Robert Hubert

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rober Hubert (tahminî D. 1640[1] - Ö. 28 Eylül 1666) İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan, Fransa'nın Rouen kentinden gelmiş bir saat tamircisidir. Büyük Londra Yangını'nı başlatmak ile ilgili yapmış olduğu yalan itiraf ile tanınır.

İlk olarak yangını Westminster'da çıkardığını öne süren Hubert'in iddiaları, yangın Westminster'a sıçramamış olduğu için ciddiye alınmadı. Hubert yangının Pudding Sokağı'ndaki ekmek fırınında çıktığını öğrenince hikâyesini bu yönde değiştirmiş ve mahkûm edilmiştir. Hubert Katoliklerin Fransız casusu diye adlandırılmıştır.

28 Eylül 1666 tarihinde Londra'nın Tyburn semtinde asılarak İdam edilmiş ve cesedi ibretiâlem için sallandırılmıştır. İncelemek için Hubert'in cesedi almaya gelen resmî görevliler cesedin yangın mağduru Londralılarca parçalanmış olduğunu gördüler.[2]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Compuserve.com 21 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed 3 September 2006. The Secret of William Lilly's Prediction of The Fire of London] "a 26 year old French silversmith, Robert Hubert". Birth calculated from this source.
  2. ^ ""The manner in which the Londoners who watched the execution of Hubert tore his body to pieces as it was about to be handed to the beadle of the Worshipful Company of Barber Surgeons for dissection bears witness to the hatred that the fire had aroused."". 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2007.