Sıralı dizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstatistikte verilerin küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe doğru sıralanması ile elde edilen diziye denir.

2,6,4,3,7,9,5,1,8,0,3 dizisi 0,1,2,3,3,4,5,6,7,8,9 ya da 9,8,7,6,5,4,3,3,2,1,0 şeklinde sıralanırsa sıralı dizi elde edilmiş olur. Açıklık'ın hesaplanmasında ve diğer birçok istatistik verilerinin hesaplanmasında büyük kolaylık sağlar.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

John von Neumann ilk dizi sıralama programını (birleştirmeli sıralama), 1945'te, ilk depolanmış program bilgisayarının henüz yapılandırıldığı sırada yazdı.[1]

Sıralanmış dizilerin uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ticari bilgi işlem[2][değiştir | kaynağı değiştir]

Kamu kurumları, özel şirketler ve birçok web tabanlı uygulama çok büyük miktarlarda veriyle uğraşmak zorundadır. Verilere genellikle birden çok kez erişilmesi gerekir. Verileri sıralanmış bir biçimde tutmak, hızlı ve kolay erişim sağlar.

Öncelik planlamasında kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletim sistemi düzeyinde, aynı anda birçok işlem beklemede olur, ancak aynı anda tek bir işlemde yalnızca bir görevi işleyebilir. Bu nedenle, öncelikler her süreçle ilişkilendirilir. Daha sonra işlemler, sıralanmış işlem kimlikleri dizisi kullanılarak en yüksek önceliğe göre CPU'ya gönderilir. Burada süreçler önceliklerine göre sıralanır ve daha sonra bunlara CPU tahsis edilir. Sıralı dizide en yüksek önceliğe sahip süreç ilk sırayı alır. Bu nedenle, öncelikli sistem süreçleri planlaması yapılır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Donald Knuth, The Art of Computer Programming, vol. 3. Addison-Wesley". 16 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  3. ^ Operating System Concepts by Peter B. Galvin. WILEY-INDIA Pvt. limited. ISBN 978-81-265-2051-0