Pravadı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pravadı
Провадия
Provadiya
Rakım56 m
Nüfus
 (2009)
 • Toplam12.901
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
Alan kodu0518

Pravadı (BulgarcaПровадия Provadiya), Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, karstik bir vadi içerisinde akarak Karadeniz'e dökülen Pravadı Nehri'nden çok uzakta olmayan, Varna'ya bağlı bir kasabadır. Sofya’dan tren vasıtasıyla, Varna’dan ise tarifeli otobüslerle gelişmiş bir karayolu ağı aracılığıyla ulaşılabilir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Maden suyu kaynakları, yumuşak iklimi ve etrafı çevreleyen dağlarda bulunan toplam 70 km uzunluğundaki mağaraları ile bilinir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Pravadı eski cağlardan beri gümrük noktası olarak işlev gördü. Yıkıntıları bugüne kadar korunmuş olan Orta Çağ kalesinin tarihî isimleri arasinda Provat (Bizansca), Oveç (Овеч, Bulgarca), Provanto (İtalyanca) ve Pravadi (Türkçe) bulunmaktadır.

Kalenin Yunanca ismi ise “koyun” anlamındaki πρόβατο (provato) sözcüğünden gelmektedir.[kaynak belirtilmeli] Kalenin Bulgarca eski ismi olan овца (ovtsa) sözcüğü de “koyun” anlamındadır. Kale ziyarete açıktır. Orta Çağ boyunca yakındaki Ravna köyündeki manastırı 876 yılında yapımı biten kilisesi ve Preslav Edebiyat Okulu'nun ana skriptoryumu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun önde gelen bir yerleşimi olmuştur. Sonradan Bulgar imparatoru olan İvaylo, 1279 yılında Bizans ordusunu şehir yakınlarında mağlup etmiştir.

İkinci Bulgar İmparatorluğu döneminde kent önemini arttırmıştır. 1388 yılında Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılarak ele geçirilmiştir. 17. ve 18. yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki şehir, önemli bir ticaret merkezi olmuş, Yahudi ve Venedik tüccarlarının ticaret yaptığı bir şehir hâline gelmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]