Romanya cumhurbaşkanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Romanya Devlet Başkanı sayfasından yönlendirildi)
Romanya devlet başkanı
Preşedintele României
Devlet Başkanlığı bayrağı
Görevdeki
Klaus Iohannis

16 Kasım 2014 tarihinden beri
Resmî ikametCotroceni Sarayı
Görev süresi5 yıl, en fazla 2 dönem
Oluşum28 Mart 1974
Açılışı yapanNicolae Ceauşescu
MaaşAylık 15,108 ley[1]
Websitesiwww.presidency.ro

Romanya devlet başkanı, Romanya'nın en yüksek siyasi makamıdır.

Devlet başkanı, 2 turlu seçim sistemiyle direkt olarak halk tarafından seçilmektedir. Görevi sırasında hiçbir siyasi partiye üye olamaz. Ayrıca hangi partiden seçildiyse daha sonra o partiden istifa etmek zorundadır. Başbakanı mecliste bulunan siyasi partilere danıştıktan sonra atayabilir. Meclisi, 60 gün içinde seçimde yapılması zorunluluğuyla feshedebilir. Eğer Anayasa'yı ihlal ederse Meclis tarafından görevden alınabilir. Meclis, halka devlet başkanını görevden alma referandumu çağrısı yapabilir.

Nitekim devlet başkanı Traian Băsescu, Meclis tarafından Anayasa'yı ihlal ettiği gerekçesiyle 2009 ve 2012 yıllarında 2 kez görevden alınmış ve referandum düzenlenmiş fakat referandumda görevden alma için yeterli çoğunluk sağlanamadığından Anayasa Mahkemesi kararıyla görevine iade edilmiştir. Mevcut devlet başkanı, 16 Kasım 2014 tarihinden seçilen Klaus Iohannis'dır.

Görev yapan devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cat vor castiga Iohannis si Ponta dupa majorarea salariilor demnitarilor". Ziare.com (Rumence). 8 Temmuz 2015. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2016.