Robert J. Braidwood

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Robert John Braidwood (29 Temmuz 1907, Detroit - 15 Ocak 2003, Chicago), Amerikalı arkeolog.

1933 yılında Michigan Üniversitesi'nden mezun oldu. 1933-38 yılları arasında arkeolog James Henry Breasted ile birlikte Amik Ovası'nda arkeolojik çalışmalar yaptı.

1937 yılında, hayat boyu beraber çalışacağı üniversite arkadaşı Linda Schreiber ile evlendi.

1943 yılında Chicago Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı. Profesör unvanıyla emekli olana kadar bu üniversitede çalıştı.

1947 yılında radyokarbon tarihleme yöntemini öğrendi ve arkeolojik buluntulara uyguladı. Aynı yıl Irak'ta Jarmo kazısına başladı. Özellikle Neolitik Devrimin başlangıcına yönelik sorulara cevap bulmaya çalıştığı bu kazıda, arkeologların yanı sıra biyologlar ve jeologlarla da çalışarak arkeolojide disiplinlerarası çalışmanın ilk örneğini verdi. Irak'taki siyasi sorunlar yüzünden Jarmo kazısını sona erdirmek zorunda kaldı. İleriki yıllarda benzer disiplinlerarası çalışmaları Türkiye ve İran'da gerçekleştirdi.

1963-88 yılları arasında Güneydoğu Anadolu'da çalıştı. Özellikle İstanbul Üniversitesi'nden Halet Çambel ile gerçekleştirdiği Çayönü kazılarında, bu bölgede günümüzden 8.000 yıl önce avcı-toplayıcılıktan tarıma geçildiğinin kanıtlarını ortaya çıkardı.[1]

Eskiçağ arkeolojisi hakkında sayısız makalesi ve 1995 yılında Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından Tarih Öncesi İnsan adıyla Türkçeye çevrilen Prehistoric Men adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çayönü". 29 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012.