Portal:Sinema/Biyografi arşivi/2008 - 23

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Henri Langlois (d. 13 Kasım 1914, İzmir, Türkiye - ö. 13 Ocak 1977), filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür.

İzmir, Türkiye'de doğdu. Özel fonlarla arşivini oluşturmaya başladı. Önceleri az sayıda filme sahipken, sonraki on yıllarda koleksiyonu birkaç bin parçayı aştı ve koleksiyonu Fransız devleti finanse etmeye başladı.

Henri Langlois, Georges Franju ve Jean Mitry 1936'da Cinémathèque Française'yi kurdu. Başlangıçta on olan film sayısı 1970'lerin başında altmış bine ulaştı. Langlois bir arşivciden öte, bozulma tehlikesi altında olan birçok filmi yenilemekle de ilgilendi ve bunları gösterime sundu. Filmlerin yanında, kamera, projeksiyon makinesi, kostüm ve seçkin gösterim programlarının muhafazasına da yardımcı oldu. Bu unsurlar Langlois'nin iki millik bir alana yayılan film sergisi ile Palais de Chaillot'daki değerli hatıra eşyalarından oluşan müze koleksiyonunu da yavaş yavaş geliştirecekti. 1997'deki bir yangından gördüğü hasar nedeniyle bu koleksiyonun yeri değiştirildi. devamı