Ramstein hava kazası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ramstein'deki anma alanı

Ramstein hava kazası, 28 Ağustos 1988 tarihinde Almanya'nın Ramstein adlı kasabasında Amerikan Hava Üssünde İtalyan (Frecce Tricolori) bir şov ekibinin gösteri uçuşu sırasında yaptığı kazadır. Akrobasi gösterisi sırasında havada çarpışan 3 uçaktan birisinin seyircilerin üstüne düşmesi sonucu uçaklar 75 kişinin yanarak ölmesine neden olmuştur.[1]

Rammstein adlı müzik grubun adının esin kaynağıdır. Rammstein grubu aynı isimli şarkısında(Herzeleid) "Rammstein, ein Mensch brennt" sözleri ile bu kazada yanarak ölen insanları hatırlatmıştır.

Detaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan Frecce Tricolori isimli hava jet grubunun Aermacchi MB-339 jetlerinin PAN modelindeki uçaklarını kullanarak yaptıkları gösteride 'Parçalanmış Kalp' (İtalyanca: Cardioide, Almanca: Durchstoßenes Herz) isimli hareketlerini sergilerken yapılan kazaydı.

'Parçalanmış Kalp' hareketi, uçakların havada bir kalp şeklini alıp ardından da ayrılarak birbirlerine paralel noktalardan çok yakın olacak şekilde geçmeleriyle bilinirdi. 'Parçalanmış Kalp'in gerçekten parçalanması sonucunda 75 kişi hayatını yitirdi, 500 kişi yaralandı.

Kaza anı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaza sonrasında soruşturma ekibinin elinde birçok video ve fotoğraf vardı. Videolar kalp şeklini tamamladıktan sonra Pony 10 isimli uçağın çok yavaş yaklaştığını ve diğer iki grupla (Beş başka uçak solda ve dört başka uçak sağdaydı) birleşme noktasında çok hızlı olduğunu gösteriyordu. Kaptan pilot Yarbay Ivo Nutarelli, Pony 10'un pilotu (o direkt olarak paralel olarak geçen uçaklarla kesişme yolundaydı), yüksekliğini doğrulamakta ve hızını yeterli seviyeye getirmekte başarısız oldu ve sol taraftaki grubun kaptanı Yarbay pilot Mario Naldiniof(Pony 1'in pilotu) ile çarpıştı. Sonucunda ise Pony 1'in arka kanadı ve Pony 10'un tamamen önü parçalandı. Pony 10'un motorlarının zarar görmesi sonucu alev aldı ve o alevli haliyle izleyicilerin üstüne düştü. Pony 1 ise bunlar olurken sol tarafından paralel ilerleyen uçağa çarptı. Yarbay Naldini(Pony 1) çarpmadan hemen önce kendini fırlatmayı başardı ama daha paraşütünü açamadan yere çarparak hayatını yitirdi. Savrulan Pony 1 taksi yolunun yakınlarına düştü ve medevak helikoptere çarparak helikopterin pilotunu ağır bir şekilde yaraladı. Pony 1'in çarptığı Pony 2 ise daha pilotu hiçbir şey yapamadan sert bir şekilde yere çarptı. Çarpmanın etkisiyle pilotu yanan bir alev topu içinde kaldı ve vahşice canını verdi.

Ayrıca Pony 10 yere çarpmasıyla beraber patlama yaptı ve yakın seyircilere zarar verirken uzak seyircilere dehşeti tam anlamıyla yaşattı.

Kaza sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaza anından iki dakika sonra itfaiye ekipleri oraya vardı. İtfaiye ekiplerinden hemen sonraysa ilk ambulans ve ilk ambulans helikopter seyircilere ulaştırıldı. Kazadan yaklaşık yirmi dakika sonra Alman ambulans helikopterleri çevre şehirlerden oraya ulaştırıldı. Devamlı olarak ambulanslar geldi ve gitti.

Ayrıca saatler sonra bir otobüs oraya ulaştı ve yaralılarla dolu şekilde 80 kilometre ötedeki Ludwigshawen kentine gitti. Bir paramedik çalışanı kazanın yarattığı tansiyon biraz hafifledikten sonra şunları söyledi:

"Otobüsün içinde 5 tane feci bir şekilde yanmış kazazede vardı. Otobüsün içindeyse onlara yardım eden bir kişi bile yoktu. Sadece Alman olmayan ve araziyi bilmeyen bir otobüs şoförü vardı. Şoför kasabada hastaneyi aramak için bir yolculuğa çıktı."[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1988 Ramstein air crash stirs memories". www.stripes.com (İngilizce). 27 Ağustos 2008. 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  2. ^ Katastrophen-Nachsorge am Beispiel der Aufarbeitung der Flugtagkatastrophe von Ramstein 1988. 2., überarb. und erw. Aufl. Hartmut Jatzko, Sybille Jatzko, Heiner Seidlitz. Edewecht. 2001. ISBN 978-3-932750-54-0. OCLC 248043953.