Rumex

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rumex
Rumex acetosella
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Polygonaceae
Cins: Rumex
L. 1753

Rumex, Polygonaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Rumex türleri, bir dizi Lepidoptera türünün larvaları tarafından besin bitkisi olarak kullanılır ve Lycaena rubidus'un tek konakçı bitkileridir.

Genellikle uzun kazık kökleri olan dik bitkilerdir. Etli ila kösele yapraklar kökte bir bazal rozet oluşturur. Bazal yapraklar çiçek salkımına yakın olanlardan farklı olabilir. Stipülleri olabilir ya da olmayabilir. Küçük yaprak damarları oluşur. Yaprak ayası kenarları tam ya da krenattır.

Genellikle göze çarpmayan çiçekler yaprakların üzerinde kümeler halinde taşınır. Verimli çiçekler çoğunlukla hermafrodittir ya da işlevsel olarak erkek veya dişi olabilirler. Çiçekler ve tohumlar bazal rozetten çıkan bir sapın tepesindeki uzun salkımlarda büyür; birçok türde çiçekler yeşildir, ancak bazılarında (koyun kuzukulağı, Rumex acetosella gibi) çiçekler ve sapları kiremit kırmızısı olabilir. Her tohum üç taraflı bir akendir, genellikle bir ya da üç tarafında yuvarlak bir tüberkül bulunur.

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cins ilk olarak 1753 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Polygonaceae familyası içinde Polygonoideae alt familyasında yer alır. Emex cinsi 1819 yılında Francisco Campderá tarafından çok eşli olduğu (yani aynı bitki üzerinde hem biseksüel hem de tek eşli çiçeklere sahip olduğu) gerekçesiyle Rumex'ten ayrılmıştır. Ancak, Rumex subg. Acetosa'nın bazı türleri de bu özelliğe sahiptir ve Emex'i ayırt ettiği varsayılan diğer özelliklerin çoğu Rumex türlerinde bulunur. Buna göre, 2015 yılında Schuster ve arkadaşları Emex'i Rumex'in bir alt cinsine indirgemiştir.

Polygonoideae alt familyası içinde Rumex, iki cins Oxyria ve Rheum ile birlikte Rumiceae kabilesinde yer alır. En yakın akrabası Ravent'i de içeren Rheum'dur.[2]

Rumiceae
Oxyria
Rumex
Rheum

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ Schuster, Tanja M.; Reveal, James L.; Bayly, Michael J.; Kron, Kathleen A. (Aralık 2015). "An updated molecular phylogeny of Polygonoideae (Polygonaceae): Relationships of Oxygonum, Pteroxygonum , and Rumex , and a new circumscription of Koenigia". TAXON (İngilizce). 64 (6): 1188-1208. doi:10.12705/646.5. ISSN 0040-0262. 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023.