SLI

Vikipedi, özgür ansiklopedi
3-SLI

SLI (Scalable Link Interface) 2004 yılında NVIDIA tarafından geliştirilmiştir. PCI Express (PCIe) arabirimini kullanan iki (ya da daha fazla) ekran kartından tek çıkış almaya yarayan bir bağlantı teknolojisidir. Özdeş ekran kartları paralel olarak bağlanarak işlem gücü arttırılır. (iki ekran kartı ile işlem gücü ikiye katlanır.)

SLI ismi ilk olarak 1998 yılında 3dfx tarafından kullanılmıştır (Scan-Line Interleave). Bu teknoloji Voodoo 2 serisi ekran kartlarında kullanılmıştır. 3dfx daha sonra NVIDIA tarafından satın alınmış ve voodoo serisi ekran kartlarının üretimine son verilmiştir.

3dfx ve NVIDIA tarafından kullanılan bu iki SLI teknolojisi birbirlerinden tamamen farklıdır.

Diğer SLI Teknolojileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek Ekran Kartında 2 GPU[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2005: Gigabyte Technology üzerinde 2 adet 6600 serisi işlemci bulunan GV-3D1-68GT modelini piyasaya sürmüştür. Bu model, anakartların SLI modunda X16 veriyolunu 2 slot arasında paylaştırması (X8+X8) nedeniyle sadece Gigabyte'ın tek bir anakartıyla uyumluydu.

Ocak 2006: NVIDIA, üzerinde iki adet GPU bulunan ve işlemci başına 512mb GDDR3 belleği olan 7900 GX2 modelini üretmiştir. Bu model ilk olarak DELL'in XPS serisi modellerinde iki adet (quad sli) kullanılmıştır. Mart ayından sonra Alienware firması tarafından da kullanılmaya başlamıştır. Fakat bu ürün son kullanıcı pazarına çıkmamıştır. Ağustos 2006 da yeni versiyonu olan 7950 GX2 son kullanıcı pazarına çıkarılmıştır.

Mart 2006: ASUS, Gigabyte'ın tasarımına benzeyen ama üzerinde iki adet 7800GT işlemci bulunan N7800GT Dual modelini piyasaya sürmüştür. Bu modelde de uyum sorunları yaşanmıştı (nForce4 chipset kullanan birkaç anakart ile uyumluydu) ve fiyatı da çok yüksekti (800$ civarı, 2 adet 7800GT daha ucuza alınabiliyordu). Ayrıca bu ekran kartı harici güç kaynağına ihtiyaç duyan ilk ekran kartıdır.

Quad SLI[değiştir | kaynağı değiştir]

Quad SLI fikri ilk olarak 2005 yılı başlarında ortaya atılmıştır. Kasım 2005 te Gigabyte Technology üzerinde 4 adet PCIe x16 slotu bulunan bir anakart üretmiştir (GA-8N SLI Quad Royal).

2006 yılı başlarında NVIDIA, hem 4 adet ekran kartının her anakart yapısında kullanılamaması (Micro ATX, Flex ATX), hem de 1 adet fazladan slotu soğutucu için kullanan gelişmiş ekran kartlarının anakart üzerindeki diğer slotların kullanımını engellemesi nedeniyle tek ekran kartında 2 GPU kullanan 2 ekran kartıyla Quad SLI yapmaya karar vermiştir. Fakat bu proje de X16 veriyolunun 2 slot arasında paylaştırılması nedeniyle uygulanamamıştır.

Şu anda çıkan çift çekirdekli 9800X2 modelleriyle normal SLI anakartlarda QUAD SLI yapmak mümkündür.

Hybrid SLI[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle yeni nesil Nvidia anakartlar üzerinde bulunan bir özellik bu sayede anakartlar üzerinde bulunan onboard nvidia chipsetinide kullanabilmektedir. Ama son kullanıcı için en büyük özelliği crossfire (çapraz ateş) teknolojisini barındırdığından dolayı Hybrid SLI özellikle ekran kartları arasında farklı versiyonlarla geri uyumluluk söz konusu olabilmektedir. Özellikle bu anakart üzerinde bulunan Nvidia görüntü chip setleri devre dışı kalması yerine grafik işlemine dahil olup 2 tane aynı model ekran kartı kullanımında ilk karta göre %35 kadar randıman sağlarken onboard üzerindeki düşük model görüntü chipi sayesinde +%5 ile +%10 arası performans arttırımı sağlanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]