SMERŞ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(SMERSH sayfasından yönlendirildi)

SMERŞ (Rusça:СМЕРШ, SMERt' Şpionam sözcüklerinin baş harfleri, Rusça:Смерть шпио́нам, Anlamı: Casuslara Ölüm), Kızıl Ordu'da kurulmuş 3 bağımsız karşı-istihbaharat servislerinden biridir. 1942'nin geç dönemlerinde kuruldu ama halka duyurulması 14 Nisan 1943 tarihindedir. SMERŞ ismi Josef Stalin tarafından verildi. Kurumasındaki ana amaç Kızıl Ordu'ya Nazi Almanyası tarafından yapılan sızma girişimlerini engellemektir.

SMERŞ'in yasal statüsü karşı-istihbaharat, anti-terörizm, yabancı istihbaharatların Kızıl Ordu içinde faaliyetlerini engellemek, 'Sovyet olmayan elementlerle' mücadele etmektir.

Kızıl Ordu içinde ise cepheleri ajan ve 'Sovyet olmayan element' etkisinden korumak, hainleri, kaçakları, kendi kendine olan yaralanmaları araştırmak ve esaretten dönen askeri ve sivil personeli kontrol etmektir.

Organizasyon 4 Mayıs 1946 tarihine kadar yasal olarak devam etti, bu tarihten sonra ise görevleri Devlet Güvenlik Bakanlığı (Sovyetler Birliği)'na transfer edildi. Teşkilatın başı Viktor Abakumov savaştan sonraki yıllarda Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın başına yükseldi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]