom Mayne tarafından tasarlanmıştır. Thom Mayne bu yapıyı tasarlarken “direniş” diye adlandırdığı bir konsepti kullanmıştır. Bu konsept bağlamında gri betonarme duvarlar ile özel siparişle üretilmiş zigzag şeklinde ahşap tavanlarlar birbirine geçirilmiştir.

2005 yılında tamamlanması planlanan bu projenin tamamlanması şantiyede ortaya çıkan sorunlar yüzünden gecikmiş ve ancak 2007 yılında tamamlanmıştır. Ofis amaçlı kullanılan ve 71 metre yüksekliğindeki bina 18 katlıdır.

San Francisco Federal Binası “yeşil” bir yapı olarak tasarlanmış ve aynı yükseklik ve kapasitedeki diğer projelere kıyasla yarı miktarda elektrik tüketmektedir, bu bağlamda sera gazları sorununun çözümüne olumlu katkısı vardır. Ayrıca klimanın kullanılmaya başlandığından beri ABD’nin batı sahillerinde doğal yollardan havalandırılması sağlanan ilk ofis binasıdır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferah ve açık çalışma mekanları ve de çevreye saygılı olması nedeniyle bu bina, Amerikan Mimarlar Enstitüsü San Francisco bölümü (AIA San Francisco) tarafından 2008 yılında Tasarım Ödülü’ne layık görülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]