Söğüt, Çavdır

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Söğüt Burdur'un Çavdır ilçesine bağlı, Yeşil mahalle, Çeşme Mahallesi, Fatih mahallesi ve Pazar mahallerinin birleşiminden oluşan ilçe merkezine 20 km[1] mesafede bulunan 3028 nüfuslu[2] beldedir. Yaz aylarında aldığı mevsimsel göçlerle birlikte nüfusu 10 bin civarına yükselmektedir ayrıca belde Antalya merkeze 100 km Fethiye merkeze 90 km uzaklıktadır.

Beldenin girişinden bir görüntü

Söğüt kasabası halkının en büyük geçim kaynağı tarım olup bölgede 2005'li yıllarda başlayan seracılık faaliyetlerinin ilk başlangıç noktasıdır ve çevre köyleri bu açıdan etkilemiştir dolayısıyla bölgenin en büyük sebze Hal'ine sahiptir.[3] Tarım faaliyetlerinin yanı sıra belde çevre köylerin pazarı konumunda bulunup diğer köyler market ve sağlık hizmetleri dahil çoğu ihtiyacını buradan karşılamaktadır. Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerini birbirine bağlandığı kavşak noktasından dolayı anayol boyunca arka arkaya sıralanmış dinlenme tesisleri bulunur.[4] Bölgede bulunan Seraların büyük çoğunlukla domates üretilmektedir bununla birlikte; salatalık, biber, patlıcan, fasulye, patates, çilek gibi çeşitli ürünler üretilmektedir. Yakın çevresinde pek çok noktada domates üretimi yapılmasına rağmen söğüt domatesi bölgenin sert iklimi ve toprak yapısı sayesinde çok uzun raf ömrü daha parlak görüntüsü ve büyüklüğü gibi özellikleri ile diğer bölgelerde üretilen domateslerden ayrılır.[5]

Söğüt kasabasında her yıl temmuz ayının sonunda domates şenlikleri düzenlenir. Genelde 3 gün süren bu festival boyunda şölen alanında belde halkı ve oraya gelen misafirlerin alışveriş yapabileceği pazarlar kurulur ayrıca çadırdan kurulan seyyar restoranlar ile gelen misafirler hem bölgesel hem de ulusal pek çok yiyecek çeşidini içinde barındıran menülere kolayca ulaşabilirler. Ülkenin ünlü sanatçılarına ev sahipliği yapan konserler bölgenin en büyüğüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Söğüt". Foursquare (İngilizce). Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  3. ^ "Seracılık". www.cavdir.gov.tr. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 
  5. ^ "Çavdır Belediyesi to Burdur". Çavdır Belediyesi to Burdur. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024.