Sırbistan'ın vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

İkili anlaşmalarda tek taraflı kararlara dayanan Sırbistan Hükûmeti, bazı ülke ve bölgenin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı Sırbistan'ı ziyaret etmelerini sağlar.[1] Diğer ülkelerin vatandaşları ülkedeki Sırbistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğundan vize almak zorundadır.[2]

Sırbistan vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Brunei, El Salvador, Guatemala, Honduras, Malezya, Mauritius, Moldova, Nikaragua, Paraguay, Saint Kitts and Nevis, Tayvan ve Venezuela hariç, tüm Schengen üyesi ülkelere en fazla 90 gün kalış süreli vizesiz giriş izni verir. Belarus, Küba, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna ile 30 gün, Bolivya, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne en fazla 90 gün kalış süreli vizesiz giriş izni verir.[3]

Haziran 2014 yılında Sırbistan hükûmeti, Amerikan veya İngiliz vize ve önemli ticaret ortakları ile vize liberalizasyonu konusunda daha fazla ikili anlaşmalar imzalamak için, Schengen vizesi sahiplerine ülkeye vizesiz giriş izni planı yapıldığı açıklandı.[4]

Sırbistan hükûmeti Haziran 2014'te, önemli ticaret ortaklarıyla vize serbestliği konusunda ikili anlaşmalar imzalanacağı açıklandı. Mayıs 2015'te vizesiz serbestleştirme için ülkelerin listesi açıklandı: Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Venezuela, Panama, Jamaika, Kolombiya, Paraguay ve Guatemala. İkinci aşamada Ermenistan, Azerbaycan ve Malezya yer alacaktır. Aralık 2016'da Sırbistan'ın sıradan pasaport sahiplerine Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan için vize şartlarını kaldırmayı planlandığı bildirildi.

Vize politikası haritası[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan'ın vize politikası
  Sırbistan
  180 gün içinde en fazla 90 gün kalmak için vizesiz giriş
  180 gün içinde ziyaret başına ve 90 güne kadar 30 gün (Hong Kong için 14 gün) için vizesiz giriş
  Pasaportu ile vizesiz giriş "iş" amaçlı onaylı
  Vizesiz giriş sadece diplomatik ve resmi pasaport sahipleri için
  Vize almak önceden gerekli

Vizesiz giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 91 ülke ve bölgenin vatandaşları ve umuma mahsus pasaport sahipleri vizesiz Sırbistan'a girebilir ve burada kalabilirler:[5] [6] [7]

Herhangi bir 180 gün içinde 90 gün5

30 ɡün

Bir yıllık süre içinde 30 gün

14 ɡün

Notlar
  1. ^ Uzun süreli konaklamalar için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla oturma izni başvurusu yapılmalıdır.
  2. ^ Britanya uyruklu tüm sınıflar dahil.
  3. ^ 180 gün içinde 90 güne kadar kalış için ulusal bir kimlik kartıyla girebilir.
  4. ^ Kamu işleri için onaylanmış pasaport sahipleri için altı aylık süre içinde 90 gün.
  5. ^ Maksimum kalış, ikili bir anlaşmada aksi belirtilmedikçe herhangi bir 180 gün içinde hesaplanır.

Karşılıklılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya, Bolivya, Kanada, İrlanda, Meksika, Yeni Zelanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler dışında tüm ülkeler ile tam bir karşılıklılık politikası vardır.

Diplomatik ve resmi pasaport[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca, aşağıdaki ülkelerin diplomatik ve resmi pasaport hamilleri sadece 90 güne kadar ziyaretleri için Sırbistan vizesi almaları gerekmez:[8]

Sırbistan'a Genel giriş şartları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan için Aşağıdaki genel giriş şartları şunlardır:[9]

  • Geçerli pasaport / seyahat belgesi;
  • Pasaportta geçerli vize, bir Sırp vizesi, ilgili ülkenin pasaport sahipleri için gerekli ise;
  • Sırbistan'da kalmak için yeterli fon belgesi. Yeterli fonlar nakit, banka ekstresi, seyahat çekleri, kredi kartları veya teminat mektubunun uygun miktarda bulundurma ile kanıtlanmış, fiyatına günde 50 Euro olarak kabul edilir;
  • Sağlık Bakanlığı bilgilerin tarafından tanımlanan, Pandemi olan bir alandan gelmesine rağmen bir bulaşıcı hastalığa sahip olmadığını gösteren aşılama Belgesi veya bir not gerekli.
  • Reşit olmayan çocukların ebeveynleri biri ile seyahat ediyorsanız, diğer ebeveyn tarafından uygun onaylı yetki belgesi gereklidir; veya çocuk üçüncü bir kişiyle böyle bir yetki ile seyahati halinde veli veya vasisi onayı gereklidir;
  • Sırbistan'da kalış süresi için 20,000 Euro miktarı olası tıbbi masrafları kapsayan bir sağlık sigortası olması tavsiye edilir.

Geçici İkamet Vizesi / Çalışma Vizesi için gerekenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan'da çalışmak ve yaşamak isteyen herkes bir geçici ikamet vizesi için başvurusu olacaktır.[10] İstihdam amaçlı geçici bir vize almak için, bir Sırp şirket veya devlet departmanına, ya da Sırbistan merkezli yabancı bir şirketten iş teklifi almak gereklidir. Bir istihdam vizesi onayı için kriterlere uygun eğitim nitelikleri veya iş deneyimi olan, Sırbistan'da güvenli bir iş sözleşmesi, Sırbistan'da geçimine yeterli araçlarla kanıt gösteren, hiçbir sabıka kaydı olmayan, polis onayı ve tatmin edici bir tıbbi muayene olmasını içerir. Tüm resmi belgeler, Sırpça tercüme edilmelidir.

Kosova[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırp vatandaşlığını kanıtlayabilen Kosova sakinleri, Sırp Koordinasyon Müdürlüğü tarafından verilen bir Sırp pasaport için başvuruda bulunabilirler.[11] Bu pasaport hamillerinin Avrupa Birliği ülkelerine seyahatleri için vize alması gerekmektedir.

2008 yılına kadar, BM tarafından verilen UNMIK[12] seyahat belgeleri birçok ülke tarafından kabul edilerek seyahat belgeleri verildi, ancak genel olarak Sırbistan ülke sınırlarında reddedildi.[13] Sırbistan, BM tarafından verilen belgenin geçerliliğini tanımadı.

2008 yılından bu yana, Kosova hükûmeti, UNMIK seyahat belgesi yerine, kendi pasaportlarını yayınladı.[14] UNMIK seyahat belgesi yerine geçmektedir.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Visa Information - Serbia". Timatic. IATA. 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2013. 
  2. ^ Embassy or Consulate General of the Republic of Serbia abroad[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "MFA.gov.rs". 18 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  4. ^ "Ministers Dacic and Ljajic on visa liberalization as an incentive for investment". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Timatic isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ "Visa". Mfa.gov.rs. 31 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2015. 
  7. ^ "Welcome to Embassy of India, Belgrade, Serbia". www.eoibelgrade.gov.in. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  8. ^ "Visa regime for entering Serbia". 27 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  9. ^ "General entry requirements for Serbia"[ölü/kırık bağlantı]
  10. ^ "Terms for issuance of authorization for temporary stay". 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  11. ^ "Albanci hoće srpski pasoš". 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  12. ^ "UNMIK Travel Document". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  13. ^ "UNMIK". 22 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  14. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  15. ^ "UNMIK to stop issuing passports". 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014.