Rus bale dansçıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste, Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği, ve Rusya Federasyonu'nda yaşamış veya yaşamakta olan, Rus veya diğer etnik kökenli balet ve balerinlerin isimlerini içermektedir. Liste, yukarıda bahsedilen üç devlet sınırlarında doğmuş fakat daha sonra başka ülkelere göç dansçıların yanı sıra, başka ülkelerden, bu ülkelere göç eden, kariyerlerinin büyük kısmını buralarda devam ettiren dansçıları da kapsamaktadır.

Balenin Rusya'da, asıl ortaya çıkış nedeni, saray ve saray çevresini eğlendirmekti. İlk bale topluluğu 1740'lı yıllarda St. Petersburg'ta "İmparatorluk Bale Okulu'nda" kurulmuştur. 1909 yılında, Rus bale sanatının, belki de gelmiş geçmiş en önemli isimi olan Sergey Diaghilev tarafından, merkezi Paris'te olan, Ballets Russes ismiyle bir dans topluluğu kurulmuştur. Sergey Diaghilev ve ekibinin diğer ülkelerde yaptıkları gösteriler, bale sanatını ve bu sanatın gelişmesini derinden etkilemiş, sanatsal etkileri evrensel boyutta olmuştur.[1] Diaghilev'in ekibinde yer almış, bir dönem onun himayesinde kalan George Balanchine, daha sonra ABD'de New York City Ballet isimli dans grubunu kurmuştur.

20. yüzyılın başlarında, çok sayıda Rus bale dansçısı büyük şöhrete kavuştu. Sovyet balesi, 20 yüzyılda da, 19. asıra özgü mükemmeliyetçiliğini korumaya devam etti[2] ve Sovyet koreografi okulları, birbiri ardınca, uluslararası şöhrette pek çok dansçı yetiştirdi. Bugün de dünya çapında üne sahip, Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu ve St. Petersburg'taki Mariinsky Balesi bu okullara örnek gösterilebilir.[3]

Wikipedia'daki, tüm Rus balet ve balerinlerin listesi için Rus bale dansçıları kategorisini inceleyebilirsiniz.

Alfabetik Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Konu başlıkları:
Top   0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Anastasia Abramova
(1902-1985)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
АдырхаеваСв.png Svetlana Adyrkhaeva
(d. 1938)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Svetlana Adyrkhaeva "Les Sylphides" balesinde.
Boris Akimov
(d. 1946)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Maria Alexandrova
(d. 1978)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Maria Alexandrova Kitri rolünde Don Kişot balesinde, Bolşoy Tiyatrosu, 22 Haziran 2011
Maria Allash
(d. 1976)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Nino Ananiashvili 2.jpg Nina Ananiashvili
(d. 1964)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Gürcistan Gürcistan
Baş Balerin, Bolşoy Tiyatrosu, Tiblis Opera ve Bale Tiyatrosu
Nina Ananiashvili "Odette" rolünde Kuğu Gölü Balesi'nde.
Yelena Andrienko
(d. 1972)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Valery Anisimov
(d. 1953)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu, Bale öğretmeni
Anna Antonicheva
(d. 1973)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Altınay Asılmuratova
(d. 1961)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş Balerin, Mariinsky Balesi
Zhanna Ayupova
(d. 1966)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Feya Balabina, 1956.jpg Feya Balabina
(1910—1982)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balerin, Bale öğretmeni, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi, Mikhaylovsky Tiyatrosu, Vaganova Bale Akademisi
G. Balanchine (young).jpg George Balanchine
(1904–1983)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
 Fransa
 ABD
(Gürcü asıllı)
Koreograf, Bale yönetmeni
Balanchine 20. yüzyılın en önemli koreograflarındandır. Paris'te bulunan, kurucusu olduğu Ballets Russes'in 'bale yönetmenliğini' yaptı. Aynı zamanda New York City Ballet'in iki banisinden biridir. Klasik bale formu ve teknikleri konusunda engin bilgiye sahipti. Modern dans sanatının kurucusudur.
The New York State Theater, Balanchine'in tarif ettiği şekilde inşa edilmiştir.
IrinaBaronova1937.jpg Irina Baronova
(1919–2008)
 Sovyetler Birliği
 Romanya
 Fransa
 ABD
 İsviçre
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 Avustralya
Balerin, Bale yönetmeni
George Balanchine tarafından 1930'larda Paris'te keşfedildi. Ballet Russe de Monte Carlo grubunun, Bebek Balerinler olarak adlandırılan üç dansçısından biriydi. Léonide Massine'in Le Beau Danube (1924), Jeux d'enfants (1932), ve Les Présages (1933) isimli eserlerinde; ve Bronislava Nijinska'nın da Les Cent Baisers (1935) isimli eserinde rol aldı. 1940 ve 1951 yılları arasında birkaç filmde oynadı. 1980 yapımı Nijinsky isimli sinema filminde bale yönetmeni olarak çalıştı.
Baronova'nın imzaladığı bir fotoğraf
Mikhail Baryshnikov 2010.jpg Mikhail Baryshnikov
(d. 1948)
 Sovyetler Birliği
 ABD
Balet
Mikhail Baryshnikov,Patricia McBride'la, Le baiser de la fée isimli balede
Dmitry Belogolovtsev
(d. 1973)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Dmitri Belogolovtsev, "Raymonda" balesinde "Abdürrahman" rolünde, Bolşoy Tiyatrosu, 2010
150px Natalia Bessmertnova
(1941–2008)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
. Natalia Bessmertnova "Giselle" balesinde, Giselle rolünde.
Alexander Bogatyrev
(1949—1998)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Violetta Bovt
(1927—1995)
 ABD
 Sovyetler Birliği
Balerin, Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre
Nicolai Boyarchikov
(d. 1935)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale yönetmeni, Mikhaylovsky Tiyatrosu
Boris Bregvadze
(1926—2012)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale öğretmeni, Mariinsky Tiyatrosu
Dmitri Bryantsev
(1947—2004)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale yönetmeni, Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre
Yuri Burlaka
(d. 1968)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale yönetmeni, Bale öğretmeni, Moskova Devlet Koreografi Akademesi, Bolşoy Tiyatrosu
Vladimir Burmeister
(1904—1971)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Bale yönetmeni, Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Carherine Chislova.JPG Catherine Chislova
(1846–1889)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balerin

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Alexandra Danilova
(1903–1997)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
 Fransa
 ABD
Baş balerin
Danilova, Pas de Quatre (dört kişilik ekiple oynanan bale) Fanny Cerrito rolünde, 1948
Margarita Drozdova
(d. 1948)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bale öğretmeni, Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre
Natalia Dudinskaya
(1912–2003)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Natalia M. Dudinskaya, Saint Petersburg'da 1935'li ylllarda. Jakobson/Yarullin'in Shuraleh balesinde Söyembikä rolünde

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Egorova Lyubov.jpg Lubov Egorova
(1880–1972)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Balerin, Mariinsky Balesi
Lubov Egorova Koreograf Marius Petipa ve kompozitör Cesare Pugni'in Mavi Dalya isimli eserinde "Dalya" rolünde, 1905
Olga Esina
(d. 1986)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin
Olga Esina is a Rus balerin. Eğitimini St. Petersburg'da, Vaganova Bale Akademisi'nde aldı. 2010 yılında, Viyana Devlet Balesi'nde "Solo Dansçı" (First Solo Dancer) oldu.
Olga Esina ve Roman Lazik, Güzel Mavi Tuna balesinde. Belvedere Sarayı, Viyana, 1 Ocak 2012

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Nikolai Fadeyechev
(d. 1933)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale Öğretmeni, Bolşoy Tiyatrosu
Nikolai Fadeyechev; Moskova doğumlu dansçı, balet. 1952 yılında Moskova Bale Okulu'ndan mezun oldu. 1952'de Bolşoy Tiyatrosu'na katıldı ve birçok başrolde oynadı. Galina Ulanova gibi büyük bir balerinle, "Giselle" ve "Les Sylphides" gibi bale eserlerinde dans etti. Bunun yanıra, Maya Plisetskaya, Raisa Struchkova, Nina Timofeeva, Marina Kondratyeva, Natalia Bessmertnova, Ekaterina Maximova ve Ludmila Semenyaka gibi balerinlerin de düzenli partneriydi . Sonrasında Bolşoy Tiyatrosu'nun önemli bir Bale Öğretmeni ve dans koçu oldu. Nikolay Tsiskaridze, Andrey Uvarov, Sergei Filin, Artem Ovcharenko gibi önemli dansçılar, onun öğrencisidir.
Nikolai Fadeyechev,in, 1 Ocak 1956 yılında, Çaykovski'nin Kuğu Gölü balesinde, Bolşoy Tiyatrosunda çekilmiş fotoğrafı
Mikhail Fokin.jpeg Michel Fokine
(1880–1942)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 ABD
Balet
Michel Fokine'in 1900'lü yıllarda, Saint Petersburg 'da Halte de Cavelerie isimli balede, "süvari" rolündeyken çekilmiş bir fotoğrafı

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
56138860 Ganibalova0.jpg Valentina Ganibalova
(d. 1948)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi
Ekaterina Geltzer 1910.jpg Yekaterina Geltzer
(1876–1962)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Elizaveta Gerdt
(1891–1975)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balerin
Elizaveta Gerdt, Elsa Vill, ve Pierre Vladimirov "Paquita" isimli üç kişilik gösteride (Pas de Trois), 1905
Le Poisson doré -Pavel Gerdt.JPG Pavel Gerdt
(1844–1917)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Premier Danseur Noble
Pavel Gerdt, The King's Command or The Pupils of Dupré balesinde "Pepito" rolünde
Аделина Джури с дочерью.jpg Adelaide Giuri
(1872—1963)
 İtalya
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu, La Scala
Adelaide Giuri "Odette" ve Mikhail Mordkin ise "Prince Siegfried" rolünde. 1901 yılında Kuğu Gölü'nün Marius Petipa/Lev Ivanov versiyonu. Koreograf Alexander Gorsky Bolşoy Tiyatrosu'nca Mokova'da icra edilmekte. Genç Vera Karalli diz çökmüş vaziyette
120px Alexander Godunov
(1949–1995)
 Sovyetler Birliği
 ABD
Balet
Goleyzovski-1-wiki.jpg Kasian Goleyzovsky
(1892—1970)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Bolşoy Tiyatrosu
Sofia Golovkina
(1915—2004)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bale öğretmeni, Bale yönetmeni, Moscow State Academy of Choreography, Bolşoy Tiyatrosu
Gorsky Aleksandr.jpg Alexander Gorsky
(1871—1924)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Alexander Gorsky anısına çıkartılmış pullar. "Gudule’s Daughter" balesi (Esmeralda balesi'nin revize edilmiş hali) (1902), "Salammbô" (1910), "Don Kişot" (1900), "Giselle balesi" (1907), "La Bayadère" (1917)
Nadezhda Gracheva
(d. 1969)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
"Raymonda" balesinden bir sahne. Nadezhda Gracheva, "Raymonda" rolünde, Bolşoy Tiyatrosu, 2010
Yury Grigorovich.jpg Yury Grigorovich
(d. 1927)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Yury Nikolayevich Grigorovich Rus dansçı ve koreograf. "Rus balesi" üzerinde 30 yıl boyunca derin etkiler bıraktı Rus İmparatorluk Balesi'ne mensup bir ailede dünyaya geldi. 1946 yılında Vaganova Bale Akademisi'nden mezun oldu. 1962 yılına kadar Kirov Balesi'nde çalıştı. 1957'de Sergey Prokofiev'in Taş Çiçek, 1961'de Nazım Hikmet’in şiirinden konu olarak alınan, dünyaca ünlü Azerbaycan bestecisi Arif Melikov’un bestelediği ünlü Muhabbet Efsanesi sahneye koydu ve koreografi alanında ününü perçinledi. 1964 yılından 1995'e kadar, Bolşoy Tiyatrosu'nda sanat direktörü olarak çalıştı. Bolşoy Tiyatrosu'nda Muhabbet Efsanesi (1965, 2002), Fındıkkıran balesi (1966), Spartacus (1967), Korkunç İvan (1975), Altın Çağ (1982, 1994, 2006) gibi prodüksüyonlara imza attı. Diğer önemli prodüksüyonları şunlardır: Uyuyan Güzel (1963, 1973, 2011), Kuğu Gölü balesi (1969, 2001), Romeo ve Juliet (1979, 2010), Raymonda (1984, 2003), Giselle (1987), La Bayadère (1991), Don Kişot (1994), Le Corsaire (1994). Krasnodar şehrinde, kendi dans grubunu kurmadan önce, bazı dans gruplarına koreografiler yaptı. Grigorovich, bazı uluslararası klasik bale yarışmalarında jüri üyeliği de yapmaktadır. 19 Şubat 2008 tarihinde, eşi büyük balerin Natalia Bessmertnova'nın ölümünden sonra, tekrardan bale yönetmeni ve koreograf olarak çalışmak üzere Bolşoy Tiyatrosu'na davet edildi.
Dmitry Gudanov
(d. 1975)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Dmitry Gudanov "Giselle" balesinde "Albrecht" rolünde, Bolşoy Tiyatrosu, 21 Ocak 2011

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Avdotya Istomina.JPG Avdotia Istomina
(1799–1848)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Baş balerin
Lev Ivanov -St. Petersburg -circa 1885.JPG Lev Ivanov
(1834—1901)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi
Lev Ivanov "La Bayadère" balesinde Solor kostümünde I. perde St. Petersburg 1877.

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Vera Karalli1.jpg Vera Karalli
(1889–1972)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Almanya Weimar Cumhuriyeti
 Almanya
 Avusturya
 Sovyetler Birliği
Balerin, Aktris
Rus balerin Vera Karalli. 1910'u yıllar
Vasily Tropinin 24.jpg Tatiana Karpakova
(1812–1842)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Tamara Karsavina -circa 1910.jpg Tamara Karsavina
(1885–1978)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Birleşik Krallık
Baş balerin
Russian ballerina Tamara Karsavina (c. 1912)
Irina Kolpakova
(d. 1933)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Колосова ев1800-е.jpg Evgenia Kolosova
(1780–1869)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balerin
Marina Kondratyeva
(d. 1934)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Marina Kondratyeva
Kondratyeva "Giselle" ve Maris Liepa ise Albrecht rolünde. Kompozitör Adolphe Charles Adam'ın ünlü Giselle balesi 1. sahnesinden bir fotoğraf. 1 Ocak 1972 Bolşoy Tiyatrosu SSCB.
Theodore Kosloff 1912.jpg Theodore Kosloff
(1882–1956)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 ABD
Balet
Theodore Kosloff, Michel Fokine'in ünlü Şehrazad balesinde. 1913
Ekaterina Krysanova
(d. 1985)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Ekaterina Krysanova, "Aurora" rolünde. "Uyuyan Güzel" balesinde, Bolşoy Tiyatrosu, 2012
Camargo-Mathilde Kschessinskaya-1897.JPG Mathilde Kschessinska
(1872–1971)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Prima ballerina assoluta
Rus balerin Mathilde Kschessinskaya "The Talisman" balesinde, 1905. Mariinsky Balesi, St. Peterbsurg
Ninel Kurgapkina.jpeg Ninel Kurgapkina
(1929–2009)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Dans öğretmeni, Mariinsky Balesi

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Leonid Lavrovsky
(1905—1967)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi, Mikhaylovsky Tiyatrosu, Bolşoy Tiyatrosu
Mikhail Lavronsky
(d. 1941)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Larissa Lezhnina
(d. 1969)
 Sovyetler Birliği
 Hollanda
Balerin, Mariinsky Balesi, Dutch National Ballet
Olga Lepeshinskaya.jpg Olga Lepeshinskaya
(1916–2008)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Olga Lepeshinskaya Kitry rolünde Don Kişot. 1940
Andris Liepa 1.jpg Andris Liepa
(d. 1962)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 Letonya
Balet, Bolşoy Tiyatrosu, Mariinsky Balesi, Tiyatro yönetmeni, Tiyatro prodüktörü
Ilze Liepa 1.jpg Ilze Liepa
(d. 1963)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Māris Liepa
(1936–1989)
 Letonya
 Sovyetler Birliği
Balet, Letonya Opera ve Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Marina Kondratyeva "Giselle" Maris Liepa ise "Albrecht" rolünde. Adolphe Charles Adam'ın ünlü "Giselle" balesi, 1. sahneden bir görüntü. Bolşoy Tiyatrosu 1 Ocak 1972
Serge Lifar 1961.jpg Serge Lifar
(1905–1986)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Balet, bale yönetmeni
Ulyana Lopatkina
(d. 1973)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Ulyana Lopatkina ve Mariinsky Balesi Kuğu Gölü Balesi'ndeRoyal Opera House. 7 Ağustos 2009
Lydia Lopokova
(1892–1981)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Birleşik Krallık
Balerina
Fyodor Lopukhov
(1886—1973)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Bale öğretmeni, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi, Mikhaylovsky Tiyatrosu
Svetlana Lunkina
(d. 1979)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Svetlana Lunkina Odette rolünde. Kuğu Gölü balesi, Bolşoy Tiyatrosu, 22 Mayıs 2011

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Massine, Leonide (1895-1979) - 1914 - Ritratto da Leon Bakst.jpg Léonide Massine
(1896–1979)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf
Yulia Makhalina
(d. 1968)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Ekaterina Maximova
(1939-2009)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Ekaterina Sergeevna Maximova, Rusya'nın dünyaca tanınmış balerinlerinden biridir. Efsanevi dansçı Galina Ulanova tarafından yetiştirilmişti. Don Kişot Balesi'ndeki "Kitri", Fındıkkıran Balesi'ndeki "Clara" (Bolşoy Balesi'nde bu karakter "Maria" olarak adlandırılmıştır), Giselle ve Cindrella karakterlerini başarıyla canlandırmış ve unutulmaz balerinler arasında yerini almıştır. Maximova, 1958 yılından 1980'e kadar genellikle, aynı dans topluluğunda bulunan, eşi Vladimir Vasiliev'e eşlik ederek, değişik bale gösterilerinde dans etti. O ve eşi, 1983 yılında Franco Zeffirelli tarafından sinemaya uyarlanan, Giuseppe Verdi'nin ünlü La traviata'sında rol aldıktan sonra çok daha geniş kitleler tarafından tanındılar. 1959 yılında, Bolşoy Balesi ilk kez ABD'nin tümünü kapsayan bir turneye çıktı. Turne esnasında Maximova, konuk sanatçı olarak, Metropolitan Opera'sı ile birlikte oynadığı Taş Çiçek balesi ve bunun yanı sıra diğer bir kaç bale gösterisinde başrollerde dans etti. Balerin olarak başladığı kariyerini bale öğretmeni ve Rus Akademisi Tiyatro Sanatları'nın (GITIS) üyesi olarak sürdürdü. Bolşoy Tiyatrosu'nun en önemli repetitör ve "bale öğretmenlerinden biri" haline geldi. Galina Stepanenko, Svetlana Lunkina, Marianna Ryzhkina, Anna Nikulina gibi dansçılar, onun yetiştirdiği talebelerdir.
Yekaterina Maksimova "Kitri" ve Vladimir Vasilyev ise "Basilio" rolünde. Ludwig Minkus'un, 1 Ocak 1971 tarihinde, Bolşoy Tiyatrosu'nda sahnelenen Don Kişot balesinden bir görüntü
Asaf Messerer
(1903–1992)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf
Messerer.jpg Sulamith Messerer
(1908–2004)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
 Birleşik Krallık
 Japonya
Balerin, Koreograf
Galina Mezentseva
(d. 1952)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 ABD
Balerin, Mariinsky Balesi
Victoria Mironova
 Almanya
 Sovyetler Birliği
Balerin,Bale öğretmeni, Vaganova Bale Akademisi, Victoria Uluslararası Bale Akademisi
Alla Mikhalchenko
(d. 1957)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Olga Moiseyeva
(born 1928)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Anastasia Nabokina
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
120px Bronislava Nijinska
(1891–1972)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 ABD
Baş Balerin, Koreograf
Nijinsky 003.jpg Vaslav Nijinsky
(1890–1950)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet,Koreograf
Nijinsky, Le Spectre de la Rose'da dans ediyor
Nioradze.PNG Irma Nioradze
(d. 1969)
 Sovyetler Birliği
 Gürcistan
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi
Rudolf Nurejev 1961.jpg Rudolf Nureyev
(1938–1993)
 Sovyetler Birliği
 Fransa
 Avusturya
Balet,Koreograf

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Evgenia Obraztsova
(d. 1984)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Evgenia Obraztsova, Uyuyan Güzel balesinde dans ediyor. Royal Opera House, Londra, Kasım 2009
Natalia Osipova
(d. 1986)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu, Mikhaylovsky Tiyatrosu
Natalia Osipova "Flames of Paris" balesinde. Ekim 2011 Bolşoy Tiyatrosu'nun "yeniden açılış" galasında
Artem Ovcharenko
(d. 1986)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Artem Ovcharenko, "Jean de Brienne" rolünde. Raymonda balesi Bolşoy Tiyatrosu 2010

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Valery Panov
(d. 1938)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 İsrail
Balet, Koreograf, Mariinsky Balesi
Daria Pavlenko
(d. 1978)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Pharaoh's Daughter -Anna Pavlova -1910.jpg Anna Pavlova
(1881–1931)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Hollanda
Baş balerin
Anna Pavlova, The Dying Swan balesinde (koreografi Michel Fokine, beste Saint-Saëns'a ait), St. Petersburg, 1905
120px Nadezhda Pavlova
(born 1956)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Sleeping Beauty -Marie Petipa -The Lilac Fairy -1890.jpg Marie Petipa
(1857–1930)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Balerin
Marius Ivanovich Petipa -Feb. 14 1898.JPG Marius Petipa
(1818–1910)
 Fransa
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi
Marius Petipa anısına çıkartılan anma pulları. "Paquita" (1847), "Uyuyan Güzel" (1890), "Kuğu Gölü" (1895), "Raymonda" (1898)
Maya Plisetskaya 2011.png Maya Plisetskaya
(d. 1925)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 Litvanya
 İspanya
Prima ballerina assoluta, Bolşoy Tiyatrosu
Maya Plisetskaya Carmen balesinde. 1974
Olga Prebrajenska.jpg Olga Preobrajenska
(1871–1962)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Balerin, Mariinsky Balesi
Olga Preobrajenska aynı isimli balede "Sylvia" rolünde (Koreograf Louis Méranté, besteci Léo Delibes). 1901 Mariinsky Balesi

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Tatiana Riabouchinska.jpg Tatiana Riabouchinska
(1917–2000)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
 ABD
Balerin
Ida Rubinstein Face.jpg Ida Rubinstein
(1883–1960)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
Balerin, aktris
Faruk Ruzimatov
(d. 1963)
 Sovyetler Birliği
Baş balet, sanat yönetmeni, Mikhaylovsky Tiyatrosu, Kirov Balesi, Mariinsky Balesi
Marianna Ryzhkina

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Galina Samsova
(d. 1937)
 Sovyetler Birliği
 Kanada
 Birleşik Krallık
Balerin, Bale öğretmeni, Sanat yönetmeni, "Kiev Opera ve Balesi", National Ballet of Canada, London Festival Ballet
Gennady Selutsky
(d. 1936)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale öğretmeni, Mariinsky Balesi, Vaganova Bale Akademisi
Ludmila Semenyaka
(d. 1952)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Lyudmila Semenyaka (solda) ve Nikolai Kovmir (sağda), Moskova'da 1. Uluslararası Bale Yarışması'nda. 1 Haziran 1969
Nina Semizorova
(d. 1956)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
140px Marina Semyonova
(1908–2010)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Prima ballerina assoluta, Bale öğretmeni, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
St. Petersburg'da dünyaya geldi. Marina Timofeyevna Sovyet Rusya'nın yetiştirdiği ilk baş balerindir. She was born in Saint-Petersburg. 1975 yılında SSCB Halkın Sanatçısı ödülünü aldı. 1930 yılına kadar Kirov Balesi'nde çalıştı. Daha sonra Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'na transfer edildi. Semyonova, 1935'te Paris Opera'sına "konuk sanatçı" olarak gitti ve orada "Giselle" rolünde ünlü balet Serge Lifar'a eşlik etti.1941 yılında Stalin Ödülü'nü kazandı. 1952 yılında emekli oldu. Sonrasında, Bolşoy Tiyatrosu'nun en ünlü repetitör ve bale eğitmenlerinden biri oldu. Natalia Bessmertnova, Marina Kondratieva, Nadezhda Pavlova, Nina Sorokina, Ludmila Semenyaka, Nina Timofeeva, Nina Ananiashvili, Galina Stepanenko ve Nikolay Tsiskaridze gibi dansçılar, onun öğrencileri arasındadır. 2003 yılında bale sanatına hizmetlerinden dolayı Prix Benois de la Danse ödülüne layık görüldü. Semyonova eğitmenlik görevini 96 yaşına kadar sürdürdü ve 9 Haziran 2010'da, 102. yaşgününden üç gün önce, Moskova'da hayata gözlerini kapadı.
"Giselle" balesinden bir sahne. Rus "prima ballerina assoluta" Marina Semyonova "Giselle" rolünde. 1928
Konstantin Sergeyev
(1910—1992)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Koreograf, Mariinsky Balesi
Alla Shelest
(1919-1998)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Daniil Simkin
(d. 1987)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet
Yuri Soloviev
(1940–1977)
 Sovyetler Birliği
Balet, Mariinsky Balesi
Alina Somova
(d. 1985)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi
Nina Sorokina
(1940–1977)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Olga Spessiva, ballerina, Central Station, Sydney, 1934 photographer Sam Hood.jpg Olga Spessivtseva
(1895–1991)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
 Fransa
 ABD
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Rus baş balerina Olg Spessivtseva, Kuğu Gölü balesinde "Odette" rolünde, 1934
Raisa Struchkova
(1925—2005)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Raisa Struchkova, Çaykovski'nin ünlü Uyuyan Güzel balesinde "Aurora" rolünde.Bolşoy Tiyatrosu SSCB. 1 Mart 1954
Galina Stepanenko
(d. 1966)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Galina Stepanenko, Aegina "Spartacus (bale)" gösterisinde "Aegina" rolünde Bolşoy Tiyatrosu
120px Mariia Surovshchikova-Petipa
(1836–1882)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Baş balerin

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Catherine Teleshova by Kiprenskiy.jpg Ekaterina Teleshova
(1804—1857)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Balerin, Bolşoy Kamenny Tiyatrosu
Viktoria Tereshkina
(d. 1983)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Vasily Tikhomirov
(1876—1956)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Bale yönetmeni, Bale öğretmeni, Bolşoy Tiyatrosu
Anefo 911-3241 Aankomst solisten.jpg Nina Timofeeva
(d. 1935)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
 İsrail
Balerin, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Nikolay Tsiskaridze 3.jpg Nikolay Tsiskaridze
(d. 1973)
 Sovyetler Birliği
Gürcistan Gürcistan
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Nikolay Tsiskaridze (Ziskaridze olarak da telaffuz edilir), Gürcü asıllıdır. 31 Aralık 1973'te Tiblis'te dünyaya geldi. Bolşoy Tiyatrosu'nun baş baletlerinden birisidir. 1987 yılında Moskova Devlet Koreografi Akademesi'ne girdi. 1991'de Bolşoy Balesi'ne kabul edildi, 1992'de ise "bale grubuna" dahil oldu. Mezuniyet sınavında, sanat yönetmeni Yuri Grigorovich'in dikkatini çekti. Okuldaki bir şansı da, "ikinci annem" dediği ünlü balerin Marina Semyonova'dan dersler alması oldu. Ayrıca efsanevi dansçı Galina Ulanova da kariyerinde ilerlemesine yardım etti. 2001 yılında, SSCB Halkın Sanatçısı ödülünü alan en genç sanatçı oldu. 1999 yılında Prix Benois de la Danse'a, 2001 ve 2003 yıllarında da "Rusya Federasyonu Devlet Ödülü'ne layık görüldü.
Georgian-American Ballerina Tamara Toumanova (Tumanishvili) - 1940s.jpg Tamara Toumanova
(1919–1996)
 Sovyetler Birliği
 Fransa
 ABD
(Gürcü asıllı)
Baş balerin, Koreograf
Paris'te Olga Preobrajenska tarafından eğitildi. George Balanchine'in Bebek Balerinlerinden biri ve Léonide Massine'in yakın arkadaşlarından biriydi. L'Éventail de Jeanne isimli çocuk balesi ile üne kavuşmuştu. Rus balesinin siyah incisi olarak anılıyordu. Balanchine'in "Le Bourgeois Gentilhomme" ve "Le Palais de Cristal" isimli eserlerinde dans etti. The Private Life of Sherlock Holmes, Tonight We Sing, Deep in My Heart, Days of Glory ve Torn Curtain isimli Hollywood filmlerinde rol aldı.
Tamara Toumanova in 1932

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Galina Ulanova 1968.jpg Galina Ulanova
(1910–1998)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Prima ballerina assoluta, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Rus İmparatorluk Balesi'nde balerin olan annesi ve ünlü balerin Agrippina Vaganova tarafından eğitildi. 1928 yılında, Mariinsky Balesi'ne katıldı. 1944 yılında Bolşoy Tiyatrosu'nda prima ballerina assoluta olarak çalışmaya başladı. 1945 yılında Sergei Sergeyevich Prokofiev'in ünlü Cinderella Balesi'nin Dünya premierinde başrolde dans etti. 1956 yılında çıktığı uluslararası turnede büyük sükse yaptı. 1960 yılında emekli olduktan sonra, pek çok Rus dansçı yetiştirdi ve Bolşoy Tiyatrosu'nun en önemli eğitmen ve repetitörlerinden biri haline geldi. Ekaterina Maximova, Vladimir Vasiliev, Svetlana Adyrkhaeva, Nina Timofeeva, Ludmila Semenyaka, Nina Semizorova, Alla Mikhalchenko, Nadezhda Gracheva ve Nikolay Tsiskaridze gibi dansçılar, onun öğrencisidir.
Galina Ulanova, Sergei Prokofiev'in "Romeo ve Juliet" balesinde "Juliet" Yury Zhdanov ise "Romeo" rolünde. 1 Ekim 1954
Andrey Uvarov.jpg Andrey Uvarov
(d. 1971)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Svetlana Zakharova ve Andrey Uvarov Kuğu Gölü balesinde, Bolşoy Tiyatrosu, 28.10.2011

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Stamp of Russia Vaganova2004.jpg Agrippina Vaganova
(1879–1951)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balerin, bale öğretmeni, bale yönetmeni
Agrippina Yakovlevna Vaganova, Rus bale öğretmeni. Kendi adıyla anılan (Vaganova metodu) bale metodunu geliştirdi. Bu metod, Marius Petipa'nın "bale yönetmenliğini" (Premier Maître de Ballet) yaptığı, eski "İmparatorluk Bale Okulu'nun" (bugünkü Vaganova Bale Akademisi), 19. yüzyılın ortalarından sonuna kadar (özellikle 1880 ve 1890'larda) kullandığı eğitim tekniklerinden esinlenerek geliştirilmiştir. Vagonava, bu bale eğitim tekniklerini geliştirip, mükemmelleştirerek, bir müfredat oluşturmuştur. Onun 1934 tarihli "Klasik Dansın Esasları" (Fundamentals of the Classical Dance) isimli eseri, halen bale teknikleri konusunda standart eğitim kitabı olarak kullanılmaktadır ve bu teknik günümüzde de en popüler tekniktir. Onun yöntemleriyle yetişen ünlü Sovyet balerinler şunlardır; Marina Semenova, Olga Jordan, Galina Ulanova, Tatiana Vecheslova, Feya Balabina, Natalia Dudinskaya, Alla Shelest, Nonna Yastrebova, Olga Moiseeva, Ludmilla Safronova, Ninel Kurgapkina, Alla Ossipenko and Irina Kolpakova. 1 Kasım 1957'de, ölümünün ardından, "Rossi Caddesindeki" bale okuluna adı verilmiş, bu okul 1991 yılında "akademi" ünvanı alarak Vaganova Bale Akademisi olmuştur.
Agrippina Vaganova "La Esmeralda" balesinde. St. Petersburg, 1910'lar
Ivan Vasiliev
(d. 1989)
Rusya İmparatorluğu
Balet
Ivan Vasiliev, Spartacus balesinde, Ekim 2011 Bolşoy Tiyatrosu'nun yeniden açılış galası
Vladimir Vasiliev 1972.jpg Vladimir Vasiliev
(d. 1940)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bolşoy Tiyatrosu
Vladimir Viktorovich Vasiliev, Rus balet. Bolşoy Tiyatrosu'nun baş baletlerinden birisidir. Başrolde oynadığı Spartacus balesinde sergilediği performansla anılır. Moskova Bale Okulu'ndan 1958'de mezun oldu. Aleksey Yermolayev gibi ünlü dansçılardan ders aldı. Daha sonra Bolşoy Tiyatrosu'na katıldı ve orada baş balet oldu. Klasik "balet" dansına çok büyük katkıda bulundu. Erkeklerin dans anlayışını değiştirdi. "Güçlü Bolşoy baleti" fikri onunla vucut buldu. "Dünyanın en iyi dansçısı" ödülüne (la médaille d’or du meilleur danseur du Monde) layık görülen ilk dansçı oldu. Sonrasında Mikhail Baryshnikov ve Patrick Dupond da bu ödüle layık görüldü. Rusya’nın önde gelen bale eleştirmeni ve koreograflarından Fyodor Lopukhov onu “Dans Tanrısı" "Sanat Mucizesi", "Mükemmellik" gibi ifadelerle tanımlamaktadır. Ona özel olarak yazılmış pek çok rolde, dünyanın değişik ülkelerinde, Bolşoy Balesi baş balerini olan eşi Ekaterina Maximova birlikte pek çok bale gösterisinde dans etti. Yuri Grigorovich tarafından sahneye konan onun başrolde oynadığı Spartacus, Fındıkkıran Balesi, Korkunç İvan, bunlara örnek gösterilebilir. Fakat onu ve karısını asıl üne kavuşturan, 1983 yılında Franco Zeffirelli tarafından sinemaya uyarlanan, Giuseppe Verdi'nin ünlü La traviata'sındaki rolleridir. Maximova'nın yanı sıra, ona eşlik eden ünlü balerinler şunlardır; Galina Ulanova, Maya Plisetskaya, Alicia Alonso, Carla Fracci, Rita Poelvoorde ve Ambra Vallo.
Vladimir Vasilyev, Fındıkkıran Balesi!nde "Fındıkkıran Prens" rolünde. Bolşoy Tiyatrosu. SSCB 1 Mart 1966
Ekaterina Vazem
(1848—1937)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Baş balerin, Bale öğretmeni, Bolşoy Kamenny Tiyatro Binası, Mariinsky Balesi
Ekaterina Vazem, "La Bayadère" balesi II. sahnede "Nikiya" kostümüyle. St. Peterbsurg, 1877
Tatiana Vecheslova
(1910—1991)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Baş balerin, Mariinsky Balesi
Oleg Vinogradov
(d. 1937)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balet, Bale yönetmeni, koreograf, Bale öğretmeni, Mikhaylovsky Tiyatrosu, Mariinsky Balesi
Diana Vishneva 22 February 2007.jpg Diana Vishneva
(d. 1976)
(1893–1970)
Vishneva, içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli dansçılarından birisidir; 1995 yılından bu yana Mariinsky Balesi'nin "baş balerinidir. Birçok ülke bales gruplarında olduğu gibi, American Ballet Theatre'da da, 2005 yılıdan bu yana sahne almaktadır. Don Kişot, Romeo ve Juliet, La Bayadère, Uyuyan Güzel, Kuğu Gölü ve Giselle baleleri, sanatçının repertuvarında bulunmaktır. Bunların yanı sıra, George Balanchine'nin Mücevherler ve Kenneth MacMillan'nın Manon.isimli eserlerinde de dans etmiştir.
120px Pierre Vladimiroff
(1893–1970)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Fransa
 ABD
Balet
Анастасия Волочкова.jpg Anastasia Volochkova
(d. 1976)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Balerin, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Leonid Yakobson
(1904—1975)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf, Bale yönetmeni, Mariinsky Balesi
Aleksey Yermolayev
(1910—1975)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Koreograf, Bale öğretmeni, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Kişi Detay Sahne Fotoğrafı
Rostislav Zakharov
(1907–1984)
Rusya İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
 Sovyetler Birliği
Balet, Dans öğretmeni, Koreograf, Bale yöneticisi, Tiyatro yönetmeni, Mariinsky Balesi, Bolşoy Tiyatrosu
Светлана Захарова фото1.jpg Svetlana Zakharova
(d. 1979)
 Sovyetler Birliği
Rusya İmparatorluğu Rusya Federasyonu
Baş balerin, Bolşoy Tiyatrosu
Svetlana Zakharova ve Andrei Merkuriev yıl 2006

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Garafola, L (1989). Diaghilev's Ballets Russes. Oxford University Press. ss. 576. ISBN 0-19-505701-5. 
  2. ^ Cashin, K K. "Alexander Pushkin's Influence on Russian Ballet — Chapter Five: Pushkin, Soviet Ballet, and Afterward" (PDF). http://etd.lib.fsu.edu/theses/available/etd-04072005-133328/unrestricted/12_kkc_chap5.pdf. Erişim tarihi: 27 December 2007. 
  3. ^ "A Tale of Two Operas". Petersburg City. http://petersburgcity.com/news/culture/2005/11/18/theatre/. Erişim tarihi: 11 January 2008.