Sâmih Rifat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Samih Rıfat sayfasından yönlendirildi)
Samih Rifat Bey - TBMM Albümü Cilt. 1, sayfa. 142.

Samih Rifat[1] (1875, İstanbul - 3 Aralık 1932, Ankara), Türk şair ve dil bilimci ve siyasetçi. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Rüştiye mezunudur. Hususi eğitim almıştır. İstanbul Şehremaneti Zabıt Katipliği, Dahiliye Vekaleti Mektubisi Yasama İşleri Kalemi Mümeyyizliği, Mercan İdadisi Edebiyat Öğretmenliği, Karesi Mutasarrıflığı, Konya, Trabzon Valiliği, Dahiliye Müsteşarlığı, Maarif Vekaleti Telif ve Tercüme Başkanlığı, Tarih Cemiyeti Üyeliği, Maarif Vekaleti Müsteşarlığı, II. Dönem Biga, III. ve IV. Dönem Çanakkale Milletvekilliği, III. ve IV. Dönem Kütüphane Encümeni Reisliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Türk Dil Kurumu'nun ilk başkanıdır. Mehmed Akif ile birlikte "Divanu Lügati't Türk"'ü Türkçeye çevirmiştir.

Samih Rifat Bey 3 Aralık 1932 tarihinde Ankara’da ölmüştür.[2] Cenaze namazı 4 Aralık 1932 tarihinde Hacı Bayram Camii’nde kılınmış, ardından Cebeci Mezarlığı’nda defnedilmiştir. Yaşadığı son ev Samanpazarı'nda bulunmaktaydı.[3]

Şair, oyun yazarı ve romancı Oktay Rifat'ın babasıdır. Kızı, eski Adalet Bakanlarından Hasan Safyettin Menemencioğlu ile evlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ 4 Aralık 1932 tarihli Cumhuriyet gazetesi
  3. ^ 5 Aralık 1932 tarihli Cumhuriyet gazetesi
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı
15 Mart 1922 - 1 Ekim 1923
Sonra gelen:
Mustafa Şefik Yürekli