Polo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Polo (Diğer adıyla: Çevgen), at üzerinde dörderli iki takım oyuncularının ellerindeki özel oyun sopalarıyla 10 cm çapındaki bir topa vurmalarıyla oynanan bir oyundur. Amaç rakip takımın kalesine gol atmaktır (topu menziline ulaştırmaktır).

Polo oyuncuları, Alex Pacheco.
Arjantin Polo Şampiyonası.

Biniciler atı sürerek bir küçük beyaz plastik veya ağaç topu uzun tutamaklı sopa yardımıyla rakip takımın kalesinden içeri atmaya çalışırlar. Geleneksel polo sporu 300 yarda (274,32 metre) uzunluğundaki çimen saha üzerinde oynanır.

Bir modern çeşidi arena polo olarak adlandırılır ve kapalı sahada veya daha çok açık havada oynanır. Burada oyun alanı daha küçük olup nadiren 100 yardayı (91.44 metre) geçer. Arena poloda sadece her bir takımda üç oyuncu vardır ve şişirilebilen deri top kullanılır. Arena polo maçı genellikle altışar dakikalık dört devre içerir (chukkas veya chukkers denir).

Diğer modern çeşidi buz polosudur. Bu oyun düz zeminde sıkıştırılmış buz üzerinde veya donmuş gölde oynanır. Her bir takım genellikle üç oyuncuya sahip olup, parlak renkli hafif plastik top tercih edilir. Diğer çeşitleri ise fil polo, bisiklet polo, Segway polo ve plaj polo'dur. Bu sporlar, takım kompozisyonları, kurallar ve oyun yetenekleri açısından ayrı sporlar olarak kabul edilirler.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun ilk defa Pers ülkesi/İran'da MÖ 6. yüzyıl veya daha geç,[1] M.S. 1. yüzyılda oynanıldığı tahmin edilmektedir.[2] Polo, ilkin atlı süvarilerin ve genellikle kralın muhafızlarının veya diğer seçkin orduların eğitim oyunuydu. Savaşçı kabile üyeleri bu oyunu bir tarafta 100 er kişi olmak üzere oynuyorlardı. Bu bir minyatür savaştı.[3] MÖ 2000'lerden itibaren Orta Asya Türkleri arasında Çevgan olarak oynanan oyun zamanla tüm Asyada oynanır olmuştur. 1800'lü yıllarda İngilizlerin Hindistan yolculukları sırasında görmeleri sonrasında Avrupa'ya taşınmıştır. Zamanla İngiliz soyluları arasında yaygınlaşmış ve İngilizlerin millî bir oyunu haline gelmiştir.

Dünya polo durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Safevi Devleti'nde Çevgen minyatürü

Polo Dünya Kupası ilk defa 1987 yılında yapıldı. Zafer için adil bir şans vermek açısından takımların oyuncuları 14 kişi ile sınırlandı. En başarılı uluslar altı madalya ile Brezilya ve Arjantin olup, Almanya bu paya ulaşamadı. Oyunlar genellikle üç yıllık bir ara ile organize edilmektedir.

Turnuva Yıl Şehir Kazanan İkinci Üçüncü
I. 1987 Buenos Aires, Arjantin  Arjantin  Meksika  Brezilya
II. 1989 Berlin, Almanya  ABD  İngiltere  Arjantin
III. 1992 Santiago, Şili  Arjantin  Şili  İngiltere
IV. 1995 St. Moritz, İsviçre  Brezilya  Arjantin  Meksika
V. 1998 Santa Barbara, Amerika Birleşik Devletleri  Arjantin  Brezilya  İngiltere
VI. 2001 Melbourne, Avustralya  Brezilya  Avustralya  Arjantin
VII. 2004 Chantilly, Fransa  Brezilya  İngiltere  Şili
VIII. 2008 Meksiko, Meksika  Şili  Brezilya  Meksika
IX. 2011 Estancia Grande, Arjantin  Arjantin  Brezilya  İtalya
X. 2015 Santiago, Şili  Şili  ABD  Brezilya

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ R. G. Goel, Veena Goel, Encyclopaedia of sports and games, Published by Vikas Pub. House, 1988, Excerpt from page 318: Persian Polo. Its birth place was Asia and authorities credit Persia with having devised it about 2000 BC..
  2. ^ Steve Craig, Sports and games of the ancients, Published by Greenwood Publishing Group, 2002, ISBN 0-313-31600-7, p. 157.
  3. ^ web | başlık=polo. (2007). In Encyclopædia Britannica. Retrieved 26 Nisan, 2007, from Encyclopaedia Britannica Online|url=http://www.britannica.com/eb/article-5832/polo 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]