Konstantinopolis Kuşatması (907)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rus-Bizans Savaşı (907) sayfasından yönlendirildi)
diğer savaşlar için Konstantinopolis kuşatmaları ve Bizans-Rus savaşları'na bakınız
Konstantinopolis'in Ruslarca kuşatılması

Oleg, atların Konstantinopolis surlarına çektiği gemi birliğini yönetiyor. Bir Ortaçağ canlandırması.
Tarih907
Bölge
Sonuç Çekilme
Taraflar
Bizans İmparatorluğu Kiev Knezliği
Komutanlar ve liderler
Bilge Leon Kievli Oleg
Güçler
Bilinmiyor 2.000 gemi

Bizans-Rus Savaşı 907, İlk Vakayiname'de (Yaklaşık 850 ile 1110 tarihleri arasında olan ve orijinal olarak yaklaşık 1113 yılında Kiev' de derlenen bir Kiev Knezliği tarihi) Kievli Oleg ismi ile birleştirilir. Vakayiname, Rusların Bizans İmparatorluğu' na karşı düzenlediği çok başarılı bir askerî operasyon olduğunu ifade eder. Mantığa aykırı olarak Yunan kaynakları onun hepsinden bahsetmez.

Kiev Knezliği tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakayiname 907 yılı saldırısını kabul edilebilir detayları ile tanımlar. Seferin hatırasının Ruslar'ın tüm jenerasyonu boyunca sözlü olarak nakledildiği görülmektedir. Bu sonuç tarihten daha çok folklorun renkli gerçeklerinin zenginliğine bağlanabilir.

Bize ilkin Oleg'e Konstantinopolis'a yaklaşmadan önce Bizans delegeleri tarafından zehirlenme denemesinde bulunulduğu söylenir. Rus lider (geleceği görebilen güçleri ile ünlü), zehirli kupadan içmeyi reddeder. Donanması Konstantinopolis'un görüş mesafesi içinde olduğunda, şehir kapısını kapalı buldu ve boğaza giriş demir zincir ile kapanmıştı.

Bu noktada Oleg, kaçamaklı sözlere başvurdu: Karaya çıkmayı başardı ve 2.000 üzerinde tekerlekli monoxylaya sahipti. Sonra onun botları araca dönüştürüldü. Onları Konstantinopolis surlarına yöneltti ve kalkanlarını imparatorluk şehrinin kapılarına sabitledi.

Konstantinopolis'un tehdidi can sıkıcı sonuç olan Bizans-Rus Antlaşması ile yumuşatıldı. Antlaşmaya uygun olarak Bizanslılar, her bir Rus botu için on iki grivna fidye ödediler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]