Batı çınarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Platanus occidentalis sayfasından yönlendirildi)
Batı çınarı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Takım: Proteales
Familya: Platanaceae
Cins: Platanus
Tür: P. occidentalis
İkili adlandırma
Platanus occidentalis
L., Sp. Pl.: 999 (1753).
Dağılımı

Batı çınarı (Platanus occidentalis), çınargiller (Platanaceae) familyasından anavatanı Kuzey Amerika olan bir çınar türü.[1] Uzun ömürlüdür. 1600 yaşını geçen örnekleri bulunmaktadır.[2]

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı büyüyen ağaç, P. x acerifolia ile pek çok benzerlik gösterir ancak gençken dona karşı daha hassastır. Orta ve doğu Amerika Birleşik Devletleri'ndeki doğal ortamlarındaki en büyük ağaçlardan biridir. Kabuk, küçük açık gri parçalar halinde pul pul dökülür. Eski gövdeler rengi gri-kahverengiye çevirir. Geniş yaprak genellikle 3 (bazen 5) tırtıklı lob içerir. Sonbaharda yapraklar kahverengimsi sarıya döner. Düşen yapraklar kolayca çürümez ve ağacın çevresinde yerde kalır. Küresel çiçek tektir ve dikenli meyve gibi uzun bir sapa asılır. Meyve, kışın derinlerine kadar ağaçta asılı kalır. Çınar ağaçları sert yüzeylere karşı çok dayanıklıdır, ancak yüzey kökleri çevredeki döşemeyi yukarı doğru itebilir. Eski ahşapta bile budamayı çok iyi yapar. Fidan aşamasında destek için ağaç kazığı kullanılması önemlidir. Platanus occidentalis, dikkat çekici bir özellik olarak kabuğu dökülen heybetli bir ağaç oluşturacak şekilde büyür. Özellikle kurak yıllarda birçok kabuk tabakasını döker.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ENH643/ST484: Platanus occidentalis: Sycamore". edis.ifas.ufl.edu (İngilizce). 23 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  2. ^ "The thickest, tallest, and oldest American Sycamores (Platanus occidentalis)". www.monumentaltrees.com. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  3. ^ "Platanus occidentalis". www.vdberk.com.tr. 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]