Hunter S. Thompson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Raoul Duke sayfasından yönlendirildi)
Hunter S. Thompson
Hunter S. Thompson, 1971
DoğumHunter Stockton Thompson
18 Temmuz 1937
Louisville, Kentucky, ABD
Ölüm20 Şubat 2005 (67 yaşında)
Woody Creek, Colorado, ABD
Takma adRaoul Duke
MeslekGazeteci, yazar
Milliyet ABD
TürGonzo gazeteciliği
EvlilikSondi Wright (1963–1980)
Anita Thompson (2003–2005)

Hunter Stockton Thompson (d. 18 Temmuz 1937 - ö. 20 Şubat 2005) Amerikalı gazeteci ve yazar. En çok 1971 yılındaki romanı Las Vegas'ta Korku ve Nefret ile bilinmektedir. Aşırı derecede uyuşturucu ve alkol kullanmakta idi. Where the Buffalo Roam (1980) isimli kendisi ile ilgili bir film çekildi ve filmde onu Bill Murray oynadı. 1998 yılında da yine kendi romanında yola çıkarak çekilmiş Fear and Loathing in Las Vegas filminde kendisinin romandaki hali olan Raoul Dukeyi bu sefer Johnny Depp ve romanında Dr. Gonzo olarak tasvir ettiği arkadaşı Oscar Zeta Acostayı Benicio Del Toro oynamıştır. Kendisi ile ilgili en son The Rum Diary (Tutku Günlükleri) filmi çekilmiş ve vizyona girmiştir. Gonzo gazeteceliğini yaratan Hunter S. Thompson iki defa evlenmiş ve hayata tutunmaya çalışmıştır. 2005 yılının Şubat ayında silah ile kendisini vurarak öldürmüştür. Kendisinin toplam üç kitabı vardı. Screw-Jack kısa hikâyeler serisi ve Fire in the Nuts kısa hikâyesinin de yaratıcısıdır.

Raoul Duke[değiştir | kaynağı değiştir]

Raoul Duke kendisinin son eserlerinde kullandığı bir isim olmakla birlikte, Las Vegas'ta Korku ve Nefret adlı kitabında kendisini bu isimle tasvir etmiştir. Ayrıca bazı Thompson eserlerinde de Duke anlatıcı vesaire olarak görülmektedir. Raoul Duke aynı zamanda aynı Thompson gibi bir haber için her şeyi yapabilecek ve uyuşturucu kullanan bir adamdır. Kitabında Hunter S. Thompson Raoul Dukeyi her türlü uyuşturucu kullanmış, adrenalin hastası, sürekli sigara içen ve yarı deli avukatı Dr. Gonzoyla Las Vegasa giden birisi olarak tasvir etmiştir. Dr. Gonzo ise Oscar Zeta Acosta'nın romandakı ismidir. 1998 yılındakı film için de Johnny Deppin karakterini aynı Hunter S. Thompsona benzetilmek için uğraşılmış ve köstümlerde dahil olmakla birçok özellik yaratmişlardır. Raoul Duke karakteri birçok farklı medya ile bağlantılıdır.

Gonzo gazeteciliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Gonzo gazeteciliği, Hunter S. Thompson'la özdeşleşmiş olan bir gazetecilik türü, bir makale üslûbudur. İlk kez 1970 yılında ABD'de ortaya çıkan bu gazetecilik türünde objektif olma iddiası yoktur, aksine alabildiğine subjektif bir anlatım kullanılır. Çoğu politik olan bu makalelerde alışılageldik süslü yazı üslûbu ve klişe gazetecilik cümleleri yerine, okuyucuya daha içten, eğlenceli ve dürüst gelen, tasvire dayalı abartılı ayrıntılar, alaycı göndermeler, ironi, laf sokmalar, giydirmeler, hattâ kaba ve giderek küfürlü bir dil vardır. Yer yer gerçekle kurgu iç içe geçmiştir. Böylece iletilmesi amaçlanan vurucu mesajı okuyucunun daha etkili bir biçimde alacağı varsayılır. Gonzo gazeteciliğinde muhabirler kendilerini olaylara o kadar fazla dahil ederler ki, sonunda bizzat kendileri de hikâyelerinin merkezindeki kişi oluverirler.

Bu tür gazeteciliğin babası sayılan Hunter S. Thompson'ın alkole düşkün olması, bu üslubun alkol ve uyuşturucu etkisi altında ortaya çıktığı izlenimini vermiştir. "Gonzo" sözcüğünün kökenlerinden birisi de alkolle bağlantılıdır: Boston'da yaşayan İrlanda kökenli Amerikalıların argosunda büyük içki maratonlarının sonunda sızmayıp ayakta kalan kişiye "Gonzo" denir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dr. Martin Hirst. "What is Gonzo? The etymology of an urban legend" (PDF) (İngilizce). library.uq.edu.au. 3 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2012.