Rezervuar Köpekleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rezervuar Köpekleri
Reservoir Dogs
YönetmenQuentin Tarantino
YapımcıLawrence Bender
SenaristQuentin Tarantino
OyuncularHarvey Keitel
Tim Roth
Steve Buscemi
Chris Penn
Michael Madsen
Görüntü yönetmeniAndrzej Sekula
KurguSally Menke
CinsiSinema filmi
TürüSuç, Dram, gerilim
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1992, ABD
Çıkış tarih(ler)iABD: 23 Ekim 1992
Dilİngilizce

Rezervuar Köpekleri ya da orijinal adıyla Reservoir Dogs, Amerikalı yönetmen Quentin Tarantino'nun ilk filmi.

Tarantino'nun senaryosunu da kendisinin yazdığı film, sinemaya alışılmadık bir tarz getirdi. Bol kanlı şiddet sahneleri, neredeyse hiçbir şey ifade etmeyen diyaloglar, karmaşık anlatım tarzı ile yönetmenin, diğer filmlerinin öncüsü diyebiliriz. Aktör Harvey Keitel, bu filmde hem oyuncu hem de yapımcı olarak yer alır.

Rezervuar Köpekleri ABD'de 2,832,029 $ hasılata ulaşmıştır.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Soldan sağa: Bay sarışın (Michael Madsen), Bay Beyaz (Harvey Keitel), Bay Pembe (Steve Buscemi)

Joe Cabot (Lawrence Tierney), büyük bir elmas mağazasını soymak için, oğlunun da dahil olduğu bir ekip hazırlar. Renk isimlerini kod isim olarak kullanan ekibin adı, "rezervuar köpekleri". İşinin ehli gibi gözüken ekipte, Joe'nun oğlu da vardır. Soygunun planları yapılır. En ince detayları bile gözden geçirilmiştir. Ama soygun planlandığı gibi işlemez. Mağazaya gelindiğinde tuzağa düşerler. Ekibin içinde polis olduğunun farkına varırlar. Kim, kime silahını çekeceğini, kimden şüpheleneceğini, bilemez durumdadır. Silahlar çekilir. Etraf bir anda kan gölüne döner. Soyguncuların bir kısmı bir depoya sığınır. Depo içerisinde de bir hesaplaşma vardır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Öndeki iki kişi: Harvey Keitel (sağ), Michael Madsen (sol), arkadaki ikili: Steve Buscemi (sağ), filmde rolü de bulunan yönetmen Quentin Tarantino (sol)

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reservoir Dogs filmi ile sinema yeni bir yönetmenle tanıştı. Hem filmin, hem de yönetmenin tanınmasında elbette, ünlü oyuncular Harvey Keitel, Michael Madsen, Steve Buscemi'nin, kadroda yer almasının etkisi yadsınamaz. Hatta Harvey Keitel'ın yapımcılığını üstlenmesinin yanı sıra, sinemada daha çok yeni olan Tarantino'nun, bir nevi yardımcısıydı.
Şiddet, öfke, ilginç diyaloglar, ilginç bir anlatım tarzıyla sunulmuştu izleyiciye. Film dolayısıyla çok konuşuldu. Yönetmenin, daha sonra yaptığı işlerle birlikte, eleştiriler yavaş yavaş yerini övgü dolu sözlere bıraktı.

Video oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin oyunu PC, Xbox ve PlayStation 2 için 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. Ayrıca oyunda Michael Madsen dışında diğer oyuncuların yüzleri kullanılmamıştır. Oyun çoğu oyun siteleri tarafından başarısız olarak değerlendirildi. Oyundaki şiddet ve ağır dil nedeniyle Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklandı.

Notlar ve kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]