Redife'ye Güzelleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Redife’ye Güzelleme sayfasından yönlendirildi)
Redife'ye Güzelleme
YazarFüruzan
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuYoksulluk
TürTiyatro
YayımcıYKY
Sayfa183
ISBN9789753636735

Redife'ye Güzelleme Füruzan tarafından 1981'de yazılmış bir tiyatro oyunudur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Temir Efendi, Bulgaristan göçmeni, işsiz bir adamdır. Köyünde evlenmiş, bir iş bulma umuduyla İstanbul'a gelmiştir. Hayatı yoksulluk içinde geçerken, doğan çocuklarını kaybetmiş en sonunda kızı Redife dünyaya gelmiştir. Redife 9 yaşındayken Temir'in karısı bir çocuğa daha hamile kalır. Geçim sıkıntısı çeken ailenin bu hamilelikle beraber iyice huzuru kaçar. Karısı evde doğum yaparken Temir ve kızı Redife evden uzaklaştırılır. Bir kahveye giden baba-kız orada ustalar ve çırakların fakirlikten kurtulma hayallerini, zenginlere karşı tutumları dinlerler. Kahveye ilk gittiklerinde babası annesine çok kötü davrandığı için küskün olan Redife de büyüklerini dinlemeye ve onları anlamaya başlar.

Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Redife'ye Güzelleme" ilk önce 1972 yılında "Kuşatma" öykü kitabında yer almıştır. "Edirne'nin Köprüleri" ve "Temizlik Kolu" hikâyeleriyle aynı sülaledeki Balkan göçmeni bir ailenin yaşadığı yoksulluğu anlatmaktadır.

Kitabın orijinal kapağını çizen Turhan Selçuk'un kapak tasarımı ve Redife'nin ayrıca bir çizimi 2006'da üç boyutlu seramik heykellere çevrilmiş ve sergilenmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]