Prince of Persia: The Sands of Time

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prince of Persia: Sands of Time
GeliştiriciUbisoft Montreal Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıUbisoft
YönetmenPatrice Désilets Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıUbisoft Montreal
TasarımcıJordan Mechner
BesteciStuart Chatwood Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarXbox, GameCube, PlayStation 2, PSP, Windows ,Cep telefonu
Çıkış6 Kasım 2003
TürAksiyon-Macera
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Prince of Persia: The Sands of Time Sands of Time üçlemesinin ilk oyunudur. Ubisoft firması tarafından 6 Kasım 2003 tarihinde piyasaya sürülen oyun; Xbox, Nintendo GameCube, PlayStation 2 ve Microsoft Windows platformları için üretilmiştir.

Oyunun ana hikâyesi ve karakterleri, kaynağını, 1989 yılında Amerikalı oyun yapımcısı Jordan Mechner tarafından geliştirilen Prince of Persia serisinden alır ve ana karakter Prince'in, fethettikleri bir ülkeden aldıkları ve zamanın kontrolünü sağlayan büyülü kumları, sonuçlarını tahmin etmeksizin dünyaya salmasını ve bunun sonucunda kumları tekrar toplayarak yaşananları tersine çevirmeye çalışmasını konu edinir.

Hem kritik açıdan, hem de satış rakamları açısından büyük başarılar elde eden bu oyuna, aynı üçlemenin parçası olmaları üzere iki devam oyunu yapılmıştır: Prince of Persia: Warrior Within ve Prince of Persia: The Two Thrones.

Bu oyunun hikâyesinden yola çıkan ve başrolünde Jake Gyllenhaal'un oynadığı bir sinema filmi çekilmiştir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pers Kralı Shahraman'ın oğlu. Babasıyla beraber katıldığı ilk savaşın sonunda fethettikleri ülkenin sarayında Dagger of Time (Zaman Hançeri) 'ı bulur. Bu sihirli hançer, sahibine zamanı kontrol etme gücünü ve Sands of Time (Zaman Kumları) 'ın etkisinden kurtulma imkânını sağlar.

Hint Kralı Maharajah'ın tek kızı. Ülkesinin işgal edilip ele geçirilmesinin ardından Pers ordusu tarafından esir edilir. Daha sonradan Prince'e yardım ederek Vezir'i durdurmaya ve Sands of Time'ın yol açtığı hasarı düzeltmeye çalışır. Oyun sırasında ok ve yayını kullanarak Prince'e dövüşlerinde yardım eder.

Hint Kralı Maharajah'ın başveziri. Canının bağışlanması ve Pers sarayında görev almak karşılığında efendisine ihanet eder ve Pers kralının ülkeyi ele geçirmesine yardımcı olur. Oyunun baş antagonisti olan Vezir, daha sonradan Prince'i kandırır ve Sands of Time'ı serbest bırakmasını sağlar. Daha sonradan hançeri Prince'ten alıp zamanın kumlarını kontrol ederek ölümsüz olmayı planlamaktadır.

Prince'in babası ve Pers kralı. Sands of Time'ın serbest kalmasından sonra diğer herkes gibi canavarlaşır.

Azad ülkesinin kralı. Sarayı Shahraman tarafından ele geçirildikten sonra kum saatini Shahraman'a teslim eder. İkinci oyunda ortaya çıkacağı üzere Sands of Time 'ın Island of Time 'dan getirilmesine sebep olan kişi Maharajah'tır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun hikâyesi 6. yüzyıl İran'ında geçmektedir.

İran'da bulunan Pers hükümdarı Shahraman, oğluyla beraber, Hint diyarındaki Azad ülkesine doğru sefere çıkar. Kendi kralına ihanet eden vezirin de yardımıyla başkentin ele geçirilip yağma edilmesinden sonra Shahraman, sarayın hazineleri arasında içi parlak kumlarla dolu olan devasa bir kum saati bulur. Saraya daha sonradan varan prensin, beraberinde tuhaf bir hançer de getirdiğini gören vezir, bu hançeri ondan almak ister. Fakat kral, oğlunu ilk savaş ganimetinden mahrum bırakmak istemeyerek bu isteği reddeder. Hançerin ve kumların özelliğini bilen vezir bu sefer prensi kandırır ve hançeri kullanarak kum saatini açmasını sağlar. Serbest kalan bu kumlar, sarayı yerle bir eder ve yayıldığı yerlerdeki canlıları korkunç kum canavarlarına çevirir. Bu felaketten prens hançeri, savaşta esir düşen Farah büyülü madalyonu ve vezir büyülü asasının yardımıyla kurtulur.

Bu olaydan sonra prens şehirden gitmenin bir yolunu ararken sihirli kum saatinin, birkaç canavarlaşmış akbaba tarafından merkezî bir kuleye taşındığını görür. Daha sonradan karşılaştığı Farah, ona vezirin planlarını anlatır ve vezir amacına ulaşmadan, yani kumları kullanarak ölümsüz olmadan önce onu durdurmak zorunda olduklarını söyler. Yıkıntılar arasından kuleye ulaşmaya çalıştıkları sırada prens ve Farah giderek yakınlaşırlar. Fakat prens; babasıyla birlikte gelip, Farah'nın ülkesini yıkmış, onun babasını ve insanlarını öldürmüş ve kendisini de esir etmiş olduğundan dolayı, Farah'nın kendisinden nefret ettiğini düşünmekte ve gördüğü rüyaların da etkisinde kalarak, Farah'ın kendisini kandırıp hançeri almaya çalıştığından şüphelenmektedir.

Nihayet kum saatinin bulunduğu kuleye ulaştıklarında prensin şüpheleri baskın çıkar ve tam hançerini kum saatine sokacakken tereddüt eder. Bu tereddüt de onlara pahalıya mal olur: Vezir onların bulunduğu odaya yetişir ve büyü yaparak ikisini de yıkıntıların arasındaki eski bir mezara fırlatır.

Mezarda Farah prense, sadece kendisinin bildiği bir söz söyler: "Kakulukia". Sonradan Farah ve prens mezarda birbirlerini kaybederler. Dolambaçlı yollardan geçerek nihayet Farah'ı bulan prens, bir gaflet ve huşu anı neticesinde uykuya daldığı sırada Farah, prensin hançerini ve kılıcını alır ve kumları saate geri doldurma görevini tek başına gerçekleştirmeye gider. Gitmeden önce de kumlardan etkilenmemesi için madalyonunu prense bırakır. Uyandıktan sonra vakit kaybetmeden kulenin yolunu tutan prens, kum saatinin bulunduğu odaya varır ve Farah'ı bir grup kum canavarıyla savaşırken görür. Fakat zamanında yetişemez ve Farah ölür. Öfke ve kederden gözü dönen prens, veziri yere serer ve hançerini kum saatine sokar. Böylelikle dağılan Zamanın Kumlarını kum saatine geri sokar, zaman geriye alnır. Böylelikle felaketler olmamış, şehir işgal edilmemiş, babası ve Farah ölmemiş olur. Ancak Zamanın Hançeri prenste olduğundan o geri almadan etkilenmez.

Daha sonra prens, işgalden önceki savaş kampında elinde hançerle uyanır. Yaşanacakları bildiğinden ordusundan önce gizlice saraya girer ve Farah'ın odasına ulaşır. Yaşananlar geri alındığından Farah onu hatırlamamaktadır. Prens ona yaşanacak her şeyi, yani oyunu anlatır, vezirin ihanetini haber verir. Hikâyesi biter bitmez vezir odaya girer, prensin bir Pers ajanı olduğunu söyleyerek Farah'ı ona karşı kışkırtmaya çalışır ve prense saldırır. Farah vezire durmasını söyler ancak vezir bunu reddeder.

Kısa süre sonra prens veziri öldürür. Farah, vezirin bir hain olduğunu görür, ama prense bunu anlatmak için neden fantastik bir hikâye uydurduğunu sorar. Prens, düş kırıklığına uğrar ve kendisini hatırlaması için Farah'ı öper. Fakat Farah, henüz prensi sevmemektedir. Prens utanır, Zamanın Hançeriyle zamanı son kez geri alır, ardından hançeri verir, hikâyeyi de uydurduğunu söyler. Ayrılmadan önce Farah teşekkür eder ve ismini sorar. Prens Farah'a önceden kendisine söylediği kelimeyi söyler. Farah şaşkına döner, prens balkondan atlayarak veda eder. Artık aşkını yalnızca zaman bilmektedir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyunun genel amacı, belirli mekanlara ulaşma sırasında kum canavarlarıyla dövüşme ve çeşitli tuzakları atlatma esasına dayanır. Bu dövüşlerde ara sıra Farah, yay ve okuyla Prince'e yardım eder.
  • Oyun sırasında Dagger of Time kullanılarak çeşitli stratejik hareketler yapılabilir: Zamanı geri sarma, zamanı yavaşlatma, tüm düşmanları dondurma, canavarların içlerindeki kumu emme gibi. Bu hareketler, Sand Tank (Kum Tankı)) adı verilen haznelerin doluluk oranı el verdiği müddetçe yapılabilir. Bu kum tankları, düşmanlardan hançer vasıtasıyla emilen kumlarla veya oyun sırasında karşılaşılan kum bulutları ile doldurulabilir.
  • Kum bulutları, kum tanklarını doldurmasının yanı sıra hazneleri genişleterek zamanla yeni haznelerin oluşmasını sağlar.
  • Prince, tuzaklar ve dövüşler sırasında kaybettiği enerjisini oyunun belirli yerlerinde bulunan küçük çeşmelerden su içerek yenileyebilir.
  • Oyun sırasında gizli geçitlerle ulaşılan on adet Fountain of Life (Hayat Çeşmesi) bulunur. Bu çeşmeler sayesinde, Prince'in dayanıklılığı her seferinde miktar daha artmaktadır. Bunlara ulaşırken girilen yollara aslında girilmez, yalnızca zihinsel yanılgıyla prens geçmişte orada bulunduğunu anımsar. Böylece oyunda déjà vunün, gelecekte yaşanmış olan olayların akılda kalan parçaları olduğu anlatılır.
  • Oyunun belirli yerlerine farklı kılıçlar yerleştirilmiştir ve bölümler geçildikçe bu yeni ve güçlü kılıçlara ulaşılabilir.
  • Oyun sırasında parlak ışık saçan ve oyuncunun oyununu kaydetmesine imkân sağlayan yerler bulunur. Bu yerlerde aynı zamanda Prince, yakın gelecekte başına gelecekleri görür. Bu özellik, oyuncuya ipucu vermek için oyuna dahil edilmiştir.
  • Oyunun bilgisayar versiyonlarında; oyunun en başındayken bir hile kodu girilerek 1989 yapımı oyuna benzer bir haritada bir müddet oynanabilir. Aynı özelliğe PlayStation versiyonlarında, duvarları kırabilen bir kılıç kullanılarak kırılan gizli bir duvarın ardına geçerek erişilebilir.

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun müzikleri için, şu anda dağılmış olan The Tea Party adlı müzik grubunun üyesi Stuart Chatwood görevlendirilmiştir. Bir yıllık bir süre içinde tamamlanan müzikler, oyunun piyasaya sürülmesini takiben albüm haline getirildi. Bu albümün şarkı listesi şu şekildedir:


Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun
Film