Sackville Carden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sir Sackville Hamilton Carden
Doğum3 Mayıs 1857(1857-05-03)
Templemore, Birleşik Krallık
Ölüm6 Mayıs 1930 (73 yaşında)
Lymington, Birleşik Krallık
Bağlılığı Birleşik Krallık
Branşı Kraliyet Donanması
Hizmet yılları1870-1917
RütbesiOramiral
KomutasıHMS London (1899)
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı

Sir Sackville Hamilton Carden (1857 – 1930) İngiliz amiraldir. I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'de bulunan İngiliz ve Fransız Donanmalarına komutanlık yapmıştır.

Ergenlik öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Carden İrlanda'nın County Tipperary bölgesinde Andrew Carden ve Anne Berkeley’in üçüncü oğlu olarak dünyaya gelmiştir.[1] Hem dedesi hem de babası İngiliz Ordusu'nda görev yapmıştır. Kendisi de 1870 yılında deniz kuvvetlerine seçilmiştir.[1]

Askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Görevinin ilk yıllarında Mısır ve Sudan'da görev yapan Carden daha sonra Harry Rawson komutası altında in 1897 yılında Benin seferinde bulunmuştur.[1] İki yıl sonra yüzbaşı rütbesine terfi eden Carden 1908 yılında ise tuğamiral olmuştur.[1] İki yıl sonra Atlantik Filosu (Birleşik Krallık)'nda göreve başlamış ve HMS London gemisinin bir sene komutanı olmuştur. Daha sonra Londra'ya dönmüş ve Ağustos 1912 tarihine kadar Donanma Komutanlığında çalışmıştır. Ardından Malta'da bulunan tersaneye müfettiş olarak atanmıştır.[1]

I. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 1914 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun İttifak Devletleri safında I. Dünya Savaşı'na katılması üzerine İngiliz Donanma Komutanlığı bünyesinde Çanakkale Boğazı'nı geçmek için planlar üzerinde çalışmaya başladı. Carden’in yaptığı plana göre Osmanlı tahkimatının sistematik olarak olarak yokedilmesi düşünülüyordu. Bunun yanında mayınlı arazilerinde temizlenmesinide bulunuyordu.

Çanakkale Deniz Harekâtları sırasında başarılı bir görev yaptığı düşünülen Carden, Mart ayında sağlık sorunları nedeniyle görevini Amiral John de Robeck'e devretmiştir.

Savaş sonrası yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz Donanmasından Amiral sıfatı ile istifa ettikten iki yıl sonra 1930 yılında ölene dek emekli olarak kaldı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Dictionary of National Biography, online edition, accessed 25 Aug 2007". 22 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2009. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]