Pyotr Maşerov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pyotr Maşerov'un portresinin yer aldığı bir Belarus posta pulu (1998).

Pyotr Mironoviç Maşerov (Rusça: Пётр Миро́нович Маше́ров) (26 Şubat 1918 - 4 Ekim 1980), Sovyetler Birliği Komünist Partisi Belarus Komitesi'nde sekreterlik görevinde bulunmuş Sovyet Beyaz Rus komünist lider.

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Pyotr Maşerov'un doğduğunda aldığı ilk isim Pyatro Maşera idi. Belarus'un Vitebsk bölgesindeki bir kasabada dünyaya gelen Maşerov, 1941'deki büyük vatanseverlik savaşı patlak vermeden önce bir lisede fizik ve matematik öğretmeni olarak görev yapıyordu. Maşerov, 1942 ve 1944 yılları arasında, Belarus'ta Sovyet partizanlarından oluşan yeraltı kaynaklı bir gruba liderlik ettiğinden dolayı 1944 yılında Sovyetler Birliği Kahramanlık Nişanı ile mükafatlandırıldı.

1965 senesinde Belarus ve Minsk bölgelerinde kilit pozisyonları tutmayı başaran Maşerov, Belarus'un ilk Komünist Parti sekreteri oluyordu. Bu da fiilen Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti devlet başkanlığına denk idi.

Glasnost (Saydamlık) politikasının en saf halinin savunuculuğunu yaparak halkının gerçek güven ve sevgisini kazanan Maşerov, Belarus için yaptığı hizmetler ile de dönemin diğer Sovyet liderinden ayrı bir konuma kavuşmayı başarmıştır.

Çoğu kişi tarafından dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Leonid Brejnev'in yaşlılığından ötürü, bu görevin bir sonraki sahibinin Maşerov olacağı düşünülüyordu.

1978 senesinde Maşerov, Belarus Cumhuriyeti'ne sunduğu hizmetlerden dolayı Sosyalist İşçi Sınıfı Kahramanlık Nişanı ile onurlandırılmıştır.

Kaza[değiştir | kaynağı değiştir]

Maşerov, polis eskortundaki arabası ile seyir halinde giderken aniden otoyola çıkan bir patates kamyonunun aracına çarpması sonucu ölmüştür. Her ne kadar bunun bir kaza olduğu ifade edilmişse de, bu kazanın KGB tarafından, SSCB devlet başkanlığının güçlü bir adayının elimine edilmesi için düzenlendiğine dair şüpheler de oluşmuştur.

1990'larda Belarus'un başkenti Minsk'te işlek bir caddeye "Maşerov Bulvarı" adı verilmiştir, daha sonra 2005 mayısında bulvar Zafer Bulvarı olarak değiştirilmiştir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]