Sözdizimsel şeker

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgisayar biliminde sözdizimsel şeker, alternatif ifade yolları olan bazı ifadelerin kullanımını ve okunmasını kolaylaştıran sözdizimsel ögelere verilen addır. Bu şekilde dilin insanlar tarafından kullanımı kolaylaşır: ifadeler daha net bir şekilde anlatılabilir, bu nedenle bazı insanlar bu alternatif biçimi tercih edebilirler.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Değişkenler[değiştir | kaynağı değiştir]

C programlama diliyle ilgili bir örnek C'deki dizilerin ulaşımıdır. a[i] ifadesi aslında *(a + i) ifadesine denktir, okunuşu ve yazımı daha kolay olduğu için a[i] bir sözdizimsel şekerdir.

Harflerden oluşan diziler[değiştir | kaynağı değiştir]

Harflerden oluşan dizileri (string) doğrudan kaynak koda koymak da sözdizimsel şeker olarak yorumlanabilir.

Nesne yönelimli programlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesne yönelimli programlama aslında C dilinde fonksiyon işaretçileri, tur çevrimi ve structlar sayesinde mümkündür. Ancak C++ gibi diller bu kod stili için özel sözdizim içerdikleri için nesne yönelimli programlamayı kolaylaştırmaktadır. Bu özelleştirilmiş sözdizim özellikle yeni programcılara nesne yönelimli programlamayı aşılamak için ise yaramaktadır. C# programlama dilinin bazı özellikleri de, örneğin özellikler ve arayüzler gibi, aslında yeni özellik olmaktan çok var olan bazı özelliklerin daha kolay ve doğal kullanımı için ise yaramaktadır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı programcılar bu özellikleri gereksiz veya anlamsız görmektedir. Örneğin Linux çekirdek geliştiricileri C++ yerine C dilinde ısrar etmektedirler, bunun için de C++'in avantajlı olduğuna dair yetersiz kanıt olduğunu göstermektedirler.