Rollo Carpenter

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rollo Capenter (d. 1965) İngiliz yazılım mühendisi ve YZ programları Jabberwacky ve Cleverbot’un yazarıdır.[1] Silikon Vadisi’nde şirket yazılımları üreten bir kuruluşun teknik direktörü olarak çalışmıstır. Sonradan Icogno şirketinde çalısmak için Birleşik Krallık’a geri dönmüştür.

Existor Ltd. Şirketinin yönetim direktörü olarak, YZ ürünleri üretti. Bu ürünlerin amaçları sohbet, ilgi, haberleşme ve eğitimdir. Carpenter’in YZ ürünleri George ve Joan 2005 ve 2006 yıllarında Loebner Ödüllerini kazandı. 2010 yılında Carpenter British Computer Society’s Machine Intelligence Competition ödüllünü kazandı.

Cleverbot öğrenen ve sohbet eden bir yapay zekadır. 3 Eylül 2011’de Hint’deki ITT Guwahati üniversitesinin Techniche festivalinde yapılan resmi bir Turing testine insanlarla yan yana katılmıştır. Ertesi gün (4 Eylül'de) yapılan oylamada 1334 oyun sonuçları verilmiştir. Katılanların % 59,3'ü Cleverbot’un gerçek insan olduğunu düşünmüştür. İnsan rakipler ise % 63,3 oran elde etmiştir. Techniche’de daha sonra yapılan basın konferansında Carpenter, "Bu sonuç beklentilerimi, hatta rüyalarımı aştı. Dün yapılan soruşturmanın sonuçları % 50'yi geçtiği için, Cleverbot’un Turing testini başarıyla geçtiğini iddia edebiliriz."

İcra edilen testlerde hiç kimse Cleverbot’u analitik sorular veya mantıkla bozmaya kalkmamıştır. Böyle bir soruşturmanın neticesi elbette bambaşka olurdu.

Cleverbot’u geliştirmek için çalışma ve çabalar vardır. Ama şu an insani sohbetleri sadece taklit etmek şeklindedir. Mantıklı düşüncelere sahip değildir.

Bu engeli geçip geçemeyeceği henüz belli değildir.

Techniche 2011 festivalinde yapilan turing testinde Cleverbot’a konuşkan katılımcı adı verilmiştir.

Rollo Carpenter ressam Merlin Carpenter’in kardeşidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Halpern, Paul (18 Haziran 2007). What's science ever done for us?: what The Simpsons can teach us about physics, robots, life and the universe. John Wiley and Sons. ss. 93-. ISBN 9780470114605. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]