Sabahat Emir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sabahat Emir
Doğum1943
Manisa
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekŞair

Sabahat Emir (d. 1943, Kula, Manisa), Türk eğitimci ve şair.[1]

Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda, Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği üyesidir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Kız Lisesi'nden mezun olan Emir, 1966'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1966-1970 yılları arasında Türkçe öğretmenliği, 1975-1976 yılları arasında Millî Eğitim Basımevi Müdür Yardımcılığı ve sonra da İstanbul Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü görevlerinde bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1998'de bu kurumdan emekli oldu.

Yazı haaytına lise yıllarında yazdığı şiir ve oyun denemeleriyle başlayan Emir'in ilk hikâye kitabı üniversite öğrencisiyken çıktı. Geceyle Gelen hikâyesi ile 1977 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülü'nü kazanırken aynı vakfın Sadeleştirme Ödülü'nü iki yıl sonra Cenupta Türkmen Oymakları çalışması ile kazandı. Ayrıca, Emir Yayınları'nı kurarak orta dereceli okullar için yardımcı ders kitapları hazırladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İhsan Işık, (Ed.) (2007). "EMİR, Sabahat". Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. 3. Cilt (2. bas.). Ankara: Elvan Yayınları. s. 1177. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]