Ram Narayan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ram Narayan
Narayan performans esnasında, 2009
Genel bilgiler
Doğum adıRam Narayan
Doğum25 Aralık 1927 (96 yaşında)
Başladığı yerHindistan Udaipur, Mewar, Britanya Hindistanı
TarzlarHint Klasik Müziği
ÇalgılarSarangi
Etkin yıllar1944-günümüz
İlişkili hareketlerAbdul Wahid Khan, Chatur Lal, Brij Narayan
Resmî sitePandit Ram Narayan

Ram Narayan (Hintçe: राम नारायण); (Sanskritçe:Rām Nārāyaṇ) (d. 25 Aralık 1927), Hindistan'da pandit denilen müzik ustası, Hint müziğinin yaylı enstrümanı sarangiyi popüler hale getiren ve Hint Klasik Müziği tarzında sarangi ile solo konserler veren ilk uluslararası başarı kazanan sarangi çalgıcısı.

Narayan Udaipur'da doğdu ve sarangi çalmayı çocukluk çağında öğrendi. Sarangi çalıgıcıları ve şarkıcıların yanında çalıştı ve gençliğinde müzik öğretmeni ve seyyah bir müzisyen oldu. 1944 yılında vokalistlere enstrümanı ile eşlik etmek üzere Lahor'daki All India Radio tarafından işe alındı. 1947 yılında Hindistan'ın bölünmesi esnasında Delhi'ye yerleşti ve 1949 yılında Mumbai'ye giderek Hint sineması için çalıştı.

1954 yılında başarısız bir teşebbüsten sonra Narayan 1956 yılında solo konserler veren bir sanatçı oldu. Solo albümler kaydetmeye başlayan Narayan, Amerika ve Avrupa turnelerine 1960'larda çıktı. Narayan, 2000'lerde sıklıkla Hindistan dışında performansta bulundu. Hindistan'ın ikinci büyük sivil Onur Nişanı Padma Vibhushan'a 2005 yılında layık görüldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]