Polis şiddeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir protestoda polis şiddeti örneği, Berlin.

Polis şiddeti, görev ve sorumluluk yetkisini kötüye kullanan polisin uyguladığı şiddettir. Polisin görevi sırasında neler yapıp neleri yapamayacağı kanunlar, yönetmelikler ve tüzüklerle belirlenir. Bu durumun dışına çıkan polis şiddet uygulamış demektir. Bazen münferit olarak meydana gelebilen bu olay bazen de karakol, ya da emniyet müdürlüğü bazında sistemli olabilir. Olaylarda polisin kullandığı aşırı güç yüzünden mağdurlar büyük zarar görmektedir.[1]

Polisin şiddete dayalı tutumu için polisin aşırı stresli bir iş yaptığı, gerekli eğitimin alınmadığı, kanunları bilmedikleri, psikolojik destek alamadıkları, yeterli teknik desteğe sahip olamadıkları, geçim derdi gibi nedenlerle bu tür olaylara neden oldukları düşünülmektedir. Bunun dışında bazı siyasal nedenlerle demokrasiyi özümseyememiş polisler yüzünden da bu tür olaylar yaşandığı bilinmektedir. Bunun yanında polisin zanlıyı korumak için pek çok defa zorluk yaşadığı gözlenmektedir. Bu tür durumlardan korunabilmek amacıyla polis teşkilatı halkla iş birliğine gitmektedir.

3 Mart 1991 tarihinde Rodney King'in LAPD polisleri tarafından dövülmesi olayı polis şiddetine bir örnektir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Süleyman Arıoğlu (4 Aralık 2012). "Şiddeti uygulayan polisler davacı, mağdur sanık oldu". CNNTÜRK. 7 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]