Mario

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Süper Mario sayfasından yönlendirildi)
Mario
SeriMario
İlk oyunDonkey Kong
Seslendiren
Ronald B. Ruben (Mario Teaches Typing)
Marc Graue (Hotel Mario)
Charles Martinet (video oyunlar, 1995-günümüz)

Mario (マリオ, Mario) video oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto tarafından yaratılan ve Nintendo'nun çıkardığı Mario oyun serisinin ana karakteri olan hayali karakterdir. Donkey Kong'dan günümüze kadar 200'den fazla video oyununda yer almıştır. Super Mario Japon video oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto tarafından üretilen, İngilizce konuşabilen, dış görünüşüyle Meksikalı'ya benzeyen İtalyan tesisatçıdır.

Mario, kardeşi Luigi ile tesisatçıdır. Prenses Peach'i kaçırmaya çalışan kaplumbağa benzeri bir karakter olan Bowser'ı durdurmaya çalışmaktadır. Mario'nun Donkey Kong ve Wario da dahil olmak üzere birçok düşmanı bulunmaktadır. 1995 yılından beri karakteri Charles Martinet seslendirmektedir.[1]

Nintendo'nun maskotu olarak Mario'nun dünyanın en ünlü video oyunu karakteri olduğu söylenebilir.[2] 210 milyondan fazla satış rakamına sahip olan Mario, en çok satan video oyunudur.[3] Super Mario serisi dışında Mario Kart yarış serisi, Mario Tennis ve Mario Golf spor serisi, Paper Mario, Super Mario RPG ile birlikte öğretici oyun serisi olan Mario is Missing! ve Mario's Time Machine oyun serilerinde de rol almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Charles Martinet Down Under". N-Sider. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2006. 
  2. ^ "The History of Mario". 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2008. 
  3. ^ "ELAN Awards Announce the Winners of Their Honourary Awards" (Basın açıklaması). ELAN Awards. 6 Nisan 2009. Erişim tarihi: 7 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]