Sait Faik Abasıyanık'ın süreli yayınlardaki yazıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste, Sait Faik Abasıyanık'ın 1929 yılından itibaren süreli yayınlarda yayınlanmış tüm yazılarının listesidir.[1]

Yıl Yayınlayan Yayınlandığı Bölüm Yazı Adı Tarih
1929 Milliyet Nesir, Edebiyat Hayatı sayfası Uçurtmalar 9 Aralık
1930
Hür Gazete
Tavan Arasından Sıcak ve Dondurma 9 Eylül
Kartal 10 Eylül
Hikâye Salıncakçı 12 Eylül
Tavan Arasından Sayfiye Tipleri: Bir Genç Erkek 16 Eylül
Fantazi Bağda 16 Eylül
Tavan Arasından Bir Muhabir Mektubu 17 Eylül
Sayfiye Tipleri: Soluğan Beygir ve İhtiyar Av Köpeği 19 Eylül
Sayfiye Tiplerinden: Madam ve Mösyö 20 Eylül
Gece ve At 21 Eylül
Hikâye Bir Küçük Satıcı 21 Eylül
Tavan Arasından Vilayetin Hikâyesi 23 Eylül
Milliyet Nesir, Edebiyat Hayatı Sayfası Yağma 13 Ocak
1932 Mektep Şiir Hammal 21 Ocak
1934
Varlık Dergisi
Küçük hikâye İpekli Mendil 15 Nisan
Kıskançlık 1 Haziran
Karabaş'ın Hakkını Yediler 1 Temmuz
Bir Sehayatten Benimle Beraber Dönenler Grenoble'da İtalyan Mahallesi 15 Ağustos
Louvre'dan Çaldığım Heykel 1 Eylül
Bir Vapur 15 Eylül
Sonbahar 1 Ekim
Küçük hikâye Düğün Gecesi 1 Ekim
Bir Sehayatten Benimle Beraber Dönenler Robenson 15 Kasım
Sevmek Korkusu 15 Aralık
1935
Varlık Dergisi
Küçük hikâye Bohça 15 Ocak
Bir Sehayatten Benimle Beraber Dönenler Bir Kadın 1 Şubat
Küçük hikâye Semaver 1 Nisan
Babamın İkinci Evi 15 Nisan
Meserret Oteli 9 Mayıs
Tahtacılar 15 Haziran
Orman ve Ev 1 Temmuz
Bir Sehayatten Benimle Beraber Dönenler İhtiyar Talebe I-IV 1 Ağustos
İhtiyar Talebe V-X 15 Ağustos
Küçük hikâye Kayseri Yolcuları 15 Ekim
Şehri Unutan Adam 1 Aralık
1936
Ağaç
Hikâye Kalorifer ve Bahar, 1. Kalorifer 21 Mart
Kalorifer ve Bahar, 2. Bahar 4 Nisan
Loğusa 28 Nisan
Loğusa (devamı) 2 Mayıs
Gündüz Küçük Hikâye Hancının Karısı 15 Nisan
- Bir Başka İstanbul 15 Haziran
Kurun Gençlerle Baş Başa Hececiler Yok! Suların Durulmasını Bekleyelim 24 Mart
Hikâye Bir Kadın 24 Mart
Güzel Sanatlar Sayfası Sait Faik Cevap Veriyor: Bize Halit Ziya'yı tavsiye etmeyiniz, bize Proust'u öne sürünüz. Biz zevk yerine fayda bekliyoruz 28 Mart
Hikâye Babamın İkinci Evi 10 Nisan
Her gün bir hikâye Bir Karpuz Sergisi 20 Mayıs
Kurun Eki Ne Can Sıkıcı İnsan Şu Freud 25 Mayıs
Her gün bir hikâye Türkçe'ye Tercüme Edilemeyen Kitap 27 Mayıs
İflas 5 Haziran
Yüz Kilometrede Seyahat 16 Haziran
Hikâye Bir Kütüphanenin Hikâyesi 29 Ekim
Le Turquie Kemaliste - La Samovar (Semaver)
Varlık Dergisi Çeviri Son Turfandalar (André Gide) 1 Ocak
Küçük Hikâye Stelyanos Hristopolos Gemisi 15 Ocak
Hikâye Bir Kıyının Dört Hikâyesi: 1. Soğan Kayığı 2. Kediler 3. Çocuklar 4. Ve Ölü 1 Şubat
Bir Sehayatten Benimle Beraber Dönenler Marsilya Limanı 15 Şubat
Küçük Hikâye Gece İşi 1 Mart
Beyaz Altın (1. bölüm) 15 Mart
Beyaz Altın (2. bölüm) 1 Nisan
Gauther Cambazhanesi (1. bölüm) 15 Nisan
Gauther Cambazhanesi (2. bölüm) 1 Mayıs
Gauther Cambazhanesi (3. bölüm) 13 Mayıs
1937
Kurun
Her Gün Bir Hikâye Sarnıç 12 Şubat
Çelme 25 Mart
Anket Sanatkârların himayesi için ediplerimiz ne düşünüyor? Sait Faik'in Fikirleri 13 Nisan
Varlık Küçük Hikâye Bir Mektep Arkadaşı 15 Ocak
1938
Kurun
Hikâye Paşa Hazretleri 4 Nisan
Her Gün Bir Hikâye Davud'un Anası 30 Ekim
Ses Hikâye Park 18 Kasım
Gaz Sobası 9 Aralık
La Turquie Kemaliste Hikâye L'homme qui oublia la ville 19 Aralık
Yücel Hikâye Plaj İnsanları Kasım
1939
Anadolu Hikâye Kaşıkadası'nda 12 Ağustos
Vakit - Âmed (Çöpçü Ahmet) 17 Nisan
Kriz 28 Nisan - 30 Nisan
Vakit'in bir sayfalık büyük hikâyesi Define Arayıcıları 4 Mayıs
Kitaplar Osman Cemal'in Çingeneleri 23 Haziran
Hikâye Zemberek 30 Temmuz
Küçük Hikâye Köy Hocası ile Sığırtmaç 25 Mayıs
İki Gün Sürecek Edebi Hikâye Bir Seyahat 7 Aralık - 8 Aralık
Bir Seyahatin Sonu 9 Aralık - 10 Aralık
Hikâye Kaşıkadası'nda 1 Ağustos
Gündüz - Ormanda Uyku 15 Şubat
Küçük Hikâye Kaşıkadası'nda Mart
Şeytan Minaresi Haziran
- Beyaz Pantolon Temmuz
La Turquie Kemaliste - Le Baluchon (Bohça) Ağustos 1939 - Aralık 1940
Yeni Mecmua Hikâye Yeni Mecmua 2 Haziran
Son Paşazade 30 Haziran
Şahmerdan 21 Temmuz
Projektörcü 11 Ağustos
Yeni Ses Şiir Bir Zamanlar Ocak
1940
Haber - Akşam Postası
- "Edebiyatta Tasfiye" meselesi: Tasfiyecilerin elebaşısı kimleri beğenip kimleri beğenmiyor? 23 Ocak
"Edebiyatta Tasfiye" davası: Tasfiyecilerden Yahya Kemal'i Beğenenler de var! 25 Ocak
"Edebiyatta Tasfiye" davası: Burhan Cahid'in Ayten'i Yakılmalıdır! 26 Ocak
"Edebiyatta Tasfiye" davası: Yenilerin sanat dünyası eskilerin anlayamacağı kadar ileridir 28 Ocak
"Edebiyatta Tasfiye" davası: Nurullah Ataç'a Açık Mektup 30 Ocak
Servet-i Fünun - Çöpçü 18 Ocak
Sait Faik'in Çok Sevilen Bir Hikâyesi Park 25 Ocak
Sait Faik'in neşredilmemiş romanından bir parça Medarı Maişet 1 Şubat
- Deli Çay 8 Şubat
Sokak - Şahmerdan 12 Nisan
Son Posta - Edebiyat Aleminde Kaldırılan Kazan 24 Ocak
Tan Gazetesi - Yeni Neslin İddiası ve Davası (Abidin Dino ile birlikte) 21 Ocak
Vakit Hikâye Bir Balık Avı Hikâyesi 9 Ocak
Bir gezintinin intibaları Millet Bahçesi 6 Temmuz
Edebiyat Baharı Aramak 24 Nisan
Hikâye Francala mı Ekmek mi? 27 Nisan
Hakiki Hayat Sahneleri Bir Takım İnsanlar 18 Mayıs
Edebiyat Yağmurlu Hava 3 Haziran
Varlık Dergisi Hikâye Çelme 15 Haziran
- Marikula Doğur 15 Temmuz
Köprü 1 Ağustos
Francala mı Ekmek mi? 1 Eylül
Hikâye Bekâr 1 Ekim
Yeni Adam - Birtakım İnsanlar 6 Haziran
Garson 11 Temmuz
Yeni Ses Şiir Arkadaş -
Sait Faik'in Yeni Romanından Harikulade Bir Parça Medarı Maişet Motoru
Şiir Şarap İçerek -
1941
Varlık Dergisi Hikâye Bir Define Arayıcısı 15 Temmuz
Kaşık Adasında 1 Ağustos
- Yedi Yaşındaki Şairler 15 Ekim
Yeni Mecmua Şiir Bizim İskele 14 Şubat
Sait Faik'in nefir bir hikâyesi Teşekkür 28 Mart
Medarı Maişet Edebi Aşk Romanı 4 Ekim 1940 - 21 Şubat 1941
1942
Haber - Akşam Postası Mahkemelerde Seylan çayı hırsızları 6 Mayıs
Modern bir karıkoca 7 Mayıs
Bursa'dan cesur bir ihtiyar geldi 8 Mayıs
Suç tiryakileri I 8 Mayıs
Suç tiryakileri II 9 Mayıs
İki buçuk liralık rüşvet 9 Mayıs
Bir peri masalı mı, ipekli kumaş hırsızlığı mı? 10 Mayıs
Üç bayan bir bay 11 Mayıs
Koltuklu değnekli adam 12 Mayıs
Pişmanlık 13 Mayıs
Nüfus tezkeresiz adam 14 Mayıs
Sultan Mahmut Türbesi'nin kurşunları 15 Mayıs
60 liralık bir kadın çantası 16 Mayıs
Bıçakla Oynanmaz 17 Mayıs
Yüze yakın basamak 18 Mayıs
Çamaşır ipleri ve don gömlek hayaletleri 19 Mayıs
Üniversiteliler ve bir bayan 20 Mayıs
Artistler turneye çıkarlarken 21 Mayıs
Bu senenin meşhur karakışı cinayeti 22 Mayıs
Dayının ceketi 23 Mayıs
H. Soğukpınar 24 Mayıs
Yerli Skoç kumaşından spor ceket 25 Mayıs
100.000 Marsilya kiremeti 26 Mayıs
Meryemana kandili ampülünün kordonu 27 Mayıs
Dâvacıya göre bir muharebe 28 Mayıs
Başkalarının dertleriyle dertlenen bayan 29 Mayıs
Mahkemeye verilen mektuplar kimin? 30 Mayıs
Portakal ezmelerinde boya var mı yok mu? 31 Mayıs
- İnanalım mı? Suç tiryakileri tövbekâr olabilirler mi olamazlar mı? 8 - 9 Mayıs
İnkılâpçı Gençlik - Kaşıkadası'ndan mektuplar 1 11 Temmuz
Kaşıkadası'ndan mektuplar 2 Kırda öğle uykusu 18 Temmuz
Bardaklar 1 Ağustos
Kaşıkadası'ndan mektuplar: İki kişi arasında 15 Ağustos
Kaşıkadası'ndan mektuplar 4 Sevgiliye mektup 29 Ağustos
Kaşıkadası'ndan mektuplar 5 Tüneldeki çocuk 5 Eylül
Kınalı Ada 12 Eylül
Yeis 19 Eylül
Yalnızlık 26 Eylül
Sevgiliye mektup 3 Ekim
Bir mecmua hakkında 10 Ekim
Sevgiliye mektup 17 Ekim
Bekleyen adamın üç hali 29 Ekim
Kaşıkadası'ndan Mektuplar: Sevgiliye mektup 21 Kasım
Yürüyüş - Sevgiliye mektup 9 Ekim
Mektup 5 Kasım
Kestaneci dostum 5 Aralık
1943
Büyük Doğu - Kurabiye 24 Eylül
Demet - Sevgiliye mektup 1 Ekim
İnkılâpçı Gençlik Hayattan akisler Karidesçinin evi 20 Mart
Yürüyüş Hikâye Keten Helvacı 24 Eylül
1944
İşte
- Sonbaharda bıldırcın ve bir sonbahar akşamı Şubat
Kendi kendime Mart
Söyleyemiyorum Nisan
Servet-i Fünun
- Yenişehir insanları: Matmazel Todori 7 Nisan
Yenişehir insanları: Eleni ile Katina 4 Mayıs
1945
Büyük Doğu Hikâye On milyonerle on metresi 1 2 Kasım
On milyonerle on metresi 2 9 Kasım
Falcı Matmazel Todori 7 Aralık
1946
Akademi - Fikir Hareketleri Sevgilime Hikâyeler Bacaklarımız olsaydı 15 Mayıs
Büyük Doğu - Şopar Hüseyin 11 Ocak
Roman Havada Bulut Ocak - Temmuz
- Uyuz hastalığı arkasından hayal 19 Temmuz
Önündeki Kış 26 Temmuz
Bin dört yüz yetmiş altı nikel kuruşun hikâyesidir 16 Ağustos
Cumartesi - 16,15 23 Şubat
"Gölgeler" gölgede kaldı 30 Mart
Gün Çeviri Sovyet rejiminde içtimai sigortalar 16 Şubat
Varlık Hikâye Hayvanca gülen adam Temmuz
Gramafon ve yazı makinesi Ağustos
Su basması Kasım
Yedigün - Avrupa şampiyonları neler anlatıyor? 8 Aralık
Aşiyan Müzesi 15 Aralık
Atatürk İnkılap Müzesi'nde 29 Aralık
Yenilikler Hikâye Havuz kenarı Ağustos
1947
Varlık Hikâye Bir sarhoşluk Ocak
Sakarya balıkçısı' Mart
- Bir bahçe Ocak
Hikâye Lüzumsuz Adam Mayıs
Kameriyeli mezar Temmuz
Dört zait Eylül
Papaz Efendi Ekim
İzmir'e Aralık
Yenigün - Belediye müzesi 5 Ocak
Genç edebiyatçılar 19 Ocak
Türk ve İslam eserleri müzesinde 26 Ocak
Rakı şişesinde balık olmak isteyen şair 2 Şubat
Hikâye Menekşeli Vadi 9 Şubat
Bizim köy bir balıkçı köyüdür 23 Şubat
- Şiir sergisi de olurmuş 2 Mart
Burhanettin Tepsi ve Devlet Konservatuarı 9 Mart
Çiçek pazarında bir gezinti 16 Mart
Deniz Müzesinde 6 Temmuz
Uzun Ömer 13 Temmuz
Beleş plaj 20 Temmuz
Hikâye Ayten 27 Temmuz
- Güzeller seçiliyor 27 Temmuz
Kraliçenin evinde 10 Ağustos
Daimi bir seyir yeri: Yüksekkaldırım 17 Ağustos
Sur dışında hayat 24 Ağustos
Meyhanedeki adam 7 Eylül
Açık hava oteli 19 Ekim
"d" grubu sergisi 26 Ekim
Diş ve diş ağrısı nedir bilmeyen adam 2 Kasım
Sait Faik'in bir hikâyesi Bayan Gülseren 16 Kasım
- Şair gazeteci 14 Aralık
Ayağıma dolaşan röportaj 21 Aralık
Yirminci Asır - İp meselesi 2 Ocak
1948
Aile Hikâye Bulamayan Kış
Edebiyat Dünyası Hikâye Balıkçısını bulan olta 15 Ocak
Mikropsuz hastalıklar 15 Mayıs
Hürriyet Hikâye Bir ilkbahar hikâyesi 1 Mayıs
Müthiş bir tren 2 Mayıs
Bir aşk hikâyesi 3 Mayıs
Ecel atı 6 Mayıs
Saadet 7 Mayıs
Bir eşek hikâyesi 8 Mayıs
Diş ağrısı 11 Mayıs
Çiviler 13 Mayıs
Ana 14 Mayıs
Gümüş saat 15 Mayıs
Venüs'ün sevgilisi 25 Mayıs
Varlık - Serbest mevzular 1 Ocak
Hikâye Baba-oğul 1 Şubat
Yedigün Sait Faik'in bir hikâyesi Kumarbaz Hayri Efendi 11 Ocak
Barometre 25 Ocak
Hikâye İyilik unutulmaz 1 Şubat
Bir ev sahibesi 8 Şubat
Hallaç 22 Şubat
Sait Faik'in bir hikâyesi Jimnastik yapan adam 29 Şubat
Mahalle kahvesinde 3 Nisan
- Eyupğullarının resim sergisinde 10 Nisan
Macere romanı Tiyatro Kumpanyası Temmuz
- Yedikule Müzesi 10 Temmuz
İlk okuyucu mektubu 17 Temmuz
Serseri çocukla köpek 7 Ağustos
Çeviri (Claude Houghton) Uykuda cinayet Ağustos - Temmuz
- Kıraathaneler 14 Ağustos
Hikâye Fındık 21 Ağustos
Kınalıada'da bir ev 4 Eylül
Plajdaki ayna 11 Eylül
Çeviri (Liam O'Flaherty) Flüt çalan adam Ekim
- Şöhrete dair 30 Ekim
Çeviri Kuyruklu piyano adası Kasım
Pomega Aralık
1949
Aile Hikâye Bilmem neden böyle yapıyorum? Kış
Akşam Röportaj Muharrir neden yetişmiyor? Sait Faik diyor ki 11 Kasım
Dergi - Yaşasın edebiyat 15 Aralık
Yaprak - Kış akşamı masa ve sandalye 15 Ocak
Yazı - Balıkçının ölümü
Yedigün - Süt 1 Ocak
Simitle çay 22 Ocak
çeviri (Georges Simenon) Yaşamak Hırsı Temmuz
1950
Varlık - Değil mi ama... 1 Temmuz
Hikâye Eftalikus'un kahvesi 1 Ağustos
Şehrin sabahlarından ve adamlarından biri 1 Aralık
Yeditepe - Yazıcılığının yirminci senesinde 15 Mayıs
1951
Yeni Hikâyeler (Varlık) - Türk ülkesi
Yeni Yeditepe - Şimdi sevişme vakti 1 Haziran
Onunla 1 Aralık
Yeryüzü - Sait Faik anketimize cevap veriyor 15 Kasım
1952
İnci Anket Kimler beğeniliyor 29 Aralık
Kervansaray - Cezayir hurmaları 1 Mart
Çatışma 8 Mart
Seçilmiş hikâyeler dergisi - Yandan çarklı
İnsan gibi bir şey: huy
Haritada bir nokta
Varlık Hikâye Son kuşlar 1 Ocak
Sivriada geceleri 1 Şubat
- Hikâyecinin kaderi 1 Mart
Hikâye Ağıt 1 Nisan
Bir kaya parçası gibi 1 Mayıs
- İki münekkit tip 1 Mayıs
Küçük hikâye Sivri ada sabahı 1 Temmuz
Pay 1 Ağustos
Barba Antimos 1 Ekim
Kırlangıç yuvasındaki kadın 1 Kasım
Korentli bir hikâye 1 Aralık
Yeni Yeditepe - Bir fotoğraf sergisinde 1 Ocak
1953
Cumhuriyet Röportaj (yapan: Yaşar Kemal) Sait Faik ile görüştüm 17 Mayıs
Hürriyet roman Kayıp Aranıyor Haziran - Ağustos
Mavi anket Atatürk'ü niçin severiz? 10 Kasım
Mülkiye hikâye 31 Mart 8 Mayıs
Resimli İstanbul Haftası - Beyoğlu 25 Nisan
Sait Faik'in bir röportajı Dolapdere 2 Mayıs
Haydarpaşa 9 Mayıs
Balığın ölümü 16 Mayıs
Çeviri Meslek kazası 23 Mayıs
Seçilmiş Hikâyeler Dergisi Röportaj (Yaşar Kemal) Sait Faik'le bir konuşma Nisan
Varlık Küçük hikâye Kafa ve şişe 1 Haziran
Röportaj Sait Faik'le bir konuşma 1 Haziran
Küçük hikâye Rıza milyon-er 1 Temmuz
Vatan Şiir Yeis 26 Temmuz
- Bizde yazar ne yer, ne içer? 2 Ağustos
Anket Şehir Tiyatroları hakkında ne düşünüyorsunuz? 2 Ağustos
- Orhan için 15 Kasım
Hikâye Sarmaşıklı Ev 29 Kasım
Yeditepe - Yarı Yeditepe, yarı balıkçı, yarı okuyucu ile konuşma 15 Ocak
Yeni Hikâyeler - Dondurmacı Çırağı -
Yenilik - O ve ben 15 Aralık
Şiir Mektup Şubat - Mart
- Naim Tirali'ye mektup 15 Haziran
- Varlık'ın 20. yılı için ne diyorlar? Temmuz - Ağustos
Şiir Köprü Temmuz - Ağustos
1954 Doğu ve Batı Şiir Aynalı çeşme Mart
Ayvaya cevap Elma ve İncir Şubat
Dünya Sanat ilavesi Söz açınca Nisan
İstanbul Hikâye Yılan Uykusu Mart
Şiir Kırmızı yeşil 1 Nisan
Bir aydınlık Haziran
İzlerimiz Konuşma Sait Faik Abasıyanık
Mavi Konuşma Sait Faik ile son konuşma Haziran
Panorama Hikâye Yağmurlu hikâye Mayıs
Varlık Küçük hikâye Dülger balığının ölümü 1 Ocak
Anket yanıtı Şehir tiyatrosu hakkında ne düşünüyorsunuz? 1 Ocak
Küçük hikâye Çarşıya inemem 1 Şubat
Yani Usta 1 Mart
Bir hastalık 1 Nisan
Az şekerli 1 Mayıs
Bir şiir Bir büyük karışıklık 15 Mayıs
Hikâye Battaniye 1 Haziran
Şiir Yarı belimiz 1 Temmuz
- Hasretimin bittiği ve başladığı yer 1 Temmuz
Mektup 1 Temmuz
Hikâye G... 1 Ağustos
- Ölüm hiç de fena değil 1 Eylül
Sait Faik'in mektupları 1 Ekim
Sen İstanbul'dasın diye memnun ağaçlar 15 Kasım
Sait Faik'in iki mektubu 15 Mayıs
Vatan Sanat sayfası Eleştirmeci falan filan 7 Şubat
Kırmızı yeşil 16 Mayıs
Bir büyük karışıklık yaşadığımız sabahlar 16 Mayıs
İmrozlu kız 16 Mayıs
Sait Faik'le son konuşma 16 Mayıs
Yeditepe Yeni dizi Sen benim arkadaşımsın Haziran
Hikâye Park Haziran
Yeni Hikâyeler - Hikâye peşinde
Yeni Ufuklar Hikâye Kalinikhta Nisan
- Kendi kalemiyle: Sait Faik Haziran
Yenilik Hikâye Balıkçının ölümü Haziran
1955 Yenilik Memduh Şevket Esendal için Ölen iyi bir hikâyeciye 4 Mayıs
1965
Yeni İnsan - Fahir Onger'e mektup 29 Mayıs
Varlık Şiir Alnı hülyalım 29 Mayıs
1966 Varlık - Yaşar Nabi'ye mektup 15 Mayıs
Grenoble'dan babasına mektup 15 Mayıs
Mektup 15 Mayıs
Şiir Deniz Kızı 15 Haziran
1967 Papirüs - Orhan Veli'ye mektup 8 Ocak
1972 Hayat - Samet Ağaoğlu'na mektup 17 Mart

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Abasıyanık, Sait Faik. Bitmemiş Senfoni. Bilgi Yayınevi, Hazırlayan: Muzaffer Uyguner. Sayfa 135