Saldırganlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Saldırgan sayfasından yönlendirildi)

Saldırganlık, hayvanların kendilerini ve yaşadıkları alanı korumak, topluluk içinde belirli bir aşama sırası kurmak için benimsedikleri saldırı tavrını belirten hayvanbilim terimi.

Aşağı yukarı bütün omurgalılar ile omurgasızların bir bölümü, yaşamlarını ya da yaşamlarının bir bölümünü belirli bir çevrede geçirir, bu alana girmek isteyenlere, örneğin ev köpeğinin dişlerini göstermesi, hırlaması, boynundaki tüylerin kabarması gibi bir tehdit gösterisinde bulunurlar. Bu gösteri, yaşama alanına girmek isteyenleri durduramazsa, ölümle sonuçlanabilecek bir dövüş başlayabilir. Hayvanın yaşama alanına girmek isteyen, aynı türden bir yabancıysa, yumuşatıcı işaretler vererek ve boyuneğer tavır takınarak, dövüşü önleyebilir.

Hayvanların kendi toplulukları içinde üstünlük sağlamaları da çoğunlukla ya saldırganlık gösterisi ya da dövüş sonucunda gerçekleşir. Bir tavuk sürüsünde, yiyecek ve yer konusundaki aşama sırası dövüşle sağlanır ve durumun sürüp gitmesi için yeni dövüşler gerekmez; yalnızca tehdit gösterisinde bulunmak yeterlidir. Özellikle bir erkeğin birkaç dişiyle çiftleştiği omurgalılar arasında saldırganlık, doğacak yavruların babalarının en güçlü ve en sağlıklı erkekler olmasını sağlar. Yiyecek elde etmek ve sağlıklı üremek konusundaki üstünlük çabaları, niteliklerinin genler aracılığıyla yavrulara geçmesini ve sonraki kuşaklara da güçlü ve sağlıklı olmasını güvence altına alır.