Robert Anton Wilson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Anton Wilson
DoğumRobert Edward Wilson
18 Ocak 1932(1932-01-18)
Brooklyn, New York
Ölüm11 Ocak 2007
Capitola, California

Robert Anton Wilson veya RAW (doğum ismiyle Robert Edward Wilson; d. 18 Ocak 1932 – ö. 11 Ocak 2007) Amerikalı romancı, deneme yazarı, filozof, fütürolog ve liberteryen.

Brooklyn, New York'ta doğan Wilson ilk yıllarını Flatbush'da geçirmiş, 4-5 yaşlarındayken Gerritsen Sahili'ne taşınmış ve burada 13 yaşına kadar ikâmet etmiştir. Çocuk felci geçiren Wilson, Elizabeth Kenny'nin ortaya atmış olduğu metotla tedavi edilmiştir. Bununla birlikte, çocuk felcinin etkileri hayatı boyunca devam etmiş, 2000 yılına kadar aralıklı bir şekilde baston kullanmasına yol açmış olan minör kas spazmları yaşamıştır. 2000 yılında ise önemli bir post-polio sendromu krizi yaşamıştır.

Çocukken Katolik gramer okuluna giden Wilson, lisede Brooklyn Tech'e devam etmiş, daha sonra New York Üniversitesi'nde mühendislik ve matematik okumuştur.

Yazıları için dedesinin ismi olan Anton`u kullanmaya başlamıştır ve zaman içinde ismi Robert Anton Wilson olarak yerleşmiştir. 1979'da psikoloji dalında Paideia Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır; bununla birlikte bu kurum yetkili bir kurum değildi ve daha sonra da kapatılmıştı. 1958 yılında Arlen Riley adlı serbest bir yazarla evlenmiş ve bu evliliğinden dört çocuk sahibi olmuştur. Arlen Riley Wilson 1999 yılında, kendisi de birkaç yıl sonra, 2007 yılının Ocak ayında uzun süre hastanede bakım gördükten sonra ölmüştür.

Yazınını ve yazınının amacını tanımlarken, Wilson, şöyle bir ifade kullanmıştır: "Hedefim insanların genelleşmiş bir agnostiklik durumuna erişmesidir; sadece Tanrı üzerine agnostiklik değil de, her şey üzerine agnostiklik."[1]

Kaynakça ve notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Robert Anton Wilson". Contemporary Authors Online, Gale, 2007. Reproduced in Biography Resource Center. Farmington Hills, Mich.: Thomson Gale. 2007