Romanya'nın bağımsızlığını kazanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Independenţa României (1912 film)

Romanya'nın bağımsızlığını kazanması Romanya'nın 93 Harbi'ne Rus İmparatorluğu'nun yanında katılması sonucu gerçekleşmiştir. 93 Harbi'ni Osmanlı Devleti'nin kaybetmesi üzerine Romanya bağımsızlığını kazanmıştır.

Savaş öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1856'dan 1878'e Balkanlarda toprak dağılımı değişimleri, J.G. Bartholomew'un 1912 tarihli Literary and Historical Atlas of Europe, adlı eserinden

16 Nisan 1877 tarihinde, Romanya Krallığı ve Rus İmparatorluğu arasında Bükreş'te yapılan bir anlaşma ile Rusya'nın Romanya'nın birliğini gizetmesi şartıyla, Rus birliklerinin Romanya topraklarından geçmesine izin verilmişti. Böylece yaklaşık 120.000 asker Tuna Nehri'nin güneyinde konuşlanmış olan Osmanlı Ordusu'nun olası saldırısına karşı müdafa amacıyla Romanya'nın güneyine doğru harekete geçmişti.

21 Mayıs 1877'de, Romanya meclisi'nde, Mihail Kogălniceanu Romanya halkının isteğinin Romanya'nın bağımsızlığı olduğunu ilan etti. Bir gün sonra, Prens I. Carol tarafından bu karar imzalandı. Ertesi gün, Romanya hükûmeti Osmanlı'ya yapılacak vergi ödemesini iptal etti (914.000 Rumen leyi) ve bu parayı kendi Savaş Bakanlığı'na aktardı.

24 Aralık 1877 tarihinde Rusya, Osmanlı Devleti'ne karşı savaş ilan etti ve birlikleriyle Romanya'ya girdi.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Plevne ve Grivitsa savaşı

Başlangıçta Rusya savaş sonrasında Romanya ile barış anlaşması yapmak istemediğinden Romanya ile işbirliğine sıcak bakmıyordu; fakat Plevne'de Osman Paşa kumandasındaki 50.000 kişilik güçlü Osmanlı Ordusu ile karşılaşan Ruslar ağır kayıplar vermiş ve orduların birkaç karşılaşması da Rus bozgunu ile sonuçlanmıştı.[1] Büyük kayıplar nedeniyle Rus komutanı Nikolay Konstantinoviç, I. Carol'a Romanya Ordusu'nun Rus birliklerine katılmasını teklif etmişti.[2] Bu telgraf; Kral I. Carol'un anılarını kaleme aldığı 1899 tarihli orijinal kitabında İngilizce çevirisi de yer almaktadır.[1] Prens I. Carol Nikolay Konstantinoviç'in teklifini kabul etmiştir.

Savaş sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya birlikleri Grivitsa mevzisini alırken
Smârdan çarpışması

Berlin Antlaşması ile Balkanlardaki toprak dağılımı yeniden düzenlendi ve Romanya bağımsızlığını kazandı. 1881 yılında da Romanya Krallığı ilan edildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b http://www.archive.org/stream/reminiscencesofk00kremiala "Reminiscences of the King of Romania", Edited from the original with an Introduction by Sidney Whitman, Authorized edition, Harper& Brothers: New York and London, 1899
  2. ^ The telegram of Nikolai to Carol I (translated in Romanian): "Turcii îngrãmãdind cele mai mari trupe la Plevna ne nimicesc. Rog sã faci fuziune, demonstratiune si dacã-i posibil sã treci Dunãrea cu armatã dupã cum doresti. Între Jiu si Corabia demonstratiunea aceasta este absolut necesarã pentru înlesnirea miscãrilor mele" ("The Turks massed together the greatest troop at Pleven to lay us waste. I ask you to make mergers, demonstrations and if it is possible cross the Danube with the army as you wish. Between Jiu River and Corabia the demonstration is absolutely necessary to facilitate my movements.)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]