Samoyedler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Samoyetler sayfasından yönlendirildi)
Bir Nenets çocuğu

Samoyed Halkları (Samodi-Halklar, Samoyedler, Samoyadi) günümüzde ve tarihte Samoyed dillerini konuşmuş olan halk ve topluluklara verilen toplu isimdir. Dil akrabalığından dolayı Ural halklarının Fin-Ugor kolundan sayılırlar.

Samoyed Halkları genel olarak Rusya'nın tundralarla ve ormanlarla kaplı kuzey kesiminde yaşayan yerli halktır.[1] Nüfuslarının 50.000 altında olduğu bilinmektedir. Yazın tundraya, kış mevsiminde ormanlık bölgeye geçerek ren geyiği yetiştiriciliğiyle geçinmektedirler.[2]

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Selkuplara, Güney Samoyedleri de denilir: Bunlar 19'ncu yüzyıla kadar orta ve güney Sibirya'da yaşamışlardır. Ayrıca Kamasinler ve bazı diğer Sibiryalı Türk halklarının ataları olmuşlardır. 19'ncu yüzyılda nesli tükenen bir Samoyed topluluğu Matorlar olmuştur.

Nenetsler, Yamal Yarımadasında ve Rusya'nın Avrupa'da kalan tarafının en kuzeydoğusunda yaşarlar. Nıganasanlar sadece bin civarında insanı kalmış bir halktır. Yenisey'in güneyinden Çatanga körfezine ve Taymir yarımadasına kadar uzanan bir bölgede yaşarlar.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Severnaja enciklopedija + CD-ROM Evropeiskie izdanie, 2004 ISBN 5-98797-001-6 (338 € / 409 US$)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anthropology of the North: Translations from Russian Sources. Arctic Institute of North America. University of Toronto Press. 1961. s. 219. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  2. ^ Grolier İnternational Americana Encyclopedia. Medya Holding A.Ş. 1993. ISBN 07172-9646-6. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]