Rıza Akdemir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Rıza Akdemir
Balıkesir Valisi
Görev süresi
30 Aralık 1993 - 31 Temmuz 1995
Yerine geldiği Kadir Uysal
Yerine gelen Yahya Gür
Kişisel bilgiler
Doğum 1930
Rize, Türkiye
Ölüm 9 Nisan 2012 (82 yaşında)
Ankara, Türkiye
Vatandaşlığı  Türkiye
Milliyeti Türk
Çocuk(lar) Elif Su Temizyürek, Şebnem Gül Büber
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Mesleği Bürokrat, Siyasetçi, Yazar

Ali Rıza Akdemir (1930, Rize - 9 Nisan 2012, Ankara), Türk bürokrat ve şair.

Rize'nin Anzer (Ballıköy) köyünde dünyaya geldi.[1] İlk ve ortaöğretimini Samsun'da tamamladı. Babası Serbest Fırka ve Demokrat Parti saflarında, demokrasiye geçiş yıllarında, büyük hizmetler ve gayretler ifa etmiş olan tüccar İlyas Akdemir'dir.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şubesini bitirdi. Meslek hayatına Samsun'da maiyet memuru olarak başladı. Kaymakamlık kursunu bitirdi. Çorum’un Ortaköy, Artova, Reşadiye, Sarız, Olur, Niksar’da kaymakamlık yaptı. 1975-1976 yılları arasında Siirt Valisi olarak görev yaptı.[2] 1976 Yılında İçişleri Bakanlığında Özlük İşleri Genel Müdürlüğüne, daha sonra da müsteşar yardımcılığına yükseltildi.[1] 16 Şubat 1977 tarihinde müsteşar muavinliğine terfi etti. Yine aynı hükûmet zamanında, 8 Şubat 1977 tarihinde, Bakanlık müşavirliğinde ve bir müddet sonra, III. Ecevit hükûmeti zamanında merkez valiliğine nakledildi.[3]

Bir süre Almanya hükûmetinin davetlisi olarak bu ülkede mesleki ve ilmî araştırmalarda bulundu. 1979 yılında Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Senatör Adayı olduysa da seçilemedi.

1982‘de ilk kez emekli olduğunda Büyük Türkiye Partisi kurucuları arasında yer aldı. 1983‘te memurluğa tekrar dönerek bir süre merkez valiliği döneminin ardından 1.Demirel Hükûmeti döneminde yeniden İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına atandı. İçişleri Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı, ardından 1993‘te Balıkesir Valisi oldu. 1995‘te ikinci kez emekliye ayrıldı.

Türkiye İlim ve Sanat Eserleri Meslek Birliği’nin (İLESAM) bir süre genel başkanlığı görevinde bulundu. 25 Kasım 2006 tarihinde eşinin rahatsızlığı nedeniyle İLESAM Başkanlığından kendi arzusu ile ayrılmıştır.

10 Nisan 2012 günü Ankara’da vefat etti.[4] Ankara Kocatepe Camisi’nde kılınan öğle namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi

Ali Rıza Akdemir, uzun yıllar çeşitli devlet kademelerinde görev almış, çeşitli illerde valilik görevini yürütmüş bir devlet adamıdır. Yürüttüğü bu görevlerin yanında yayımlanmış otuza yakın eseriyle yazar kimliğini de ortaya koymuştur.

İfade edildiğine göre daha lisede yazı yazmaya başlayan, Almanca ve eski yazı öğrenen Rıza Akdemir’in daha bir Mülkiye talebesi olduğu 1957 senesinde mecmualarda ilk yazılarını A. Rıza Akdemir, Ali Rıza Akdemir ve son senelerde ise Rıza Akdemir yazılarını imzalamıştır. Bilinen ilk yazıları Serdengeçti mecmuasında ve Bir Gün Gelecek isimli ilk kitabı da yine Serdengeçti yayınları arasında (Ankara, 1960, 55s) çıkmıştır.[3]

Şiir ve edebiyatla ilgili ilk yazıları; Türk Dili, Çağrı Dergisi, Millî Kültür, Türk Edebiyatı ve Diyanet gibi dergilerde yayımlanmıştır. Şiiri, “Okyanustan çıkan inci taneleri” diye tanımlayan Akdemir, daha çok edebiyatın bu türüyle ilgilenmiştir. Şiirlerinde, çocuk kitaplarında dil, tarih, vatan, millet, bayrak, aile sevgisini ve iyi ahlakı başarıyla işlemiştir. Türk Gençliğine Mektuplar, gençliğin nasıl yetişmesi gerektiğini, onlardan beklentilerini açıklayan kitabıdır. Çocuk kitaplarını da çocukların millî, manevi değerlerle donanması gerektiğine inanarak yazdığı görülmüştür (Tan 2012). Emekliliğinden sonra çocuk edebiyatı alanında da eserler vermeye başlamış ve bazı eser çevirileri yayımlamıştır: Şövalyenin Şatosu, Sevimli Kuzu Şarkıcı Kanarya (Schmid’den, 1973), Cesur Kız (Schmid’den, 1975), Şişedeki Cin (Robert Louis Stevenson’dan, 1986), Yemin (Selma Lagerlöf'den, 1990), İnatçı Kız (Emmy Von Rhoden’den, 1998) bunların başında gelir. Akdemir'in eserlerinin çoğu Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılmıştır. Eserlerinde dinî ve millî ögelere oldukça fazla yer verdiğini her fırsatta dile getiren yazar hikâye, masal ve derlemelerini de bu çerçevede yazmaya özen göstermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "RIZA AKDEMİR Üzerine söyleşi - Sevinç ATAN". www.eskimeyendostlar.net. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  2. ^ Valiliği, @ T.C Siirt. "Görev Yapmış Valiler". www.siirt.gov.tr. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 
  3. ^ a b "Vali Rıza Bey- Kafile-i Muhibban-ı Kütüp'ten Bir Âşık Ayrıldı - Ali BİRİNCİ". www.turkyurdu.com.tr (İngilizce). 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Rıza Akdemir". www.biyografya.com (İngilizce). 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023. 

4. https://www.turkyurdu.com.tr/yazar-yazi.php?id=1284 23 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.