San Diego Hayvanat Bahçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
San Diego Hayvanat Bahçesi
Harita
TürHayvanat Bahçesi
KonumBalboa Parkı, San Diego, Kaliforniya, ABD
Koordinatlar32°44′8.508″K 117°9′5.6628″B / 32.73569667°K 117.151573000°B / 32.73569667; -117.151573000
Yüzölçümü100 hektar (0.4 km²)
Açılış1915
İşletmeciSan Diego Hayvanat Bahçeleri Derneği
DurumFaaliyette
Resmî sitesandiegozoowildlifealliance.org

San Diego Hayvanat Bahçesi Kaliforniya, San Diego'daki Balboa Parkında bulunan, 4.000 hayvanı ve 800'den fazla türüyle dünyada bulunan en büyük ve gelişmiş hayvanat bahçelerinden biridir. Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA) Üyesidir. Hayvanat Bahçesi içerisinde memeli, kuş, sürüngen, amfibi ve böcek türleri bulundurmaktadır.

Kâr amacı gütmeyen özel San Diego Hayvanat Bahçeleri Derneğince San Diego şehrinden kiralanmış 0.40 km²'lik park alanında işletilir ve bütün hayvanların, donanımın ve diğer gelirlerin sahibi San Diego şehridir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Skyfari gondolu

Hayvanat bahçesi parkın %75'ini gezdiren rehber otobüs turu sunmaktadır. Alanda, hayvanat bahçesini havadan görme imkânı sunan ve baştan başa gezmeyi hızlıca sağlayan havasal gondollar bulunur. Görülecek yerler genellikle doğal yaşam alanının bir parçası şeklinde dizayn edilmiştir.

Vahşi hayatta doğal bitkilerle yan yana yaşayan çoğu farklı hayvan aynı alanlarda sergilenir. Afrika yağmur ormanlarından (özellikle goriller), Arktik tayga ve tundraların yazlarında bulunan (özellikle kutup ayıları) türlere kadar dağılım alanına sahiptir. İçinde uçulabilinen en büyük kuşhanelerden bazıları burdadır. Bazı türler, görülmez teller ve kuşların izlenmesi için karartılmış pencereler ve (büyük memeliler için yapılmış) havuzlar ve açık hava çukurlarıyla "doğasında"dır.

San Diego Hayvanat Bahçesi ayrıca hayvanat bahçesinden daha geniş şartlara yayılan hayvanların sergilendiği San Diego Yabani Hayvan Parkını da işletir. Hayvanlar düzenli olarak bu iki park arasında dünyadaki diğer hayvanat bahçelerinde genellikle uygulanan Türlerin Yaşam Planına (SSP) uygun olarak transfer edilirler.

Serin, güneşli deni kıyısı iklimi çoğu hayvan ve bitki türü için uygundur. Geniş bir kuş, sürüngen ve memeli koleksiyonun yanı sıra, ayrıca bilimsel amaçlı yetiştirilen arboretumda nadir bir bitki koleksiyonu bulunur. Bahçecilik çabalarıyla bazı nadir hayvan besinleri de yetiştirilir. Örneğin, hayvanat bahçesi pandalar için Çin'den getirilmiş 40 çeşit bambuyu ve koalalar için 18 çeşit de okaliptüsü yetiştirmektedir.

Hayvanat bahçesi genel giriş için cüzi bir ücret karşılığında halktan üyelik alır ve halihazırda 250.000 kadar üyesi bulunmaktadır.

Bir merkat

Üyelikle, yıllık giriş hakları, misafir geçişleri ve hayvanat bahçesinin dergisi ZooNooz aboneliğine de sahip olunur. Gelir, hayvanların korunmasına, hayvanat bahçesi eğitim desteğine, bilime ve doğal kaynakların korunmasında kullanılır. Örneğin, bir araştırma bölümü merkezi olan "Tehlike altındaki türleri yaşatma ve koruma" (CRES) gibi. Bu merkez, türlerin korunmasında ve doğal yaşamın desteklenmesinde oldukça aktiftir. CRES, Kaliforniya kondoruları, pandalar, kaplanlar ve Afrika kara gergedanları gibi soyu tehlikede olan birçok türün korunma merkezidir. Çoğu tür, özel olarak çoğalmaları sağlandıktan sonra uygun görülen doğal yaşam ortamlarına tekrar salınır. Merkez, çok sayıda profesyonel genetikçi, sitolojist, veterineri bünyesinde çalıştırır ve "hayvanat bahçesinin dondurucusunda" saklanılan yumurta ve spremlerle üretimde kolaylık sağlanır. Bilinen normal çabalarına ek olarak, internet sayfası ve bir süre için Joan Embery ile yapılan kısa bir televizyon programı bulunmaktadır. Joan Embery, çeşitli hayvanları programına ödünç alarak getirmiştir.

San Diego Hayvanat Bahçesi, sadece Kaliforniya Ünivesitesi Veterinerlik Fakültesinde eğitim gören öğrencilerden stajyerlerini kabul etmektedir. Koruyucuları sendikaya bağlıdır.

Hayvanat bahçesi, hayvanlarını gerçekten değer biçilmez saymaktadır. San Diego Hayvanat Bahçesi, sergilemesini tümüyle açık alanda yapan dünyanın birkaç temel hayvanat bahçesinden biridir; aslında tek temel sergileme binası "Sürüngen Binası"nda bulunur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

San Diego Hayvanat Bahçesinden temsilciler çeşitli eğitimsel olaylarda da rol alır; örneğin 2007 Dünya Günü için San Diego Şehir Kolejinde kurulmuş bu pavyon gibi.

San Diego Hayvanat Bahçesi 1915'te bırakılan Panama-Kaliforniya egzotik hayvan sergilerinden oluşmaktadır. Dr. Harry Wegeforth 2 Ekim 1916'daki toplantıyla "San Diego Hayvanat Bahçeleri Derneğini" kurmuş ve başlangıçta örnekler Bronx Hayvanat Bahçesinde izlenmiştir. Balboa Parkında Ağustos 1921'de bulunan alanla hayvanat bahçesi ertesi yıl taşınmaya başlamıştır. ZooNooz 1925'lerin başlarında yayımlanmaya başlamıştır.

San Diego Hayvanat Bahçesi, "kafesiz sergileme" yapılarıyla öncü olmuştur. Hayvanat bahçesinin CRES merkezi 1975'te kurulmuştur. CRES, 2005'te görevini tam anlamıyla yapmak için "tehlike altındaki türleri yaşatma ve koruma" bölümü altında adını değiştirmiştir.

Çeşitli bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amerika'daki ilk iki dev panda yavrusu Hua Mei (dişi) ve Mei Sheng (erkek) San Diego Hayvanat Bahçesinde 1999 ve 2003 yıllarında doğmuş ve yetişkinliğe kadar yaşamıştır.
  • San Diego Hayvanat Bahçesi günümüzde anavatanı Çin'in dışında yaşayan dev pandaların en büyük populasyonunun bulunduğu yerdir, San Diego Hayvanat Bahçesi kamerasıyla izlenebilirler4 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  • Hayvanat bahçesi, 2004 yılında Anchorman: The Legend of Ron Burgundy filmiyle ünlenmiş olsa da, film San Diego Hayvanat Bahçesi çekilmemiş, aslında Los Angeles Hayvanat Bahçesinde çekilmiştir.[1]
  • Dreamworks'dan çıkan Madagascar, filminde Central Park Hayvanat Bahçesinden getirilen hayvanlar San Diego Hayvanat Bahçesindeyken eklenen beyaz sahil ve "geniş yaşam ortamlarıyla" "Madagaskardalar"mış gibi gösterilmiştir.
  • 1960'lar ve 1970'lerde, 16 yaş altındaki çocuklardan, bir yetişkinle girmeleri durumunda giriş ücreti alınmamıştır.
  • The Beach Boys'un 1966 Pet Sounds albümünde ve kapağında San Diego Hayvanat Bahçesi'nden çeşitli fotoğraflar bulunmaktadır.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]