Prince of Persia (1989 video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Prince of Persia (1989 oyunu) sayfasından yönlendirildi)
Prince of Persia
Amiga, Amstrad CPC and DOS sürümleri için kullanılan kapak çalışması
GeliştiriciBrøderbund Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıBrøderbund
YapımcıBrøderbund
TasarımcıJordan Mechner
SeriPrince of Persia Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarAmiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari ST, GB, GBC, Genesis/Mega Drive, Mac OS, MS-DOS, NES, SNES, PSN, Sam Coupé, Sega CD, TurboGrafx-CD, Xbox 360 (XBLA), ZX Spectrum
Çıkış3 Ekim, 1989[1]
TürPlatform
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Prince of Persia (Genelde "POP" olarak kısaltılır.) 3 Ekim, 1989'da Apple II için ilk olarak Jordan Mechner tarafından geliştirilen, bilgisayar oyunlarında görülen animasyon kalitesinde büyük bir sıçramayı temsil eden platform oyunudur. Mechner tüm hareketlerin gerçekteki gibi göründüğünden emin olmak için saatlerce küçük kardeşi David'in beyaz kıyafetle koşma ve atlama filmi üzerinde çalışırken rotoscoping olarak adlandırılan bir yöntemi kullandı. Kavga yöntemi de alışılmadıktı. Ana karakter ve düşmanlar çoğu çağdaş oyunda olduğu gibi menzilli silahlarla değil kılıçlarla savaşıyordu. Mechner oyunu programlamaya başladığında, Kutsal Hazine Avcıları’nın ilk on dakikasının, tehlikeli bir ortam içindeki karakterlerin akrobatik tepkilerini oluşturmak için ana ilham kaynaklarından biri olduğunu söyledi.[2]

Apple II’de orijinal çıkış tarihinden sonra, Prince of Persia platformun çok kapsamlı bir limanı oldu. Oyun ilk bakışta kendini tekrarlıyor olmasına rağmen oyuncuyu şaşırtmayı ve büyülemeyi başardı.[3] Bu başarıya Prensin oyunu tamamlaması için gitmek zorunda olduğu tüm yol boyunca serpiştirilen zeki bulmacalar ve ölümcül tuzaklar ile erişildi. Buna akışkan ve gerçekmiş gibi görünen hareketler de dahil edilebilir.

Prince of Persia aynı zamanda ekrandan taşmayan düzeylerini, akıcı animasyonunu ve “Prince” ile çığır açan kontrol şeklini taklit ederek genişleyen bir alt-türü etkiledi.[4]

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıkta da anlaşılacağı gibi oyun Antik İran üzerine kurulmuştur. Bir gün, Pers Sultan’ı yabancı topraklara savaşmaya gider ve ülkeyi yönetmek için yerini veziri Jaffar’a bırakır. Jaffar isimsiz kahramanımızı hapse atar. Çünkü tahtın sahibi olmak için Jaffar, kahramanımızın aşık olduğu Prenses ile evlenmek ister. Jaffar sonra Prenses’i odasına kilitler ve ona bir ültimatom verir. "Bir saat içinde ya Jaffar’la evlenirsin ya da ölürsün."

Oyuncunun karakteri yabancı bir ülkeden İran’a yolculuk eden isimsiz kahramanımızdır. Kahramanımız Pers Prensesi’ne aşık olur. Oyunun ana düşmanı Jaffar, Pers Veziri, Prenses’i hapseder ve Prenses'in babası uzaktayken ülkeyi ele geçirmeye kalkar.

İsimsiz kahramanımız hapisten kaçar ve yol boyunca çeşitli zorluklara göğüs gererek Prenses’in hapsolduğu kulenin tepesine tırmanır. Prenses’in odası, İran’ı ve Prenses'i kurtaracak Prens’in bozguna uğratacağı Jaffar tarafından korunmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Prince of Persia ilk olarak 1989’da Apple II için çıkmıştır. Bir yıl sonra Amiga, Atari ST ve PC (DOS) gibi diğer kişisel bilgisayarlar POP için liman oldu. Oyunun bir sonraki limanı 1991’de Süper CD-ROM biçimi (ama ancak 2 yıl sonra ABD’de dağıtıldı) kullanan Japon PC Motoru TurboGrafx-16 oldu. 1992’de ev konsolları adım adım gelişiyorken hem Sega CD, TurboGrafx-CD (PC Motorunun Amerikan versiyonu), NES ve Game Boy sürümleri hem de Macintosh için geliştirilmiş çizime sahip bir sürümü çıktı. Sonra 1992’de Super Nintendo Entertainment System (SNES) için geliştirilmiş bir sürümü çıktı ve onu 1993'te Mega Drive/Genesis sürümü takip etti. 1999’da başka bir liman olan Game Boy Color’da çıktı. 2000’lerin başlarında mobil aygıtlar için Java sürümleri ortaya çıktı. Yeniden canlanan markanın, Prince of Persia: The Sands of Time, Macintosh sürümünde açılabilen bir sır, içerik olarak dahil edilmişti. “The Sands of Time”’da oyunun ilk bölümüne gizli bir 3D mini-oyun yapılmıştı.

1992’de çıkan SAM Coupé sürümü benzersizdir. Çünkü Amiga sürümünün dondurulmuş görüntülerinden piksel piksel kopyalanan grafikler kullanılarak gayri resmi olarak programlanmış ve tamamlanmasına yakın potansiyel çıkış tarihi için yalnızca Domark’a (Prince of Persia’nın Birleşik Krallık distribütörleri) gösterilmişti. Bilgisayar çok küçük bir kullanıcı tabanına sahipti ve hiçbir temel desteği yoktu. Buna rağmen dönüştürme kalitesinin çok yüksek olmasının ve hemen hemen başka geliştirme maliyetlerini yaratmayacak olması gerçeğinin kabulü ile çıkışına izin verildi. Bağımsız üretilen durumundan ve çalışmanın neredeyse baştan aşağı bir kişi, Chris White, tarafından yapılmış olması gerçeğinden dolayı Prince of Persia’nın bu versiyonu kendine özgü birçok yazılım hatasına sahiptir.[5]

TurboGrafx-16 PC Motoru/CD ve Sega CD sürümleri animasyonlu sahne parçalarıyla ses parçalarını ve Ses CD'si müziklerini birleştirmek için CD formatını kullandı. Oyunun her iki sürümü de Prens'in kavuğa ve renkli elbiselere sahip olduğu Macintosh sürümünü temel almış gelişmiş grafiklere sahipti.

Mega Drive/Genesis çıkışı gelişmiş grafiklere ve arka plan müziğe sahipti. Kendine özgü dört ekstra bölüme ve yeni iksir çeşitlerine sahip olduğundan dolayı Genesis sürümü, Mega Drive sürümü ile birbirine ayrı düşüyordu.(Bazı duraklatmalar ve diğer şeyler oyunu tamamlamak için ekstra dakikalar veriyordu.)

Ayrıca SNES sürümü de benzersizdir. Bir yandan görsel ve işitsel iyileştirmelere bir yandan da orijinal bölümlerden geriye kalan birkaç ekstra oda ve farklı güzergahlara sahipti; Oyun orijinal on üç yerine yirmi bölüme sahiptir. Aynı zamanda bazılarının tipik kılıç savaşçısı olmadığı ve yalnız kılıç savaşını kapsamayan hatta aniden kaçmayı da gerektiren boss savaşlarına sahipti. Ayrıca Prenses'i kurtarmak için oyuncuya iki saat verilmişti.(Diğer tüm sürümler de bu süre bir saatti.) Prens'in sevgilisi Prenses'i gösteren sonra Prens'in tutuklanmış ve yenilmiş olduğu giriş bölümü de farklıydı. Prensin yenilmiş olduğu sahne sadece oyunun Japonya sürümünde mevcuttur; Kuzey Amerika ve Avrupa sürümlerinde sansürlenmiştir. SNES sürümü Nippon Computer System, NCS, tarafından yapılmış ve geliştirilmiş; Amerika ve Avrupa da Konami tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca "Prince of Persia: The Forgotten Sands"'in Wii sürümünde SNES sürümü de içerilmiş olacak.[6]

Prince of Persia'nın IBM PC versiyonu.
Prince of Persia'nın IBM PC versiyonu.

2007’de Prince of Persia Gameloft tarafından yeniden yapıldı ve piyasaya sürüldü. Yapım Prince of Persia Classic adıyla 13 Haziran 2007’de Xbox Live Arcade için, 23 Ekim 2008’de de PlayStation Network üzerinde piyasaya çıktı. 3 boyutlu grafikleri, daha akışkan hareketleri ve Sands of Time’ın estetiğini kapsamasından başka aynı bölüm tasarımı ve genel öncül olma özelliği göze çarpan özellikleriydi.[7] Oynanış ve kontroller, duvarda yürüme hareketini ve farklı kılıç kullanımını da kapsamına alması için bir parça uyarlandı. Aynı zamanda "Time Attack" ve "Survival” gibi yeni oyun modları eklendi.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mechner, Jordan (3 Mayıs 2009). "Prince of Persia'nın çıkışı". jordanmechner.com. 7 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2010. 
  2. ^ "Gamasutra'da Jordan Mechner ile röportaj". 27 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2010. 
  3. ^ "Jordan Mechner'in günlüğü" 2 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jordan Mechner blog.
  4. ^ "Prince of Persia Geçmişi" 9 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., gametap.com, 5 Mayıs, 2008.
  5. ^ """Prince of Persia kılavuzu"". 22 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 
  6. ^ "Wii Forgotten Sands SNES'in Prince of Persia sürümünü içeriyor". 3 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2010. 
  7. ^ "1UP Classic inceleme". 1UP. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Xboxic Classic inceleme". Xboxic. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.