Sakallı kızılağaç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sakallı kızılağaç
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fagales
Familya: Betulaceae
Cins: Alnus
Tür: A. glutinosa
Alt tür: A. g. subsp. barbata
Üçlü adlandırma
Alnus glutinosa subsp. barbata
(C.A.Mey.) Yalt., Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 28: 15 (1967).

Sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata), huşgiller (Betulaceae) familyasından adi kızalağacın Türkiye'de Doğu Karadeniz bölümünde yaygın görülen bir alt türü.

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Geniş yumurta veya elips biçimindeki yaprakları taze iken yapışkan değildir. 6-18 x 4–9 cm boyutlarındaki ayanın kenarı basit veya çift dişlidir; önceleri her iki yüzü de yumuşak tüylüdür, sonraları üst yüzündekiler dökülür, çıplaklaşır; alt yüzünde damarların birleştiği yerde kirli sarı kırmızı tüy demetleri vardır. Bu nedenle sakallı kızılağaç adı verilmiştir. Ayanın uç kısmı yuvarlakça veya sivridir, fakat kertikli değildir; yan damar sayısı 8-11 çifttir.

Meyve kurulu 1-1,8 x 0,6-1,1 cm boyutlarındadır, nus yuvarlakça, ucu sivri, çok dar kanatlıdır. Yayvan köklüdür. Verimli derin topraklarda köklerini derine indirir.

Ekolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nemli, derin, kumlu ve balçıklı topraklarda iyi gelişim gösterir. Kireçli topraklar ile rutubetli ve ıslak topraklarda da yetişebilir. Kanaatkar bir tür olup, durgun taban suyundan etkilenmez. Işık ağacıdır. Çiçeklenme zamanı Mart ve Nisan'dır.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

1000–1500 m rakımlara kadar çıkar. Saf meşçereler kurar veya kayın, ladin, meşe ve gürgen ile karışım yapar. Türkiye'de Artvin, Rize, ve Trabzon'da büyük bir alanda yayılış gösterir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]