Reb Meir Baal HaNess

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rabbi Meir ya da Reb Meir Ba'al Ha-Nes (lit. Rabbi Meir Mucizelerin Efendisi) Mişna zamanında yaşamış olan Yahudi bilgesi. İkinci neslin Tannaim'inin en önde gelenlerinden biri olarak kabul edilir. Efsaneye göre babası, Roma İmparatoru Nero'nun soyundan gelir ve sonradan Yahudiliğe geçmiştir. Karısı Bruriah, Gemara'da bahsedilen birkaç kadından birisidir. Talmud'da var olan bir kurala göre tüm anonim Mişnalar Rabbi Meir'e atfedilir.

"Meir" aslında bir lâkaptır ve asıl adının Nahori ya da Misha olduğu sanılır. "Aydınlatıcı" anlamına gelen Meir adı, ona alimlerin ve öğrencilerin gözlerini aydınlattığı için verilmiştir. Sıfatı olan Baal HaNess ise "Mucize(ler) yapan." anlamındadır[1]

Nero & Rabbi Meir[değiştir | kaynağı değiştir]

66 yılı sonlarında, Kudüs ve Caesarea'da Yahudiler ve Yunanlar arsında çatışmalar patlak verdi. Talmud'daki Yahudi efsanesine göre,[2] Nero Kudüse geldi ve adamlarına her dört yönede ok atmalarını emretti. Tüm oklar şehre düştü. Sonra o sırada oradan geçmekte olan bir çocuğa o gün öğrendiği bir dizeyi tekrar ettirdi. Çocuk "Edom üzerine intikamımı İsrailoğulları eliyle getireceğim." dedi.[3] Nero, bu dizelerden Tanrının Kudüs Tapınağı'nın yıkılmasını istediğini ancak eğer bu gerçeklerşirse onu cezalandıracağı sonucunu çıkararak dehşete düştü. Nero, "Tağınağının viran olmasını istior ancak suçu benim üzerime yıkmak istiyor" dedi. Nero Roma'ya kaçtı ve olası bir cezalandırmadan kurtulmak için Yahudiliği kabul etti. Vespasian karışıklığı bastırması için görevlendirildi. Talmud, Simon bar Kokhba'nın Roma'ya karşı olan isyanının önemli destekçilerinden bilge Reb Meir Baal HaNess'in Nero'nun soyundan olduğunu söyler.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "http://www.jewishbless.com/pages/rabbi.html". 11 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Sefaria: Gittin 56". 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  3. ^ (Ezekiel 25,14 24 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]