Süt beyazı balıkçıl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süt beyazı balıkçıl
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Ardeidae
Alt familya: Ardeinae
Cins: Egretta
Tür: E. thula
İkili adlandırma
Egretta thula
Molina, 1782
Dağılımı
Sinonimler
Leucophoyx thula

Süt beyazı balıkçıl[1] (Egretta thula) balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Eski Dünya'nın küçük ak balıkçılına benzer.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüyleri beyaz renklidir. Erişkinler yaklaşık 61 cm boyunda ve 3,75 kg ağırlığındadır. İnce ve uzun gagaları siyah renklidir. Uzun bacakları siyah renkli, ayakları ise sarıdır. Üst gaganın gözlere yakın olan kısmı sarıdır ancak üreme döneminde kırmızıya dönüşür. Üreme döneminde ayrıca erişkinlerin sırtında kıvrık uzun tüyler çıkar. Genç kuşlar erişkinlere benzer ancak gaganın tabanı daha soluk renklidir ve bacakların arkasında yeşil ya da sarı bir çizgi bulunur.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreme döneminde ABD'de Büyük Göller bölgesinin alt kısımları ile güneybatı bölgesinden Güney Amerika'ya kadar uzanan bölgede iç sulak alanlar ile sahil bölgelerinde yaşarlar. Sıcak bölgelerde göç etmezler ancak kuzeyde yaşayan popülasyon kış aylarında Orta Amerika ve Karayipler'e göç eder. Üreme döneminden sonra kuzeyde nadiren de olsa Avrupa'nın batısında rastlantısal konuk olarak da görülebilirler.

Üreme dönemi uzun tüyleri ile nümayişte olan süt beyazı balıkçıl.

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Koloniler hâlinde yaşarlar ve ağaçların ya da çalılıkların üzerinde çalı çırpıdan oluşmuş platformlarda yuvalanırlar. Dişi bir keresinde üç ila dört yeşilimsi mavi yumurta yumurtlar ve hem erkek hem dişi kuluçkaya dönüşümlü yatar. Yavrular 20 ila 25 gün içinde yuvadan ayrılırlar.

Balık, kabuklular, böcekler ve küçük sürüngenler ile beslenirler. Sığ sularda avlanmak için koşarak avları yerlerinden çıkarırlar ya da ayakları suya değecek kadar alçaktan uçup dalarak avlanırlar. Avlanmak için hareketsiz kalıp pusuya da yatabilirler.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "balıkçıl". AnaBritannica. 3. İstanbul: Ana Yayıncılık. 1986. s. 245.