Reinhardt Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Reinhardt aksiyonu sayfasından yönlendirildi)

Reinhardt Operasyonu (Almanca: Aktion Reinhardt veya Einsatz Reinhardt), Nazi planına Polonya Genel Valiliği (Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete)'ndeki Polonyalı Yahudiler'i öldürmek için verilen kod isimdi ve toplama kamplarında yakarak kurban etmenin en ölümcül evresinin başlangıcının işaretiydi. Belzec, Majdanek[kaynak belirtilmeli], Sobibor ve Treblinka'da çalışma esnasında, neredeyse iki milyondan çok yahudi öldürüldü.

Reinhard Operasyonu Kasım 1943'te sona erdi. Personel ve gardiyanların çoğu daha sonra Yahudilere ve yerel partizanlara karşı daha fazla hareket için kuzey İtalya'ya gönderildi. Globočnik, siyasi tutukluların gözaltına alınmasını, işkence görmesini ve öldürülmesini denetlediği San Sabba toplama kampına gitti. Polonya'da Reinhard Operasyonu sırasında iki milyondan fazla insanın toplu katliamını örtbas etmek için Naziler, Aktion 1005 veya Enterdungsaktion ("mezar açma eylemi") olarak da adlandırılan gizli Sonderaktion 1005'i uyguladılar. 1942'de başlayıp 1943'ün sonuna kadar devam eden operasyon, toplu katliamın tüm izlerini ortadan kaldırmak için tasarlandı. Kamp esirlerinden oluşan Leichenkommando ("ceset birimleri"), tahta ve demiryolu raylarından yapılmış dev ızgaralar kullanılarak toplu mezarları açmak ve gömülü cesetleri yakmak için oluşturuldu. Dahafından denetlendi. Savaştan sonra, bazı SS subayları ve gardiyanları, Reinhard Operasyonu ve Sonderaktion 1005'teki rolleri nedeniyle Nürnber sonra kemik parçaları özel freze makinelerinde öğütüldü ve tüm kalıntılar yeni çukurlara yeniden gömüldü. Aktion, Trawniki muhafızlarının birlikleri tarag mahkemelerinde yargılandı ve mahkum edildi. Globočnik'in yardımcısı ve Ana Ofis şefi Ernst Lerch gibi diğerleri kaçtılar. Tanık ifadesi olmadığı için dava düştü.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, bazı kamp bekçileri yargılandı ve çalışmada onların rolü için Nürnberg Mahkemesinde Reinhard ve Sonderaktion-1005 mahkûm edildi; yine de birçok diğeri, adaletten kurtuldu.