RoboCop

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Robocop sayfasından yönlendirildi)
RoboCop
YönetmenPaul Verhoeven
YapımcıJon Davison
SenaristEdward Neumeier
Michael Miner
OyuncularPeter Weller
Nancy Allen
Dan O'Herlihy
Ronny Cox
Kurtwood Smith
Miguel Ferrer
MüzikBasil Poledouris
Görüntü yönetmeniSol Negrin
Jost Vacano
KurguFrank J. Urioste
DağıtıcıOrion Pictures
Yapım yılı1987, ABD
Çıkış tarih(ler)i17 Temmuz 1987
Süre103 dk.
Dilİngilizce
Bütçe$13,000,000
Hasılat$54,000,000
Devam filmiRoboCop 2

RoboCop, yönetmenliğini Paul Verhoeven'ın üstlendiği, başrollerinde Peter Weller, Dan O'Herlihy, Kurtwood Smith, Nancy Allen, Miguel Ferrer and Ronny Cox'un yer aldığı bir bilimkurgu türü bir filmdir. Filmin kazandığı başarıdan sonra iki devam filmi, dört televizyon dizisi, iki çizgi roman, iki çizgi film yapıldı. 2014 yılında aynı isimli yeni versiyonu yapıldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çete çatışmasında çete üyeleri tarafından kurşuna dizilerek acımasızca öldürülen polis memuru Alex Murphy'nin bedeni OCP şirketi tarafından alınır ve çelikten yapılmış bir robotla birleştirilir ve RoboCop adı verilir. Aynı zamanda Alex Murphy robotla birleştirilirken hafızası silinmesine rağmen tekrar geri kazanmıştır. Robocop'un amacı ilk başta 3 temel direktifi sağlamaktır. Bunların yanına gizli olarak sınıglandırılan 4. bir direktife de sahiptir. Zamanla, robot şehir genelinde giderek ünlenir. Bir gün benzin istasyonuna gittiği operasyonda katillerinden biriyle karşılaşır. Adamı ele geçirmesine rağmen tutklamaz. Daha sonra Murphy kendisini vahşice öldüren uyuşturucu tacirlerinin fabrikkasına bu sefer Robocop olarak baskına gider ve elebaşları olan Clarence Boddiker'ı kıskıvrak yakalar. Boddiker operasyon sırasında itirafçı olur ve kendisinin Dick Jones adına çalıştığını söyler. Dick Jones, Robocop'u yaratan OCP şirektinde üst düzey bir yöneticidir. Kendisi başarısız bir proje olan Ed209 robotunun yaratıcısıdır ve aynı zamanda Robocop'un yaratıcılarından biri olan Bob Morton'un katili dahası azmettiricisidir. (Esas katil Clarence'dır. Bob'u öldürüken Dick'in mesajını yayınlar ve Bob'ı havaya uçurur.) Robocop Dick'i tutuklamaya gider ama eline tam kelepçeyi takacakken Direktif 4 aktifleşir. Bu direktife göre OCP'nin üstü düzey yöneticilerini tutuklamaya çalışan OCP robotları kapatılır. Bu direktif Robocop'a Dick tarafından tanımlanmıştır. Çünkü bu robotlar şirketin bir ürünüydü ve şirket ürünlerinin kendilerine karşı olmasını istemiyordu. Dick bu sırada direktif 4'le cebelleşen Robocop'u yok etmek için Ed209'u çağırır ama robot, Robocop'u yok etmede başarısız olur. Bu sırada otopark katında bekleyen polisler Robocop'a ateş eder. Robocop polislerden Anne Lewis tarafından kurtarılır. Anne Lewis, Robocop'un eski iş arkadaşı Murphy olduğunu anlar ve ikisi birlikte uyuşturucu tacirlerini ve Clarence'ı ortadan kaldırmaya gider ve başarılı olur. Robocop, ardından OCP'nin genel merkezine doğru yol alır. Girişte kendisini bekleyen Ed209'u alt ettikten sonra üst düzey yöneticileri Dick'le toplantı halindeyken basar. Dick'in cinayet işediğini kanıtlar. Dick, odadan bir kişiyi rehin alıp kaçmaya çalışırken 4. direktif etkisizleşir ve Robocop, Dick'i vurur. 2014 Yılında aynı isimli yeni versiyonu yapıldı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Paul Verhoeven RoboCop rolünde Peter Weller'in yerine ilk önce Michael Ironside, Rutger Hauer veya Arnold Schwarzenegger'i düşünmüştü.
  • Film En İyi Kurgu ve En İyi Müzik dallarında Akademi adaylığı kazandı. Film bu ödülü 'En İyi Ses Efekti Kurgusu dalında aldı.
  • RoboCop'un yeniden çevrilerek Robocop 2014 adıyla ve José Padilha'nın yönetmenliğinde karşımıza 2014 yılında vizyona girecek

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]