Post punk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Post-punk revival sayfasından yönlendirildi)
Post-punk
Müzikal kökenleriPunk rock, sanatsal rock, krautrock, deneysel müzik, dub, funk
Kültürel kökenleriOrta-geç 1970'ler, Birleşik Krallık, ABD, Avustralya
Önemli çalgılarBateri, gitar, bas gitar, synthesizer, klavye, davul makinesi, elektronik müzik aletleri, saksofon
Popülerlik1970'lerde orta, 1980'lerin başı ve sonuna doğru orta ile yüksek, 1980'ler ve 1990'larda ise düşüşte. 2000'lerin başında canlanma
TürevlerAlternatif rock, bağımsız rock, gotik rock, endüstriyel müzik, dark wave, no wave, dans-punk, post-punk revival
Bölgesel tarzlar
Hollanda (Ultra) - Almanya (Neue Deutsche Welle) - Fransa (Coldwave)

Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir.[1] Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden (özellikle bas gitar kullanımında) ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.

Post-punk, 1980'lerin bağımsız müzik sahnesinde önemli bir yer edinmiş ve gotik rock, endüstriyel müzik ve alternatif rock gibi müzik türlerinin oluşmasında önemli bir yere sahip olmuştur.

The Cure, Public Image Ltd., Siouxsie and the Banshees, Joy Division, Bauhaus, New Order, Gang of Four ve The Sisters of Mercy gibi post-punk grupları büyük üne kavuşmuştur. Bu gruplardan bazıları ise daha sonraki dönemlerinde alternatif rock, gotik rock ve synthpop gibi diğer türlerde müzik icra etmeye başlamıştır.

Post-punk revival[değiştir | kaynağı değiştir]

21. yüzyıla doğru post-punk akımı özellikle İngiliz ve Amerikan alternatif rock grupları arasında bir diriliş yaşamıştır. 1990'ların ortasından itibaren bazı bağımsız gruplar ise post-punk özelliklerini müziklerinde daha belirgin kılmaya başlamış; bunlar arasında The Strokes ve Franz Ferdinand gibi müzik grupları 1990'ların sonuna doğru bir başarı elde etmişlerdir. Günümüzde post-punk grupları 1970 ve 1980'lere göre daha büyük bir popülariteye ulaşmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

The Cure'un solisti Robert Smith

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Erlewine, Stephen Thomas. Allmusic. 2 Kasım 2006'da erişildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]