Ra (Yıldız Geçidi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ra
Yıldız Geçidi karakteri
İlk görünümYıldız Geçidi
Son görünümStargate: Continuum
YaratanRoland Emmerich, Dean Devlin
CanlandıranJaye Davidson
(Yıldız Geçidi (Film)

Dax Biagas
(Yıldız Geçidi (Film) / Ra'nın gençliği
Kairon John
(Yıldız Geçidi (Film) / Maskeli Ra

Jay Williams
(Yıldız Geçidi SG-1 (Moebius: Part 1)) & Stargate: Continuum
AilesiHeru'ur'un babası
Apophis'in kardeşi
IrkıGoa'uld
Bilgileri
CinsiyetErkek

Ra, Yıldız Geçidi filminde, bu filmin devamı niteliğindeki Yıldız Geçidi SG-1 dizisinde ve söz konusu dizinin çekilmiş son filmi Stargate: Continuum'da görülebilen hayali karakter. İlk olarak, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell ve James Spader'ın paylaştığı, 1994 yapımı Yıldız Geçidi filminde Jaye Davidson tarafından canlandırılmıştır. Daha sonra Yıldız Geçidi SG-1 bilimkurgu serisinde, SG-1 ekibinin zamanda yolculuk yaparak M.Ö 3000 yılına gittikleri "Moebius: Part 1" adlı bölümde Jay Williams tarafından karaktere yeniden hayat verilmiştir. Son olarak yine Jay Williams tarafından Stargate: Continuum filminde canlandırılmıştır.

Karakter Bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldız Geçidi Filminde Ra[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesli tükenmekte olan dünyadışı bir ırkın son temsilcilerinden olarak, sonsuz yaşam adına uzayda uzun zamanlar boyunca seyahat eder ve nihayetinde Dünya gezegenine ulaşır. Dünya'ya geldiği çağda insanlık henüz erken dönemlerini yaşamaktadır ve ilkeldir. Kolay onarılabiliyor oluşunu fark edince, insan bedenine girerek hakimiyetini ilan eder. Yıldız Geçidi sayesinde, teknolojisini geliştirmek için işçi olarak çalıştırdığı insanların, gezegenler arasında seyahat edebilmelerini sağlar. Fakat dünyada çıkan bir isyan nedeniyle Yıldız Geçidi'nin gömülmesini emreder.

İnsanlığın, bu olaydan binlerce yıl sonra bulup çözmeyi başardığı yıldız geçidinin, dünyadan başka bir gezegene gitmek için tekrar çalıştırıldığını çok geçmeden anlayacaktır.

Gittikleri gezegende Ra’nın sömürgeci bir sahte tanrı olduğunu halka anlatmaya çalışan ekip, ister istemez O'nunla savaşa girişmek zorunda kalır. Ra karakteri filmde tüm gizemini koruyarak canlandırılmış, kadın ve erkek özellikleri aynı anda sunulmuştur.

Yıldız Geçidi SG-1 Dizisinde Ra[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldız Geçidi SG-1 dizisinde güçlü bir sistem lordu olarak anılan Ra, dizinin yalnızca Moebius: Part 1 isimli 8. sezon final bölümünde Jay Williams tarafından canlandırılmıştır. Söz konusu bölümde Catherine Langford ölür. Onun sahip olduğu tüm eserler ise SG üssüne gönderilir. Daniel Jackson incelemeler sırasında yazıtların birinde Ra ile yapılan törenlerde bir Sıfır Noktası Modülü olduğunu görür.

Ekip modülü ele geçirmek için geçmişe gitmelidir. Ra'nın Mısır'a geldiği ve Mısırlıların isyan etmediği döneme geri dönerler. Sıfır Noktası Modülü'nü ele geçirirler; ancak geri dönme planları tutmaz. Tek yöntem ileriye mesaj bırakmaktır. Kamerayla kim olduklarını videoya çekerler.

Günümüze döndüğümüzde ise Jack O'Neill emekli olmuş, Daniel Jackson ve Samantha Carter ise öğretmenlik yapıyor haldedir. Ancak SG Komutanlığına ulaşan video sebebiyle apar topar üsse çağrılırlar.

Üsse çağrılan ve ne olduğunu anlamayan O'Neill, Carter ve Daniel bir şekilde olan biteni düzeltmelidirler. Tekrar Mısır'a dönen ekip, Mısır'daki Ra'ya karşı olan isyanın meydana gelmesini ve tarihi akışın olması gerektiği gibi akmasına çalışırlar.

Stargate: Continuum Filminde Ra[değiştir | kaynağı değiştir]

SG-1 ekibi, Goa'uld sistem lordlarının sonuncusu olan Ba'al'ın idamına katılırlar. Ancak ters bir durum olur. Teal'c ve Vala Mal Doran beklenmedik şekilde yok olurlar. O'Neill ise Ba'al'ın saldırısıyla beklenmedik şekilde ölür. Bu anlaşılmaz durumun gerçekte gelişme sebebi ise çok farklıdır. Ba'al geçmişe gidip Yıldız Geçidi'ni Amerika'ya getiren gemiye saldırır ve geminin Amerika'ya ulaşmasını engeller.

Bu durum tüm Stargate kahramanlarının hayatlarını değiştirir. Stargate programı tarihten silinmiştir. Samantha Carter, Daniel Jackson ve Cameron Mitchell geçmişi değişmiş bir dünyaya dönerler. Onları dünyada donmaktan Özel Harekatçı Jack O'Neil kurtarır. Olanları yetkililere anlatmaya çalışırlar. Ancak kimse zamanda yolculuk olacağına inanmamaktadır.

Söz konusu paralel evrende Stargate programının silinmesi ve yapılan operasyonların hepsinin yok olması sonucu Ra hala yaşamaktadır ve Goa'uldlar son olarak dünyayı hedef almışlardır. Bir goa'uld filosu yörüngeye yaklaşır; Ba'al, kraliçesi Qatesh (Vala) ve baş adamı Teal'c ile dünyayı işgale gelmektedir. SG-1 bir şekilde yıldız geçidini bulup Dünya köleleştirilmeden önce işleri yoluna sokmalıdır.

Karakterin Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldız Geçidi filminde, Jack O'Neill'ın gittikleri gezegende Dünya için bir tehdit bulunması kaydıyla patlatmak üzere beraberinde getirdiği nükleer bomba Ra tarafından fark edilir. Ekipten bombayı alan, yıkıcılığını yüz kat arttıran ve Yıldız Geçidi aracılığıyla Dünya'ya yollamayı planlayan Ra, ekip tarafından durdurulmaya çalışılır. Bu gayretlerin bir sonucu olarak filmin sonunda bomba patlamak üzereyken bir şekilde Ra'nın gezegen yörüngesindeki ana gemisine ışınlanır ve bombanın patlaması sonucu Ra yok edilir.