Saksonya-Altenburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saksonya-Altenburg
Herzogtum Sachsen-Altenburg
Saksonya-Altenburg Dükalığı
1602-1918
Saksonya-Altenburg bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Almanya İmparatorluğu'nda Saksonya-Altenburg   1825 sonrası Sakson dükalıkları, Saksonya-Altenburg turuncu gösterilmiştir
Almanya İmparatorluğu'nda Saksonya-Altenburg
 

1825 sonrası Sakson dükalıkları, Saksonya-Altenburg turuncu gösterilmiştir
BaşkentAltenburg
HükûmetPrenslik
Dük 
• 1603–13
II. Christian (John Philip naibi)
• 1669–72
II. Johann Georg (III. Friedrich Wilhelm naibi)
• 1826–34
Friedrich
• 1908–18
II. Ernst
Tarihçe 
• Kuruluşu
1602
 
1672–1825
• Sakson dükalıkları
    yeniden düzenlendi
    tekrar kuruldu
 
12 Kasım 1826
• Dağılışı
1918
Yüzölçümü
• Toplam
1323 km2
Nüfus
• Sayılan
207000
Öncüller
Ardıllar
Saksonya-Weimar
Thüringen
* Bakınız Saksonya-Gotha-Altenburg
† Saksonya-Altenburg Serbest Devleti olarak
‡ 1920'de, Eski İmparatorluk devletleri Saksonya-Altenburg, Saksonya-Meiningen, Saksonya-Coburg-Gotha, Saksonya-Weimar-Eisenach, Schwarzburg-Sondershausen, Schwarzburg-Rudolstadt ve iki Reuss prensliği birleşerek Türingiya Serbest Devleti'ni oluşturdu.

Saksonya-Altenburg (AlmancaSachsen-Altenburg), Alman İmparatorluğu'na bağlı bir dukalık ve federal bir devletti. Günümüzde Thüringen eyaletinde yer alan Saksonya-Altenburg, 1603 yılında Saksonya-Weimar'ın bir kısmının ayrılarak I. Frederick Wilhelm'in oğullarına verilmesiyle kurulmuştur.[1] En son 1826'dan 1918'e kadar Saksonya-Altenburg Hanedânı'nın tarafından idare edildi.[2]

İdarî sınırları[değiştir | kaynağı değiştir]

Saksonya-Altenburg Dukalığı'nın toprakları, iki ayrı bölgeden oluşuyordu: Altenburg, Schmölln, Gößnitz, Lucka ve Meuselwitz kasabaları ile Mumsdorf, Roschütz, Hilbersdorf, Waldenburg yakınlarındaki Neukirchen ve Chemnitz yakınlarındaki Rußdorf eksklavlarının bulunduğu doğu bölgesi ile Eisenberg, Kahla, Orlamünde ve Roda kasabaları ile Ammelstädt eksklavının bulunduğu batı bölgesi.

Dükalığın doğu bölgesi kabaca bugünkü Thüringen eyaletinin Altenburger Land bölgesine karşılık geliyordu; ayrıca Ronneburg civarındaki bölge Greiz bölgesine aitti. Günümüzde batı bölgesinin büyük bir kısmı Saale-Holzland bölgesinde yer almakta olup, küçük bir kısmı da komşu bölgelerde bulunmaktadır. Pleiße ve Saale nehirleri dükalıkta yer almaktaydı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ'da, daha sonraki dukalığın alanı Meissen Margravlığı'na ve 1485'te Leipzig'in bölünmesinden itibaren de Ernester Hanedânı'nın mülkiyetindeydi.

1547'de Wittenberg Kapitülasyonları'ndan sonra, Altenburg civarındaki bölge, Saksonya Elektörlüğü'nün bir parçası oldu, ancak 1554'te Naumburg Paktı ile Saksonya Ernestine Dukalığı'na devredildi. Altenburg, 1572'de Erfurt'un bölünmesiyle Saksonya-Weimar Dukalığı'nın bir parçası oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geschichte der deutschen Länder – „Territorien-Ploetz“. Bd. 1: Die Territorien bis zum Ende des alten Reiches. Georg Wilhelm Sante (Almanca). Würzburg, A.G. 1 Ocak 1964. s. 468. 
  2. ^ "The Ernestine Line's Saxon Duchies" (Web). Historical Atlas. Tacitus Historical Atlas. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.