Rüştü Kobaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rüştü Kobaş, Türk asker.

93 Harbi sonunda Anadolu'ya göçederek Adapazarı-Karasu yöresine yerleştirilen Abhaz kökenli bir aileye mensuptur.[1][2] 1899'da Harp Okulu'nu bitirmiş, çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra 1906'da Düzce'ye, daha sonra da yüzbaşı rütbesiyle İşkodra’ya atanmıştır (1910).

Aynı yıl, yeniden organize edilmekte olan Jandarma örgütüne geçirilerek Düzce Jandarma Bölük Komutanlığı görevine getirildi. Burada gösterdiği başarı nedeniyle, eylemleriyle devlet otoritesini sarsar duruma gelen ünlü Çakırcalı Mehmet Efe'yi tenkil etmekle görevlendirildi. Düzce Adapazarı yöresindeki Kafkas göçmenlerinden oluşturduğu bir gönüllü birliğiyle bu görevi başarıp Çakırcalı Efe'yi öldürerek ün kazandı. Balkan Savaşı'nda Kafkas göçmenlerince oluşturulan gönüllü süvari birliklerinde komutanlık yaptı. Milli Mücadele yıllarında Düzce-Hendek yöresinde, özellikle Kafkas göçmeni Abhazlar arasında oluşan ikinci ayaklanma hareketi sırasında (19 Temmuz 1920), T.B.M.M. Hükümeti tarafından Bolu Jandarma Komutanlığına atandı. T.B.M.M.'nde İzmit Milletvekili olan eski Adapazarı Kaymakamı Mehmet Fuat Carım ile birlikte yöredeki Kafkas göçmenlerinin ileri gelenleriyle bağlantı sağlayarak, bu halk hareketinin barış yoluyla ve kansız olarak sona erdirilmesinden etken oldu (Eylül 1920). Cumhuriyet devrinde de çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Albay rütbesinden emekliye ayrıldı.

Gerek Düzce'deki ilk görevi gerekse Çakırcalı Mehmet Efe'yi öldürmesi ile ilgili anılarını Yaşar Kemal'e anlatmıştır. Bu anılar Yaşar Kemal'in "Çakırcalı Efe" adlı kitabında "Çakırcalıyı Biz Öldürdük" başlığı altında yayınlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çakırcalı'yı biz vurduk". 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Filiz KAZANCI (2019). Önal Kobaş, G.T. 25.05.2019, Sakarya."Abazaların Osmanlı Devletine Göçü Ve İskanı (1860-1865)". Manisa Celal Bayar Üniversitesi. s. 65. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023.