Richard Strauss operaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Alman besteci Richard Strauss tarafından hazırlanmış opera eserlerinin tam listesidir:

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Opus No: İsim Janr Perde sayısı Libretto Hazırlamaya
başlangıç
İlk gösterim
tarihi
İlk gösterim
şehri ve tiyatrosu
  Der Kampf mit dem Drachen (Ejderhayla Döğüş)   1 perde Theodor Korner 1876   Sahnelenmedi
25 Guntram   3 perde Richard Strauss 1892–1893 10 Mayıs 1894 Weimar, Grossherzogliches Hoftheater
50 Feuersnot (Yangın) Singgedicht 1 perde Ernst von Wolzogen 1900–1901 21 Kasım 1901 Dresden, Hoftheater
54 Salome Muzikli drama 1 perde Oscar Wilde; Almanca çevrisi: Hedwig Lachmann 1903–1905 9 Aralık 1905 Dresden, Hoftheater
58 Elektra Trajedi 1 perde Hugo von Hofmannsthal 1906–1908 25 Ocak 1909 Dresden, Hoftheater
59 Rosenkavalier
(Pembe Şövalye)
Komedie für Musik 3 perde Hugo von Hofmannsthal 1909–1910 26 Ocak 1911 Dresden, Konığlıches Opernhaus
60 Ariadne auf Naxos
(Ariadne Naksos'da)
;
Molière, Le bourgeois gentilhomme (Kibarlık Budalası) oyunundan sonra oynanmak üzere
Opera 1 perde Hugo von Hofmannsthal 1911–1912 25 Ekim 1912 Stuttgart, Kleines Haus des Hoftheaters
60 (II) Ariadne auf Naxos
(Ariadne Naksos'da)
,
ikinci verziyon
Opera Prolog ve 1 perde Hugo von Hofmannsthal 1915–1916 4 Ekim 1916 Viyana, Kaiserliches und Konisliches Hof-Operntheater
65 Die Frau ohne Schatten
(Gölgesiz Kadın)
Opera 3 perde Hugo von Hofmannsthal 1914–1917 10 Ekim 1919 Viyana, Viyana Devlet Operası
72 Intermezzo Burgerliche Komedie mit Sinfonischen Zwischenspielen 2 perde Richard Strauss 1918–1923 4 Kasım 1924 Dresden, Semperopera
75 Die ägyptische Helena
(Mısırlı Helen)
Opera 2 perde Hugo von Hofmannsthal, Uyarlama kaynağı: Homer, Euripides ve Goethe 1923–1927 6 Haziran 1928 Dresden, Semperoper
yeni verziyon: 14 Ağustos 1933, Salzburg, Kleines Festspielhaus
79 Arabella Lirik Komedi 3 perde Hugo von Hofmannsthal, Kaynağı: Kendi Lucidor, Figuren zu einer ungeschriebenen Komodie hikayesi (1910) ve komik makale Der Fiaker als Graf (1925) 1929–1932 1 Temmuz 1933 Dresden, Semperoper
80 Die schweigsame Frau
(Sessiz Kadın)
Komik Opera 3 perde Stefan Zweig, Uyarlama kaynağı: Ben Jonson Epicoene, veya Sessiz Kadın 1933–1934 24 Haziran 1935 Dresden, Semperoper
81 Friedenstag (Barış) Opera 1 perde Joseph Gregor 1935–1936 24 Temmuz 1938 Münih, Baverya Devlet Operası, Nationaltheater
82 Daphne Bukolik trajedi 1 perde Joseph Gregor 1936–1937 15 Ekim 1938 Dresden, Semperoper
83 Die Liebe der Danae
(Danae'nin Aşkı)
Neşeli mitoloji 3 perde Joseph Gregor 1938–1940 14 Ağustos 1952 Salzburg, Kleines Festspielhaus
85 Capriccio Konversationsstuck für Musik 1 perde Clemens Krauss ve besteci 1940–1941 28 Ekim 1942 Münih, Bayerische Staatsoper, Nationaltheater
  Des Esels Schatten,
Orkestrasyon ve bitirilme: Karl Haussner[1]
Komedi 6 sahne Hans Adler, Uyarlama kaynağı: Wieland, Die Abderiten adlı romanı 1947–1948 7 Haziran 1964 Ettal

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bazı kaynaklara göre bu eser bir opera değil; bir müzikli komedidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dışsal kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]